ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚεφτεδάκια με δύο ειδών κιμάδες και μυρωδικάΚεφτεδάκια με δύο ειδών κιμάδες και μυρωδικά

Η «άρμη» δεν σχετίζεται με το αλάτι, είναι μια σάλτσα που ξεκινά σαν roux, το μείγμα λαδιού-αλευριού, που θυμίζει τη βάση της σάλτσας μπεσαμέλ. Το λάδι μάλιστα για τη σάλτσα είναι μέρος από αυτό όπου τηγανίστηκαν οι κεφτέδες, άρα εξαιρετικά αρωματικό και νόστιμο. Τη συνταγή μας έδωσε ο λαογράφος και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Δημήτρης Μάντσιος.

15' προετοιμασία
30' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τους κεφτέδες

Για την άρμη

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους κεφτέδες με «άρμη» από τη Νάουσα σε ένα μπολ ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας όλα τα υλικά μαζί με αλατοπίπερο, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.
  2. Αν θέλουμε, το αφήνουμε κατά μέρος για 1 ώρα, ώστε να ενωθούν τα αρώματα.
  3. Σε μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 250 ml ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  4. Πλάθουμε κεφτέδες βάρους 25-30 γρ., τους πιέζουμε λίγο για να πλατύνουν ελαφρώς και τους τηγανίζουμε σε δόσεις, για 6-7 λεπτά την κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά μέχρι να ροδίσουν ωραία και να ψηθούν καλά στο κέντρο.
  5. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ.
  6. Δεν πετάμε το λάδι του τηγανίσματος.

«Άρμη»

  1. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 2 κουτ. σούπας από το λάδι στο οποίο τηγανίσαμε τους κεφτέδες.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι πασπαλιστά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα ή με ξύλινη κουτάλα.
  3. Ψήνουμε το μείγμα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το αλεύρι και να σκορπίσει ωραίο, καβουρδιστό άρωμα.
  4. Προσέχουμε να μη σκουρύνει, γιατί θα πικρίσει.
  5. Ρίχνουμε τον πελτέ και το σκόρδο, ανακατεύουμε γρήγορα και προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς, για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι.
  6. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε το μείγμα για 5-6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει ελαφρά.
  7. Προσέχουμε να μην πήξει.
  8. Ρίχνουμε τους κεφτέδες και 2-3 κουτ. σού- πας από το λάδι του τηγανιού, σείουμε την κατσαρόλα για να καλυφθούν με την «άρμη» και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ανάμεικτος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Σκόρδο

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών