1 ώρα και 30'
προετοιμασία
2 ώρες και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
Κάστανα
- Σκουπίζουμε τα κάστανα με ένα καθαρό πανί.
- Με κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε τη φλούδα τους κάθετα, από τη μύτη προς τη βάση τους, με μια βαθιά χαρακιά.
- Βάζουμε να κάψει καλά ένα σκέτο αντικολλητκό τηγάνι και προσθέτουμε τα κάστανα. Τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν ανακατεύοντάς τα τακτικά με ξύλινη κουτάλα, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Τα ξεφλουδίζουμε αφαιρώντας και τη λεπτή εσωτερική τους φλούδα, όσο είναι ακόμη ζεστά, και τα αφήνουμε κατά μέρος.
Κρέας
- Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 60 ml από το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
- Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε μια πιατέλα.
- Στο ίδιο σκεύος ζεσταίνουμε άλλα 60 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα πράσα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
- Τα μεταφέρουμε σε πιάτο.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 800 ml νερό και αλατοπίπερο και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Ρίχνουμε εκεί τα σοταρισμένα λαχανικά με τα ζουμιά τους, βάζουμε και το κρέας και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 1 ½ ώρα ή και περισσότερο, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μια πιατέλα.
- Σουρώνουμε το ζουμί, πιέζοντάς το καλά από λεπτή σήτα για να πάρουμε όλη τη νοστιμιά των υλικών.
- Το ξαναρίχνουμε στην (καλά καθαρισμένη) κατσαρόλα, εκτός φωτιάς.
- Βάζουμε και το κρέας και αφήνουμε κατά μέρος.
- Σε μια άλλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα χόρτα για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
- Αδειάζουμε τα χόρτα με το λάδι τους στην κατσαρόλα με το κρέας.
- Προσθέτουμε και τα κάστανα και βάζουμε την κατσαρόλα σε σχετικά δυνατή φωτιά. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά χωρίς καπάκι, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.