ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠολίτικο ιτς πιλάφ με συκωτάκιαΠολίτικο ιτς πιλάφ με συκωτάκιαΣε ένα πασχαλινό τραπέζι που στρώθηκε στο κατάστρωμα ενός βαπορέτου που έπλεε στον Βόσπορο με φόντο την Κωνσταντινούπολη, τα μέλη της κοινότητας του Μεγάλου Ρεύματος, άντρες και γυναίκες, κατέφθασαν με αμέτρητες πιατέλες, σαλτσιέρες και δίσκους, φορτωμένα με ό,τι καλύτερο έχει να αναδείξει η εορταστική πολίτικη κουζίνα. Μαζί, κατέφθασε το ιτς πιλάφι, που έφερε η Πολίτισσα Λωξάνδρα Μαής.

15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το ιτς πιλάφι σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το συκώτι και βράζουμε για 2 λεπτά, ίσα να ζεματιστεί. Το στραγγίζουμε.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι, το βούτυρο, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, την κανέλα, το συκώτι και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά.
  4. Ρίχνουμε 800 ml νερό και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίζουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
  6. Ρίχνουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Ξεσκεπάζουμε για λίγο, καλύπτουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και ξανασκεπάζουμε με το καπάκι.
  8. Αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι η πετσέτα να απορροφήσει όλους τους υδρατμούς και να γίνει το πιλάφι σπυρωτό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Συκώτι

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT