Ένα από τα πολύ αγαπημένα γλυκά του ταψιού, υποκύπτει στη γοητεία του πιο εθιστικού υλικού της παγκόσμιας ζαχαροπλαστικής.

Υλικά

Για το σιρόπι

Για την κρέμα

Διαδικασία

  1. ΣιρόπιΡίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.
  2. Οταν αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και, χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πινέλο, καθαρίζουμε τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μη μείνει ίχνος ζάχαρης.
  3. Προσθέτουμε τη γλυκόζη, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 1 λεπτό προτού το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, κατά προτίμηση σε άλλο σκεύος για να σταματήσει ο βρασμός.
  5. ΚρέμαΧτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη, το ξύσμα και τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν.
  6. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  7. Μόλις πάρει το μείγμα μία βράση, προσθέτουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα.
  9. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
  10. ΣυναρμολόγησηΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° - 200° C.
  11. Βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο ένα ταψί διαστάσεων 20x30 εκ.
  12.  Απλώνουμε ένα φύλλο στο ταψί με τέτοιον τρόπο ώστε να εξέχει αρκετά από δεξιά και αριστερά.
  13. Το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο.
  14. Επαναλαμβάνουμε με ένα δεύτερο φύλλο.
  15. Στρώνουμε ένα τρίτο φύλλο κάθετα στα άλλα δύο, έτσι ώστε να εξέχει αρκετά πάνω και κάτω (τα φύλλα θα πρέπει να σχηματίζουν σταυρό).
  16. Βουτυρώνουμε και κάνουμε το ίδιο με ένα ακόμη φύλλο.
  17. Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και διπλώνουμε από πάνω της τα φύλλα που εξέχουν, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
  18. Κόβουμε ένα φύλλο στα 4, περίπου στις διαστάσεις του ταψιού.
  19. Στρώνουμε τα κομμάτια πάνω από το γλυκό, αλείφοντάς τα ένα-ένα.
  20. Κόβουμε σε 8 κομμάτια και βρέχουμε λίγο με νερό.
  21. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 45 - 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
  22. Το σιροπιάζουμε σιγά-σιγά, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο, με το κρύο σιρόπι.
  23. Το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών