Το μενού της εβδομάδας: Από μακαρονάδα τσουχτή μέχρι κοτόπουλο με κρεμμυδάκια και λιαστά βερίκοκα
Ένα λαχταριστό σπιτικό φαγητό για κάθε ημέρα της εβδομάδας, με εποχικά υλικά, σε ένα συνταγολόγιο νόστιμο και ισορροπημένο, που μας βοηθάει να κάνουμε τα πλάνα μας.
Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε για εσάς, όπως κάθε εβδομάδα, ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο, από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάξαμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν λέει όχι σε ένα γλυκό.
Για την εβδομάδα 15 -21/4 έχουμε να προτείνουμε πολλά νόστιμα φαγητά: από αρωματικές φακές σαλάτα με αντζούγιες και ζουμερό σπανακόρυζο μέχρι τρυφερό χοιρινό με πράσα και γιαούρτι, και καλαμαράκια γεμιστά με μυρωδικά στον φούρνο με πατάτες. Αν νηστεύετε τώρα τη Σαρακοστή, δείτε εδώ το πλήρες νηστίσιμο μενού που σχεδιάσαμε για τις ίδιες μέρες.
Κατά το συνήθειό μας, ξεκινάμε την εβδομάδα με ένα εύκολο, γρήγορο και λαχταριστό φαγητό. Και τι καλύτερο από την εμβληματική, παραδοσιακή μανιάτικη «τσουχτή», ένα φαγάκι-έκπληξη με μακαρόνια και αυγά μάτια; Τον κρόκο τον θέλουμε μελάτο ώστε όταν τον σπάσουμε να ξεχυθεί σαν σάλτσα στα μακαρόνια μας. Μια πράσινη σαλάτα και ζεστό προζυμένιο ψωμί είναι τα ιδανικά συνοδευτικά της.
Όλη η άνοιξη σε ένα πιάτο! Αρακάς, καρότα, ντοματίνια και μυρωδικά συμμαγειρεύονται με το κοτόπουλο για ένα εύκολο, γρήγορο και προπάντων γευστικότατο φαγητό. Συνοδέψτε το με φέτα βαρελίσια, κρίθινα παξιμάδια και μια σαλάτα με ντοματίνια και ελιές θρούμπες.
Τρυφερό σπανάκι με μελωμένο ρύζι, μυρωδικά και ντομάτα είναι ό,τι πρέπει για τα μισά της εβδομάδας. Ακόμα περισσότερο όταν το φαγητό έχει και ένα υλικό-έκπληξη, τα ανοιξιάτικα αμπελόφυλλα, για έξτρα νοστιμιά, υπέροχο άρωμα και ενδιαφέρουσα υφή σε κάθε μπουκιά. Φρυγανισμένες φέτες προζυμένιο ψωμιού και δροσερό γιαούρτι της αρεσκείας μας ταιριάζουν τέλεια.
Ζουμερή χοιρινή σπάλα σε μπουκιές, με πράσο, μυρωδικά και μπόλικα μπαχαρικά. Το άρωμα εσπεριδοειδών και η μυρωδάτη σάλτσα γιαουρτιού αναβαθμίζουν το όλον. Συνοδέψτε το με μια σαλάτα με βραστά χόρτα και φέτες ψωμιού της αρεσκείας σας αλειμμένες με μαλακή φέτα και ραντισμένες με λίγες σταγόνες ωμού ελαιόλαδου.
Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, προτείνουμε μια αρωματική και πλούσια φακοσαλάτα με φρέσκα κρεμμυδάκια, μυρωδικά, ντοματίνια και παστές σαρδέλες. Την περιχύνουμε με ένα φίνο λαδολέμονο με μέλι και ρίγανη και τη συνοδεύουμε με μια αφράτη ταραμοσαλάτα, πιπεριές τουρσί και τραγανά παξιμαδάκια.
Τρυφερά καλαμάρια γεμισμένα με μαϊντανό, δυόσμο, φρέσκια ρίγανη, μάραθα και κουκουνάρια, ψημένα με κυδωνάτες πατάτες στον φούρνο. Ένα πλήρες, απίθανης νοστιμιάς γεύμα που το συνοδεύουμε με ταραμοσαλάτα, πράσινη σαλάτα με άνηθο, κάππαρη και ζεστές αραβικές πίτες ή πίτες για σουβλάκια.
Ένα κυριακάτικο φαγητό σε συνταγή της αείμνηστης Εύης Βουτσινά: σιγομαγειρεμένο κοτόπουλο κατσαρόλας με κρασί, κρεμμυδάκια για στιφάδο και λίγα ξερά βερίκοκα και πετιμέζι ή μέλι, που γλυκαίνουν και αρωματίζουν το όλον. Μια πλούσια πράσινη σαλάτα με μυρωδικά και ντοματίνια, προζυμένιο ψωμί και μια ωραία βουτυράτη γραβιέρα και έτοιμο το κυριακάτικο τραπέζι! Μην ξεχάσετε το κρασί: ένα Riesling περασμένων ετών ή ένα Syrah του ταιριάζει πολύ.
Είναι κάποιες συνταγές που θέλουμε να τις ετοιμάσουμε και κυρίως να τις απολαύσουμε χωρίς παρεμβάσεις και πειραματισμούς, έτσι όπως τις έφτιαχναν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας. Έτσι συμβαίνει με αυτό το λαχταριστό, σιροπιαστό γαλακτομπούρεκο, που θα καλύψει τις ανάγκες μας για γλυκό όλες της ημέρες της εβδομάδας.
Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό: