15' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Ξεπλένουμε τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν από τα νερά τους.
  2. Αν δεν χωράνε με άνεση στο τηγάνι μας, θα τα τηγανίσουμε σε δύο δόσεις, μοιράζοντας αντίστοιχα και τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι (περίπου 5 - 6 κουτ. σούπας) και βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
  4. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το σκόρδο και τα καλαμαράκια και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, γυρνώντας τα συνεχώς για να τηγανιστούν από όλες τις πλευρές. Η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή για να μην προλάβουν να βγάλουν τα καλαμαράκια τα υγρά τους.
  5. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε 1 - 2 λεπτά να εξατμιστεί.
  6. Προσθέτουμε το μελισσόχορτο (ή το μαϊντανό με το ξύσμα λεμονιού), ανακατεύουμε ελαφρώς και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  7. Σερβίρουμε τα καλαμαράκια με ρύζι πιλάφι ή φρέσκια πράσινη σαλάτα και ψωμί.

Μυστικά

Συμβουλή: Τα καλαμαράκια συνήθως τηγανίζονται σε μπόλικο ελαιόλαδο, αλευρωμένα ή καλυμένα με κουρκούτι. Εδώ δίνουμε μια διαφορετική συνταγή με λίγο λάδι και καθόλου αλεύρι. Δεν θα κάνουν κρούστα, αλλά είναι πολύ νόστιμα. Με αυτό το σύντομο σοτάρισμα, αποκτούν μαστιχωτή υφή. Αν τα θέλετε πιο μαλακά, θα πρέπει να τα μαγειρέψετε για αρκετή ώρα μέσα σε υγρά (νερό ή/και κρασί).

Συνοδεύουμε με: Με ένα Ασύρτικο Σαντορίνης, περασμένο όμως από βαρέλι.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών