ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΖεστή σαλάτα Βιέννης με κόκκινο λάχανο (Wiener Rotkraut)Ζεστή σαλάτα Βιέννης με κόκκινο λάχανο (wiener rotkraut)
30' προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Σαλάτα

Βινεγκρέτ

Σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη ζεστή σαλάτα με χειμωνιάτικους βολβούς και ντρέσινγκ με ξερά βερίκοκα ετοιμάζετε πρώτα απ’ όλα τα υλικά που θα ψήσετε ως εξής: Πλένετε πολύ καλά τις ρέβες, τα γογγύλια, τις γλυκοπατάτες, τις πατάτες και τα καρότα και κόβετε στη μέση τα πιο μεγάλα από αυτά, δηλαδή τις ρέβες, τα γογγύλια και τις γλυκοπατάτες.
  2. Ξεφλουδίζετε όλους τους βολβούς, εκτός από τις πατάτες.
  3. Αφήνετε τα κάστανα με τη φλούδα τους.
  4. Πλένετε καλά τα ντοματάκια και τα κόβετε στη μέση.
  5. Τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν θα ψηθούν – θα χρησιμοποιηθούν ζεματισμένα και ζεστά.

Ψήσιμο

  1. Ιδανικά, το κάθε ένα από τα παραπάνω υλικά πρέπει να ψηθεί σε μικρό ταψάκι, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα.
  2. Εάν ο φούρνος σας δεν χωράει πολλά σκεύη, μπορείτε να τα ψήσετε όλα μαζί σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου, υπολογίζοντας ότι κάθε υλικό απαιτεί διαφορετικό χρόνο ψησίματος.
  3. Επομένως, πρώτα θα βάλετε στο ταψί τα υλικά που απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο και συνεχίζετε με αυτά που χρειάζονται λιγότερο.
  4. Κάθε φορά που βάζετε ένα υλικό στο ταψί, περιχύνετε με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με αλάτι.
  5. Ψήνετε πρώτα τα παντζάρια στο γκριλ και τα διατηρείτε ζεστά.
  6. Στη συνέχεια ψήνετε σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά, σύμφωνα με τον πίνακα.
  7. Όλα τα υλικά θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν ίσιο μέγεθος, γι’ αυτό κόβετε π.χ. τις ρέβες ή τις μεγάλες γλυκοπατάτες στη μέση.
  8. Κάθε φορά που βγάζετε ένα υλικό από το φούρνο, το διατηρείτε ζεστό, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
  9. Μόλις κρυώσουν τα υλικά, τα κόβετε όλα σε μπουκιές, μεγέθους 3 - 4 εκατοστών.

Βινεγκρέτ

  1. Βάζετε σε ένα μπολ το ρούμι με τα αποξηραμένα φρούτα που επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε και τα αφήνετε να μουσκέψουν για 30 λεπτά.
  2. Δουλεύετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, μαζί με τα ήδη μουσκεμένα φρούτα, καθώς και το ρούμι.
  3. Μεταφέρετε σε μεγάλη σαλατιέρα τα κομμάτια από τις ρέβες, τα γογγύλια, τις γλυκοπατάτες, τα παντζάρια, τις πατάτες, τα καρότα (κομμένα στη μέση), τα κάστανα (ξεφλουδισμένα και ολόκληρα), τα ντοματάκια (κομμένα στη μέση) και τα ζεματισμένα λαχανάκια.
  4. Προσθέτετε το σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι, ανακατεύετε με τη βινεγκρέτ και νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι.
  5. Τέλος, σερβίρετε, πασπαλίζοντας με τα ψιλοκομμένα μυρώνια ή με το μαϊντανό και το δυόσμο.

Μυστικά

Μπορείτε να συμβουλευθείτε τον ακόλουθους χρόνους ψησίματος (στο γκριλ):

  • Παντζάρια : 1 1⁄2 ώρα
  • Γλυκοπατάτες : 25 ́
  • Κάστανα : 25
  • Καρότα: 20'
  • Γογγύλια : 15'
  • Πατάτες: 15 ́ - 25 ́ (ανάλογα το μέγεθος)
  • Ρέβες : 10 ́ - 15 ́ (ανάλογα το μέγεθος)
  • Ντοματάκια: 2 ́ - 3 ́

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.

Άρθρα και Συνταγές με Γλυκοπατάτα

Άρθρα και Συνταγές με Κάστανα

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά βερίκοκα

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών