20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γαλοπούλα γεμιστή στη γάστρα με συκωτάκια και κάστανα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα συκωτάκια μέχρι να ροδίσουν.
  3. Σβήνουμε με το μπράντι, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, ανακατεύουμε και γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά της γαλοπούλας. Αν θέλουμε, κλείνουμε το άνοιγμα με 2 οδοντογλυφίδες.
  5. Περιχύνουμε με τον ζωμό λαχανικών, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά, μέχρι να γίνει. Δεν θα χρειαστεί περισσότερη ώρα γιατί την έχουμε ήδη βράσει. (Σε κάθε περίπτωση, ελέγχουμε τρυπώντας τη με ένα μαχαίρι, γιατί οι γαλοπούλες ανάλογα με τον τρόπο εκτροφής τους έχουν και διαφορετικό χρόνο ψησίματος. Για παράδειγμα, οι κατεψυγμένες γαλλικές γαλοπούλες ψήνονται γρηγορότερα από τις νωπές ελληνικές συμβατικής αλλά και βιολογικής εκτροφής).
  6. Βγάζουμε προσεκτικά τη γαλοπούλα σε ξύλο κοπής και την αφήνουμε για λίγο να «σταθεί».
  7. Σουρώνουμε το ζουμί που έχει μείνει στη γάστρα σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που μας αρέσει. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αδειάζουμε σε σαλτσιέρα.

Σερβίρισμα

  1. Ανοίγουμε την κοιλιά της γαλοπούλας και αδειάζουμε προσεκτικά τη γέμιση σε μια πιατέλα.
  2. Κόβουμε τη γαλοπούλα σε μερίδες με ένα κοφτερό, μυτερό μαχαίρι με μακριά και εύκαμπτη λάμα, ώστε να μπορεί να κόβει κλειδώσεις και να λυγίζει ακολουθώντας τις καμπύλες του.
  3. Βάζουμε σε μια πιατέλα ξεχωριστά τα λευκά από τα σκούρα μέρη της γαλοπούλας.
  4. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη γέμιση σε πιατέλα και τοποθετούμε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα, για να βάζει ο καθένας στο πιάτο του όση θέλει.

Τα ποτήρια θα τσουγκρίσουν είτε με ένα όχι ιδιαίτερα παλαιωμένο Ξινόμαυρο είτε με βαρελάτο Chardonnay, αλλά και Νυχτέρι ή κάποιο άλλο παλαιωμένο Ασύρτικο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών