1 ώρα και 30' προετοιμασία
2 ώρες και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

Κάστανα

  1. Σκουπίζουμε τα κάστανα με ένα καθαρό πανί.
  2. Με κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε τη φλούδα τους κάθετα, από τη μύτη προς τη βάση τους, με μια βαθιά χαρακιά.
  3. Βάζουμε να κάψει καλά ένα σκέτο αντικολλητκό τηγάνι και προσθέτουμε τα κάστανα. Τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν ανακατεύοντάς τα τακτικά με ξύλινη κουτάλα, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  4. Τα ξεφλουδίζουμε αφαιρώντας και τη λεπτή εσωτερική τους φλούδα, όσο είναι ακόμη ζεστά, και τα αφήνουμε κατά μέρος.

Κρέας

  1. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 60 ml από το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  3. Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε μια πιατέλα.
  4. Στο ίδιο σκεύος ζεσταίνουμε άλλα 60 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  5. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα πράσα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
  6. Τα μεταφέρουμε σε πιάτο.
  7. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 800 ml νερό και αλατοπίπερο και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  8. Ρίχνουμε εκεί τα σοταρισμένα λαχανικά με τα ζουμιά τους, βάζουμε και το κρέας και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 1 ½ ώρα ή και περισσότερο, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  9. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μια πιατέλα.
  10. Σουρώνουμε το ζουμί, πιέζοντάς το καλά από λεπτή σήτα για να πάρουμε όλη τη νοστιμιά των υλικών.
  11. Το ξαναρίχνουμε στην (καλά καθαρισμένη) κατσαρόλα, εκτός φωτιάς.
  12. Βάζουμε και το κρέας και αφήνουμε κατά μέρος.
  13. Σε μια άλλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα χόρτα για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
  14. Αδειάζουμε τα χόρτα με το λάδι τους στην κατσαρόλα με το κρέας.
  15. Προσθέτουμε και τα κάστανα και βάζουμε την κατσαρόλα σε σχετικά δυνατή φωτιά. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά χωρίς καπάκι, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Άρθρα και Συνταγές με Διάφορα χόρτα εποχής

Άρθρα και Συνταγές με Κάστανα

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών