40'
προετοιμασία
14' ψήσιμο
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 54'
Υλικά
Τεμάχια: 18Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις σεφταλιές προβατίνας, fusion, με απωανατολίτικα αρτύματα ξεκινάμε και σε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε τα ψίχουλα σε μέτρια φωτιά, ανακινώντας το σκεύος τακτικά, μέχρι να πάρουν ανοιχτό καστανό χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να ξανθύνει.
- Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού σε μεγάλο μπολ, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τα καβουρδισμένα ψίχουλα, τον κιμά, τον κόλιανδρο, τον δυόσμο, το τσίλι, τη σάλτσα σόγιας, το κύμινο και αλατοπίπερο.
- Ζυμώνουμε μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν καλά.
- Πλάθουμε «σουτζουκάκια» με σχήμα και μέγεθος μικρού λεμονιού (θα βγουν περίπου 18 κομμάτια).
- Ξεπλένουμε προσεκτικά τις μπόλιες, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
- Με κοφτερό μαχαίρι τις κόβουμε σε περίπου 18 κομμάτια με μέγεθος διπλάσιο από αυτό που έχουν τα «σουτζουκάκια».
- Βάζουμε ένα «σουτζουκάκι» στην άκρη ενός κομματιού μπόλιας και τυλίγουμε σε πακετάκι.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
- Τα βάζουμε σε ένα ταψί, με τη διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω, το καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Ψήσιμο
- Ετοιμάζουμε μέτρια προς δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει για περίπου 8 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
- Αλείφουμε τις σεφταλιές με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 12-14 λεπτά, γυρίζοντάς τες μία φορά προσεκτικά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπόλια, αλλά να μην καεί.
- Τις σερβίρουμε ζεστές, ραντισμένες με λίγο χυμό λάιμ και συνοδεύουμε με την πικάντικη σάλτσα τσίλι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.