Μη μας πείτε ότι άμα πετύχετε καστανά στο δρόμο δεν θα σταθείτε για να πάρετε ένα χάρτινο χωνάκι ζεστό-ζεστό.  Είναι από τα πιο ωραία street food. Και στο σπίτι όμως, είναι θαυμάσια τα κάστανα: ψητά στα κάρβουνα ή στο γκριλ, βραστά, πρώτα βρασμένα και μετά σοταρισμένα σε λίγο βούτυρο, μαγειρευτά… Ακόμη και ωμά μπορεί να τα φάει κανείς, να τραγανίζουν στο δόντι. Έχει έναν κάποιο μπελά το καθάρισμά τους, ιδίως άμα τα χρησιμοποιήσουμε σε κάποια παρασκευή που θέλει αρκετούτσικα – συνήθως δεν θα βάζουμε ένα και δυο. Ένας τρόπος είναι τα χαράξουμε σταυρωτά στη βάση τους, τόσο που να κοπεί μεν η εξωτερική, σκληρή φλούδα όχι όμως να φτάσουμε πολύ βαθιά και κόψουμε την ψίχα. Τα βράζουμε για 25 – 30 λεπτά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, μέχρι να ανοίξει κάπως η φλούδα τους και να μαλακώσουν και στο εσωτερικό. Τα καθαρίζουμε προσεχτικά με ένα μαχαίρι από την εξωτερική και εσωτερική ινώδη φλούδα, όσο είναι ζεστά (όχι καυτά) γιατί μετά η εξωτερική φλούδα σκληραίνει πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚάστανα: Μια σύντομη ιστορία και 18 μοναδικές συνταγές για να τα απολαύσετεΚάστανα: Μια σύντομη ιστορία και 18 μοναδικές συνταγές για να τα απολαύσετε

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Ριζότο με ψητή κολοκύθα και μυρώνια
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Κρητικά μαρόνια, κάστανα Πηλίου, Βόλου και Μελιβοίας στη Λάρισα, Πάρνωνα, Βοΐου Κοζάνης, Αγιάσου Λέσβου, Καρπενησίου και Δομοκού… Διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν καστανιές. Οι καρποί τους μπορούν να βάλουν την πινελιά τους σε ένα σωρό απολαυστικές χειμωνιάτικες λιχουδιές. Του φούρνου, της κατσαρόλας και του τηγανιού. Βουτάς το κουτάλι σου σε μια ζεστή καστανόσουπα ή σε μια κολοκυθόσουπα με κάστανο και σε τυλίγει η γεύση του χειμώνα. Μια τέτοια σούπα –παρακάτω θα βρείτε διάφορες σχετικές συνταγές– μπορεί κάλλιστα να σερβιριστεί στα γιορτινά τραπέζια των ημερών. Και η συνέχεια να γραφτεί άνετα με το ίδιο υλικό με τη χαρακτηριστική γλυκο-γήινη γεύση, που αγαπά τα ζεστά μπαχαρικά. Με τηγανιές με κάστανα και φρούτα της εποχής, ιδιαίτερες, πλούσιες σαλάτες, βουτυράτους συνοδευτικούς πουρέδες, σε ριζότι και πιλάφια αφράτα και πλουμιστά. Πέρα από τη γέμιση στη γαλοπούλα, μια φραγκόκοτα ή ένα κοτόπουλο, όπου τα κάστανα μπορούν να συνδυαστούν με αμέτρητα υλικά – συκωτάκια, ψιλοκομμένο λουκάνικο, διάφορα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα– αξίζει να τα δοκιμάσετε και σε μαγειρευτά με μοσχαράκι, με χοιρινό ή με κουνέλι, που είναι ωραίος μπαλαντέρ για το τραπέζι της γιορτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠοιες περιοχές στην Ελλάδα βγάζουν τα πιο νόστιμα κάστανα;Ποιες περιοχές στην Ελλάδα βγάζουν τα πιο νόστιμα κάστανα;
Μπούτι αγριογούρουνου γεμιστό με πλιγούρι, κάστανα και ρόδι
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Δείτε εδώ 32 γιορτινές συνταγές με κάστανα:

Άρθρα και Συνταγές με Γαλοπούλα

Άρθρα και Συνταγές με Κάστανα

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών