Μας αρέσουν τραγανά και χρυσοτηγανισμένα, μας αρέσουν και στον φούρνο, γεμιστά με ρύζι και κάθε λογής μυρωδικά. Σβησμένα με κρασί γίνονται πεντανόστιμα ενώ ταιριάζουν τέλεια και σε ένα μελωμένο, ντοματένιο γιουβέτσι. Λατρεύουμε τα καλαμαράκια και, ειδικά την περίοδο της Σαρακοστής που έχουν την τιμητική τους, τα μαγειρεύουμε με όλους τους τρόπους. Και έχουμε όλα τα κόλπα για να βγαίνουν πάντα πετυχημένα, από το μυστικό του Μοναχού Επιφάνιου για να γίνουν έξτρα τραγανά στο τηγάνι μέχρι τη σμυρναίικη συνταγή για αξέχαστα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρι. Μπορείτε να τα σερβίρετε ως κυρίως πιάτο ή να τα βγάλετε με ούζο ή τσίπουρο, ως μεζέ για την παρέα. Οι περισσότερες από τις παρακάτω συνταγές είναι νηστίσιμες, αλλά μια που δεν νηστεύουν όλοι έχουμε και κάποιες που «λοξοδρομούν» – με λίγη φέτα, ας πούμε, που τους ταιριάζει πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαλαμάρια: Πώς τα καθαρίζουμε, πώς τα τηγανίζουμε και πώς τα ψήνουμεΚαλαμάρια: Πώς τα καθαρίζουμε, πώς τα τηγανίζουμε και πώς τα ψήνουμε

Πώς ξεχωρίζουμε τα καλαμάρια από τα θράψαλα

Μοιάζουν είναι η αλήθεια. Αλλά το θράψαλο έχει χρώμα καφεκόκκινο και είναι πιο σκούρο από το καλαμάρι. Το καλαμάρι κατά μήκος των πλευρών του έχει δύο τριγωνικά πτερύγια που καλύπτουν περίπου τα 2/3 του συνολικού του μήκους ενώ του θράψαλου είναι εμφανώς μικρότερα και δεν ξεπερνούν το 1/2 του μήκους του. Το καλαμάρι έχει 10 πλοκάμια, από τα οποία τα δύο είναι λεπτότερα και μακρύτερα, ενώ το θράψαλο έχει 10 ισομεγέθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι μακαρονάδαΝηστίσιμες μακαρονάδες: 25 ξεχωριστές συνταγές με θαλασσινά και λαχανικά

Μυστικά μαγειρέματος

Τηγανητά: Κόβουμε το καλαμάρι σε λεπτές ροδέλες ή, αν είναι μικρά, τα αφήνουμε ολόκληρα, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό λάδι, σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Αν τα αφήσουμε παραπάνω, θα σκληρύνουν και θα αποκτήσουν «λαστιχένια» υφή.

Σοτέ: Ανοίγουμε το καλαμάρι στα δύο, χαράσσουμε την επιφάνειά του χιαστί και το αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Καίμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το καλαμάρι για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να αρχίσουν να βγαίνουν τα υγρά του. Το ίδιο ισχύει και για το γκριλ. Προσοχή: δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα καλαμαριών, γιατί δεν θα ψηθούν σωστά.

Μαγειρευτά: Στην κατσαρόλα με ντοματένιες σάλτσες ή γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά, το καλαμάρι θα χρειαστεί περίπου 45 λεπτά, ενώ στο φούρνο γύρω στα 50 – 55 λεπτά. Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για να βγάλει το θαλασσινό τα υγρά του και να μαλακώσει μέσα σε αυτά, νοστιμίζοντας και όλο το υπόλοιπο φαγητό (τη σάλτσα, το ρύζι κ.λπ.).

Δείτε εδώ 21 κλασικές συνταγές για καλαμαράκια:

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Κουκουνάρι

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών