ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαρδέλες αχνιστές με κρασί, ντομάτες και λαδορίγανηΣαρδέλες αχνιστές με κρασί, ντομάτες και λαδορίγανη
40' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τις φακές

Για το λαδολέμονο

Για τη σαλάτα

Διαδικασία

Λαδολέμονο

  1. Για τις φακές σαλάτα με μάραθα, ντοματίνια και σαρδέλες, ρίχνουμε όλα τα υλικά για το λαδολέμονο στο μούλτι και τα χτυπάμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ενωθούν.
  2. Περιχύνουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε στην άκρη.

Φακές

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και νερό τόσο ώστε να τις υπερκαλύπτει κατά περίπου 3 εκ. και τις βράζουμε για περίπου 25 - 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  2. Τις αλατίζουμε ελαφρώς και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου άλλα 5 - 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
  3. Τις σουρώνουμε, πετάμε τα σκόρδα και το δαφνόφυλλο, τις βάζουμε σε ένα σκεύος σερβιρίσματος και τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι.

Ντοματίνια

  1. Τα ντοματίνια μπορούμε να τα βάλουμε στο φαγητό ωμά, αλλά μπορούμε, αν θέλουμε, να τα ψήσουμε λίγο, για να γλυκάνουν, όση ώρα βράζουν οι φακές
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  3. Λαδώνουμε ένα ταψί που να χωράει τα ντοματίνια σε μία στρώση. Τα βάζουμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, τα ραντίζουμε με 2 κουταλιές λάδι και τα ψήνουμε για περίπου 15 - 16 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  4. Αδειάζουμε τα ντοματίνια στο σκεύος με τις φακές, προσθέτουμε το μάραθο, το φρέσκο κρεμμύδι και τις σαρδέλες με το λαδολέμονο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
  5. Συνοδεύουμε τις φακές με ζεστές αραβικές πίτες ή συνοδεύουμε με αυτές ψητό χταπόδι ή καλαμάρι (μόνο που τότε θα αφαιρέσουμε από τη συνταγή τις σαρδέλες).

Μυστικά

Αν έχουμε χρόνο και διάθεση, μπορούμε να ψήσουμε τα ντοματίνια στους 120° C για περίπου 45 - 60 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά και να μελώσουν.

Μόνο μια Σαντορίνη φρέσκια, χωρίς βαρέλι, θα τα βγάλει πέρα με αυτό το πολύπλοκο αλλά εξαίσιο πιάτο.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Σαρδέλα

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών