ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλακτομπούρεκο σοκολάταΓαλακτομπούρεκο σοκολάτα
45' προετοιμασία
1 ώρα και 15' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 25 Χ 35 εκ.,10-12 κομμάτια

Για την κρέμα

Για το σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να φτιάξουμε το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς, ξεκινάμε με το σιρόπι: βράζουμε τα δύο υλικά για 4 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν ξεκινήσει ο βρασμός.
  2. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Αφήνουμε να πάρουν βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
  3. Την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  4. Σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.

Συναρμολόγηση

  1. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 25 x 35 εκ. και στρώνουμε στο εσωτερικό του τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού κάθε φορά.
  2. Αδειάζουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων. Τις βουτυρώνουμε.
  3. Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
  4. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων και με μια ίσια σπάτουλα τις σπρώχνουμε απαλά, να περάσουν μέσα από τα τοιχώματα του ταψιού.
  5. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
  6. Βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε το καυτό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο.
  7. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς ή, αν θέλουμε, το σερβίρουμε χλιαρό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών