25'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 10Διαδικασία
- Για τη σοκολατόπιτα με αμύγδαλο και δαμάσκηνα βουτηγμένα σε ρούμι ξεκινάμε κόβοντας τα δαμάσκηνα στη μέση. Αφαιρούμε και πετάμε τα κουκούτσια και μουλιάζουμε τα δαμάσκηνα στο ρούμι για 1 βράδυ.
- Την επομένη προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί. (Εναλλακτικά, μπορούμε να τα λιώσουμε σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων). Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια.
- Χτυπάμε ελαφρώς τους κρόκους με ένα σύρμα και τους αδειάζουμε στη λιωμένη σοκολάτα.
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και τα τριμμένα αμύγδαλα ή φουντούκια.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια αφράτη, σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.
- Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα σε δύο-τρεις δόσεις, ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι διαμέτρου 22 εκ. που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
- Εδώ κι εκεί μέσα στο μείγμα μπήγουμε τα δαμάσκηνα.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 190°C κι έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά περίπου.
- Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 50.