30'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τα κεμπάπ
Για τη σάλτσα φέτας-γραβιέρας
Για τα ντοματίνια
Διαδικασία
Κεμπάπ
- Για τα μοσχαρίσια κεμπάπ με σάλτσα φέτας-γραβιέρας, ξεκινάμε μουσκεύοντας το ψωμί σε νερό. Το στύβουμε και το βάζουμε σε μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεμπάπ..
- Ζυμώνουμε σχολαστικά, βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια μας με νερό.
- Πλάθουμε με το μείγμα 2 μακριά μπαστούνια με διάμετρο 6 εκ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα, να σφίξουν.
Σάλτσα τυριών
- Στο μεταξύ, χτυπάμε στον πολυκόφτη το ζεστό γάλα, τη γραβιέρα, το ξύσμα, το λάδι και λίγο αλατοπίπερο μέχρι να φτιάξουμε λεία σάλτσα.
- Αδειάζουμε τη σάλτσα σε μπολ και ανακατεύουμε με τη φέτα.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο, να σφίξει.
Ντοματίνια
- Παράλληλα, βάζουμε όλα τα υλικά για τα ντοματίνια σε ταψάκι, ανακατεύουμε, τα απλώνουμε όσο γίνεται και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C για 20 λεπτά.
- Τα αφήνουμε στην άκρη, εκτός φούρνου.
Τηγάνισμα και ψήσιμο
- Κόβουμε τα μπαστουνάκια κιμά σε φέτες πάχους 1,5 εκ.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε σχετικά δυνατή φωτιά (ή ζεσταίνουμε περίπου 1 εκ. ελαιόλαδο) και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε δόσεις, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ανανεώνοντας τη λιπαρή ουσία σε κάθε δόση.
- Τα τακτοποιούμε όλα σε πυρέξ, στη σειρά, και ανάμεσά τους βάζουμε τα ντοματίνια, περιχύνοντάς τα με τα υγρά του ψησίματός τους.
- Πάνω στα κεφτεδάκια σκορπίζουμε κουταλιές από τη σάλτσα τυριών και ψήνουμε στους 160- 170°C για 10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να ροδίζει σε κάποια σημεία.
Διαλέγουμε μια Νεμέα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 166.