Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τον κόκορα κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι, ξεκινάμε ζεσταίνοντας στην πιο φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα που διαθέτουμε 100 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα (σε δύο δόσεις, αν δεν χωράνε όλα στην κατσαρόλα) για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς τα μερικές φορές, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα. Μετριάζουμε τη φωτιά και στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τις δάφνες και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Βάζουμε ξανά όλα τα κομμάτια του κόκορα στην κατσαρόλα, τακτοποιώντας τα σε μονή στρώση, και σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά, χωρίς να ανακατέψουμε, και ρίχνουμε τις ντομάτες, το μπαχάρι και νερό τόσο ώστε ίσα να καλύψει τα κομμάτια του κόκορα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα για 1-1 1⁄2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά και το φαγητό να μείνει με μια δεμένη και σχετικά μπόλικη σάλτσα.
- Παράλληλα, σε άλλη, βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε ξανά στην (άδεια πλέον) κατσαρόλα τους.
- Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να κάψει και να αρχίσει να αχνίζει. Το αδειάζουμε αμέσως στα μακαρόνια για να ζεματιστούν και ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε σε πιάτα τον κόκορα και συμπληρώνουμε με τα μακαρόνια. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την ξερή μυζήθρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 203.