Τα κρεατικά που καταναλώνονται την εβδομάδα που διανύουμε, την Κρεατινή, μαγειρεύονται με κάθε τρόπο, από πίτες και μαγειρευτά μέχρι του φούρνου, του τηγανιού και της σχάρας. Την εβδομάδα όμως αυτή τη χαρακτηρίζει γαστριμαργικά η Πέμπτη της, η Τσικνοπέμπτη, που επιβάλλει το κρέας να «τσικνιστεί», να μυρίσει δηλαδή από το ψήσιμο ή το μαγείρεμα. Είναι ημέρα που η καθημερινή πάστρα και η καθαριότητα της κουζίνας πάνε περίπατο, αφού τα σκεύη θα γεμίσουν με τα νόστιμα λίπη των τσικνισμένων φαγητών. Παραδοσιακά η Τσικνοπέμπτη απαιτεί κόκκινο κρέας (κυρίως χοιρινό) ή έστω κόκκινο κρασί, καθώς το κόκκινο χρώμα θεωρείται ότι αποτρέπει τις βλαπτικές δυνάμεις που εποφθαλμιούν τη χαρά της ημέρας. Στο τραπέζι βγαίνουν λοιπόν πολλοί κρεατομεζέδες, που συνοδεύονται με άφθονο κρασί και ανοίγουν την όρεξη για την… κυρίως κρεοφαγία που θα ακολουθήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαγανιά – τηγανιά με πορτοκαλένια λουκάνικα ΧαλκιδικήςΤηγανιές και… σαγανιές για την Τσικνοπέμπτη: 5 μερακλίδικες συνταγές

Ακολουθούν παραδοσιακές, μερακλίδικες συνταγές που θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα των κρεατοφάγων. Από το ζαγορίσιο μπουμπάρι, ένα είδος λουκάνικου με γέμιση από συκωταριά, πράσα και μυρωδικά και τις οματιές με σιτάρι από την Αχαΐα, που είναι ένας μεζές με εντόσθια χοίρου, που συναντάμε σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο, μέχρι τους κλασικούς τηγανητούς χοιρινούς κεφτέδες και τα λουκάνικα φούρνου με πατάτες. Όποιον μεζέ και να ετοιμάσετε, αφήστε τον να αρπάξει λίγο παραπάνω για να σκορπίσει την τσικνιστή ευωδιά του.

Δείτε εδώ 13 συνταγές για αποκριάτικους μεζέδες:

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Προβατίνα

Άρθρα και Συνταγές με Συκώτι

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών