40' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
5' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4 - 6

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Κόβουμε όλα τα θαλασσινά σε κομμάτια παρόμοια. Τα βάζουμε στο ταψί μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το σπαγκέτο.
  3. Προσθέτουμε 3 ποτήρια βραστό νερό και φουρνίζουμε το ταψί.
  4. Ανάλογα με το μέγεθός τους, τα θαλασσινά χρειάζονται 40 – 60 λεπτά ψήσιμο. Τα δοκιμάζουμε τσιμπώντας με πιρούνι και τότε υπολογίζουμε τα υγρά του ταψιού και προσθέτουμε βραστό νερό, να είναι συνολικά 3 ποτήρια.
  5. Σπάζουμε το σπαγκέτο σε κομμάτια 4 εκατοστά μάκρος και το ρίχνουμε στο ταψί μαζί με το ανάλογο αλάτι. Ανακατεύουμε με το πιρούνι ώστε να μπει μέσα στο υγρό και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να το απορροφήσει, γύρω στα 10 – 12 λεπτά.
  6. Αν προτού γίνει το ζυμαρικό σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι ακόμη.
  7. Ξεφουρνίζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Μυστικά

* Για να καθαρίσουμε το χταπόδι, τα καλαμάρια και τις σουπιές, χωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα. Τα καλαμάρια και οι σουπιές έχουν ένα «κόκαλο» κατά μήκος του σώματος, το οποίο αφαιρούμε. Αδειάζουμε τη σακούλα. Τα μελάνια από τις σουπιές τα κρατάμε, αν θέλουμε, για να φτιάξουμε το «Μαύρο πιλάφι». Εκεί όπου ενώνονται τα πλοκάμια υπάρχει ένα σκληρό σημείο, το οποίο αφαιρούμε. Επίσης, αν θέλουμε, αφαιρούμε την πέτσα από τα καλαμάρια και τις σουπιές. Τα ξεπλένουμε όλα πολύ καλά, ιδιαίτερα τις βεντούζες από το χταπόδι που μαζεύουν άμμο.

Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Συνταγές με Μακαρόνια

Συνταγές με Χταπόδι

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών