Η χοιρινή σπάλα εμπλουτίζεται με χειμωνιάτικα καλούδια και καρπούς και γίνεται ένα πιάτο πληθωρικής, σύνθετης νοστιμιάς, που μαγειρεύεται σχεδόν μόνο του, αφήνοντάς μας χρόνο για άλλες, πιο πολύπλοκες συνταγές.

15' προετοιμασία
2 ώρες και 15' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 6-8 μερίδες

Διαδικασία

  1. Αλατίζουμε ολόγυρα τη σπάλα και την αφήνουμε εκτός ψυγείου για περίπου 1 ώρα. Σε φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τη σπάλα στο ελαιόλαδο για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όσο γίνεται από όλες τις μεριές.
  2. Σβήνουμε με το ποτό, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη δάφνη, το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε ζεστό νερό (ή ζωμό, αν έχουμε) τόσο ώστε να μισοσκεπάσει το κρέας και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Περίπου 30 λεπτά πριν αποσύρουμε, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ξερά φρούτα, τα κάστανα, αλάτι και πιπέρι.
  3. Αφαιρούμε το κρέας και τα υπόλοιπα στερεά υλικά με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα. Βάζουμε τη σάλτσα να βράσει σκέτη, σε δυνατή φωτιά, για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί ελαφρώς και να δέσει όσο θέλουμε. Σερβίρουμε το κρέας με τη σάλτσα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών