Οι σεφταλιές, μεζές κυπριακός και μερακλίδικος, τυλίγονται με χοιρινή μπόλια, ένα δαντελωτό πλέγμα άκαμπτου λίπους με το οποίο καλύπτονται τα σπλάγχνα του ζώου. Την παραγγέλνουμε εγκαίρως από τον κρεοπώλη και του ζητάμε να είναι σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κομμάτια, για να τα κόψουμε εμείς όπως απαιτεί η συνταγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαβουρμάς σαγανάκι με κρεμμύδια και αυγό ποσέΚαβουρμάς σαγανάκι με κρεμμύδια και αυγό ποσέ
40' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: για 8 σεφταλιές – 4 μερίδες

Για τη γέμιση

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Προετοιμασία μπόλιας

  1. Για να φτιάξουμε σεφταλιές με καβουρμά και λουκάνικο, αρχικά βάζουμε, σε μια λεκάνη, 1.600 ml νερό και 400 ml λευκό ξίδι. Ανακατεύουμε και βυθίζουμε την μπόλια προσεκτικά για να μη σπάσει.
  2. Την αφήνουμε στο μείγμα για 24 ώρες, φροντίζοντας να είναι πάντα βυθισμένη στο υγρό. Στο διάστημα αυτό η μπόλια θα μαλακώσει και θα λυγίζει εύκολα για να τυλίξει τη γέμιση, ενώ παράλληλα το ξίδι θα την απολυμάνει και θα σβήσει τη βαριά μυρωδιά της.
  3. Τη στραγγίζουμε και την ταμπονάρουμε προσεκτικά, αλλά σχολαστικά με χαρτί κουζίνας.
  4. Την κόβουμε σε 8 κομμάτια, όσο το δυνατόν ίσα μεταξύ τους.

Γέμιση

  1. Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθεί καλά.
  2. Το ρίχνουμε μαζί με το λάδι σε ένα μπολ.
  3. Προσθέτουμε τον καβουρμά, το λουκάνικο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
  4. Πλάθουμε με το μείγμα 8 μπαλίτσες μακρόστενες σαν στρουμπουλά σουτζουκάκια.
  5. Τυλίγουμε κάθε «σουτζουκάκι» με ένα κομμάτι μπόλια, την οποία τυλίγουμε δύο φορές γύρω από τη γέμιση, μην τύχει και σχιστεί στο ψήσιμο.
  6. Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά.
  7. Βάζουμε τις σεφταλιές σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και το τοποθετούμε σε ψηλό ράφι του φούρνου.
  8. Τις ψήνουμε για μερικά λεπτά, μέχρι η μπόλια στην επιφάνεια να ροδίσει ωραία.
  9. Τις γυρίζουμε και ψήνουμε για λίγα λεπτά και από την άλλη πλευρά.
  10. Τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.

Σερβίρισμα

  1. Σβήνουμε τον φούρνο, αλλά βάζουμε μέσα τις αραβικές πίτες για λίγα λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν και να γίνουν εύκαμπτες.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το σερβίρισμα και τα βάζουμε στην πιατέλα με τις σεφταλιές μαζί με τις πίτες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Λουκάνικα

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών