1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το ντρέσινγκ

Διαδικασία

  1. Ξεκινώ με το ψήσιμο των παντζαριών, που θέλουν τον χρόνο τους: τα παντζάρια ψήνονται τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο ένα ένα, στους 140-150°C, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Προτιμώ τα ψητά παντζάρια, γιατί το ψήσιμο τους δίνει φουρ- νιστή γεύση, κάπως καπνιστή, και αφήνει σφιχτή τη σάρκα τους. Τα βραστά συνήθως τραβάνε νερό, γίνονται νερουλά και κάπως άνοστα.
  2. Στην ίδια θερμοκρασία ψήνω και τα φουντούκια, μέσα σε ένα ταψάκι για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τα απλώνω σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, τα σκεπάζω με τις άκρες της, τα αφήνω 5 λεπτά και τα τρίβω με την πετσέτα για να φύγει η σκούρα φλούδα τους. Έπειτα τα σπάω σε μεγάλα κομμάτια.
  3. Χαράζω τα κάστανα στη βάση τους χιαστί με ένα κοφτερό μαχαιράκι (το παπαγαλάκι με την κυρτή λάμα είναι το ιδανικό γι’ αυτή τη δουλειά) και τα απλώνω σε ταψί. Τα ψήνω για περίπου 40-45 λεπτά, στους 180°C, μέχρι να ροδίσουν, να σκάσει η φλούδα τους, αλλά να μη μαυρίσουν πολύ - κοιτάζω τον φούρνο κάθε τόσο. Τα κόβω σε μικρότερα κομμάτια.
  4. Ανακατεύω όλα τα υλικά του ντρέσινγκ σε ένα μπολάκι, με πιρούνι. Θα έχετε καταλάβει ότι αντιπαθώ το επίμονο χτύπημα των υλικών του ντρέσινγκ για να γίνουν ενιαία σάλτσα. Προτιμώ λίγο ανακάτεμα μόνο, για να νιώθω πού είναι το λάδι, πού το πορτοκάλι και πού η μουστάρδα. Η σάλτσα πολτός είναι κάτι αόριστο, ασαφές στη γεύση. Δεν θέλω να κρύψω τα υλικά, να τα αναδείξω θέλω.
  5. Σε μεγάλη γαβάθα ανακατεύω τα παντζάρια, τα κάστανα, το πορτοκάλι, το μήλο, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνω μερικές κουταλιές ντρέσινγκ και ανακατεύω απαλά.
  6. Σε άλλο μπολ ανακατεύω το νεροκάρδαμο με ελάχιστο αλάτι και 1 κουτ. σούπας από το ντρέσινγκ. Όχι περισσότερο, γιατί θα μαραθεί, θα πέσει. Θέλω το νεροκάρδαμο να παραμείνει ζωντανό και κρουστό και να μη χάσει τη λεπτή του γεύση.
  7. Βάζω τις φέτες τυριού πάνω στη σαλάτα και από πάνω το νεροκάρδαμο και το φουντούκι. Σερβίρω αμέσως.

Μυστικά

Η οργάνωση είναι βασικό μυστικό: τα χρονοβόρα ψησίματα παντζαριών, κάστανων και φουντουκιών μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη ημέρα, για να τα έχουμε έτοιμα την ημέρα του γεύματος. Καλά τυροπωλεία:  Provence deli και Degustation. Υπάρχει και ελληνικό, από τη βραβευμένη από τον «Γαστρονόμο» Φάρμα Μαλτέζου - σε επιλεγμένα μαγαζιά, π.χ. Τυροκομείο Κωσταρέλος, Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης, Αμφιλοχία, Φάρμα Μπράλου. *Που βρίσκουμε νεροκάρδαμο: σαλατικό που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στις κουζίνες της Β. Ευρώπης. Το βρίσκουμε και ως ναστούρτιο. Είναι πιπεράτο, χορταρένιο και ελαφρώς στυφούτσικο. Στην Ελλάδα πωλείται κυρίως συσκευασμένο (το βρήκαμε από την εταιρεία «Φύλλα» σε επιλεγμένα μανάβικα και deli. Ενδεικτικά: Αγροτικόν, Deli Fresh, Yoleni’s, Σμυρνιώ - καλό είναι να γίνει η παραγγελία τρεις τέσσερις ημέρες νωρίτερα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.

Άρθρα και Συνταγές με Κάστανα

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές με Φουντούκια

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών