ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκό ψωμί-πλεξούδα με κάστανο και σοκολάταΓλυκό ψωμί-πλεξούδα με κάστανο και σοκολάτα
45' προετοιμασία
30' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 15'

Υλικά

Τεμάχια: 1

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το σιρόπι

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε το γλυκό ψωμί - πλεξούδα με πουρέ κάστανου και σοκολάτα στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και προσθέτουμε τη μαγιά.
  2. Αμέσως ρίχνουμε και το ξύσμα, το καρδάμωμο, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ προσθέτοντας το αλεύρι σιγά σιγά, εναλλάξ με το βούτυρο, και στο τέλος το αλάτι.
  4. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να προκύψει μια ελαστική, απαλή και κάπως κίτρινη ζύμη.
  5. Την αλείφουμε με βούτυρο και καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και με μια πετσέτα από πάνω.
  6. Βάζουμε το μπολ σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Γέμιση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το μετρημένο νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κάστανα και με το ραβδομπλέντερ (ή στον πολυκόφτη) τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν με το σιρόπι και να γίνουν κρέμα.
  3. Ρίχνουμε την κρέμα κάστανου ξανά στην κατσαρόλα (άδεια πια) και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το 1/3 φλιτζ. τσαγιού κουβερτούρα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πλεξούδα

  1. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα με πάχος περίπου 4 χιλιοστά.
  2. Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, αφήνοντας 2-3 εκ. περιθώριο στις άκρες.
  3. Σκορπίζουμε στη ζύμη την υπόλοιπη κουβερτούρα (1/4 φλιτζ. τσαγιού).
  4. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό όσο πιο σφιχτό γίνεται.
  5. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό κατά μήκος σε 3 λωρίδες (αν δυσκολευόμαστε, το κόβουμε σε δύο λωρίδες) και τις πλέκουμε σε πλεξούδα.
  6. Ντύνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με χαρτί ψησίματος.
  7. Μεταφέρουμε εκεί την πλεξούδα, διπλώνοντας ελαφρώς τις δύο άκρες της προς τα μέσα, και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα, σκεπασμένη με μια πετσέτα, σε ένα ζεστό μέρος.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
  9. Φουρνίζουμε την πλεξούδα και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Σιρόπι

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί (περίπου 4 λεπτά από το σημείο βρασμού).
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Μόλις ψηθεί το ψωμί, ξεφουρνίζουμε και το περιχύνουμε με το σιρόπι χλιαρό ή κρύο.
  4. Το αφήνουμε κατά μέρος για 3 ώρες, μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει, και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κάστανα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT