Η γέμιση δεν ψήνεται, με αποτέλεσμα να μένουν αρκετά τραγανά τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά.

1 ώρα προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα

Για τη «γέμιση»

Διαδικασία

  1. Μαγειρεύουμε τις πατάτες στον ατμό (στον ατμομάγειρα ή σε ένα καλαθάκι ή διχτάκι που στερεώνουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) για 15 λεπτά μέχρι να μισομαλακώσουν. Αραδιάζουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί τις πατάτες σε μία στρώση και τις αλατοπιπερώνουμε όσο είναι ζεστές.
  2. Γέμιση + γέμισμα: Στο μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το «ζουλάμε» να μαραθεί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το κουκουνάρι και πιπέρι, ανακατεύουμε και γεμίζουμε με το μείγμα τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι. Χώνουμε στο άνοιγμα τα πλοκάμια και τα στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
  3. Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στον αέρα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα υλικά της σάλτσας. Ρίχνουμε στο ταψί με τις πατάτες τα σκόρδα και το δεντρολίβανο. Βάζουμε ανάμεσα στα υλικά τα καλαμάρια, σε μία στρώση, και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των καλαμαριών και το πόσο ψημένα μας αρέσουν.
  4. Στο ποτήρι μας: Μια πικρούτσικη μπίρα Pils.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών