1 ώρα και 30'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 4 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 10Διαδικασία
Κρεμμύδια
- Για να ετοιμάσουμε τα κουπέπια και τα κρεμμύδια γεμιστά με κιμά και ντομάτα,από την Κύπρο κάνουμε μια κάθετη τομή βάθους περίπου 2 εκ. σε κάθε κρεμμύδι με ένα κοφτερό μαχαίρι και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει έντονα, για 7-8 λεπτά ή μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια για περίπου 5 λεπτά.Τα στραγγίζουμε.
- Αφαιρούμε μία μία όλες τις εξωτερικές φλούδες του κρεμμυδιού, ώστε να μείνουν ολόκληρες και ακέραιες, χωρίς να σκιστούν – έχουν μαλακώσει όσο πρέπει με το βράσιμο.Τις αφήνουμε στην άκρη.
- Προσοχή, μόνο τα εξωτερικά 4-5 φύλλα από κάθε κρεμμύδι θα χρησιμοποιήσουμε για το γέμισμα.
- Τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στη γέμιση.
Αμπελόφυλλα
- Αν πάρουμε φρέσκα κληματόφυλλα, τα πλένουμε καλά και τα ζεματίζουμε σε μια κατσαρόλα σε νερό που βράζει, για 2 λεπτά.
- Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
- Αν χρησιμοποιήσουμε κληματόφυλλα από βαζάκι, τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Δεν χρειάζονται ζεμάτισμα.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί τον κιμά, τα 250 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα υπόλοιπα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, την πολτοποιημένη ντομάτα, το ρύζι, τον χυμό λεμονιού και τα αρωματικά και αλατοπιπερώνουμε.
- Απλώνουμε στον πάτο ενός μεγάλου ταψιού αρκετά κληματόφυλλα ώστε να τον καλύψουν.
- Ανοίγουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα με τα νεύρα προς τα μέσα, βάζουμε 1 κουτ. σούπας γέμιση και τη σκεπάζουμε με τις πλευρές του φύλλου που βρίσκονται αριστερά και δεξιά. Διπλώνουμε σφιχτά σε ρολό.
- Τυλίγουμε με τον ίδιο τρόπο όλα τα φύλλα σφιχτά, για να μην ανοίξουν τα κουπέπια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα των κρεμμυδιών και βάζουμε στο εσωτερικό τους από 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση.
- Τα φύλλα είναι ήδη λυγισμένα, καμπύλα και αγκαλιάζουν εύκολα τη γέμιση εντός τους.
- Εμείς απλώς τα σφίγγουμε λίγο, για να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
- Τα στρώνουμε στο κέντρο του ταψιού, πάνω στα αμπελόφυλλα.
- Τακτοποιούμε ολόγυρα και τα κουπέπια, το ένα δίπλα στο άλλο.
- Περιχύνουμε με τον χυμό ντομάτας και τον ζωμό κότας μέχρι να καλυφθούν τα κουπέπια και τα κρεμμύδια.
- Απλώνουμε από πάνω άλλη μία στρώση από αμπελόφυλλα.
- Σκεπάζουμε πολύ καλά με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά.
- Συνοδεύουμε τα κουπέπια και τα γεμιστά κρεμμύδια με πρόβειο γιαούρτι και χωριάτικο ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.