45'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 15'
Υλικά
Τεμάχια: 1Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να ετοιμάσουμε το γλυκό ψωμί - πλεξούδα με πουρέ κάστανου και σοκολάτα στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και προσθέτουμε τη μαγιά.
- Αμέσως ρίχνουμε και το ξύσμα, το καρδάμωμο, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ προσθέτοντας το αλεύρι σιγά σιγά, εναλλάξ με το βούτυρο, και στο τέλος το αλάτι.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να προκύψει μια ελαστική, απαλή και κάπως κίτρινη ζύμη.
- Την αλείφουμε με βούτυρο και καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και με μια πετσέτα από πάνω.
- Βάζουμε το μπολ σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Γέμιση
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το μετρημένο νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κάστανα και με το ραβδομπλέντερ (ή στον πολυκόφτη) τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν με το σιρόπι και να γίνουν κρέμα.
- Ρίχνουμε την κρέμα κάστανου ξανά στην κατσαρόλα (άδεια πια) και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε το 1/3 φλιτζ. τσαγιού κουβερτούρα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πλεξούδα
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα με πάχος περίπου 4 χιλιοστά.
- Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, αφήνοντας 2-3 εκ. περιθώριο στις άκρες.
- Σκορπίζουμε στη ζύμη την υπόλοιπη κουβερτούρα (1/4 φλιτζ. τσαγιού).
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό όσο πιο σφιχτό γίνεται.
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό κατά μήκος σε 3 λωρίδες (αν δυσκολευόμαστε, το κόβουμε σε δύο λωρίδες) και τις πλέκουμε σε πλεξούδα.
- Ντύνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με χαρτί ψησίματος.
- Μεταφέρουμε εκεί την πλεξούδα, διπλώνοντας ελαφρώς τις δύο άκρες της προς τα μέσα, και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα, σκεπασμένη με μια πετσέτα, σε ένα ζεστό μέρος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Φουρνίζουμε την πλεξούδα και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Σιρόπι
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί (περίπου 4 λεπτά από το σημείο βρασμού).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Μόλις ψηθεί το ψωμί, ξεφουρνίζουμε και το περιχύνουμε με το σιρόπι χλιαρό ή κρύο.
- Το αφήνουμε κατά μέρος για 3 ώρες, μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει, και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.