30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να καθαρίσουμε τα καλαμάρια, χωρίζουμε πρώτα τα πλοκάμια από το σώμα. 
  2. Αφαιρούμε το «κόκαλο» που βρίσκεται κατά μήκος του σώματος.
  3. Αδειάζουμε τη σακούλα.
  4. Εκεί όπου ενώνονται τα πλοκάμια υπάρχει ένα σκληρό σημείο, το οποίο αφαιρούμε.
  5. Επίσης, αν θέλουμε, αφαιρούμε την πέτσα.
  6. Τα πλένουμε όλα πολύ καλά.
  7. Ανακατεύουμε το μαϊντανό, το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τα κουκουνάρια, το πιπέρι, τη μαντζουράνα, τις 2 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι και αλάτι.
  8. Μοιράζουμε αυτό το μείγμα στα καλαμαράκια και κλείνουμε το άνοιγμα με τα πλοκάμια.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  10. Τακτοποιούμε τα καλαμαράκια σε ταψάκι που να τα χωράει ίσα-ίσα, τα πασπαλίζουμε με αρκετό πιπέρι και ελάχιστο αλατάκι και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το κρασί.
  11. Τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα, γύρω στα 45 λεπτά. Όταν τρυπάμε με ένα ξύλο από σουβλάκι και δεν συναντάμε αντίσταση, είναι έτοιμα.
  12. Τα σερβίρουμε με ψητές πατάτες και πράσινη σαλάτα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών