45'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Τεμάχια: για μία μακρόστενη φόρμα του κέικ μήκους 20 εκ.Για το γλάσο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κέικ με αβοκάντο, λεμόνι και φυστίκι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C, στις αντιστάσεις.
- Στη συνέχεια, λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ μήκους περίπου 20 εκ.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Αλέθουμε τα φυστίκια στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Προσθέτουμε το αβοκάντο, το γάλα αμυγδάλου, το ελαιόλαδο και τον χυμό με το ξύσμα λεμονιού και πολτοποιούμε.
- Αδειάζουμε τον πολτό στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, έως ότου γίνει ένας ομοιογενής, πηχτός χυλός.
- Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά τρυπώντας το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι: αν βγει υγρό και λερωμένο, ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Αν μετά από 30-40 λεπτά ψησίματος παρατηρήσουμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα η επιφάνεια και κινδυνεύει να «αρπάξει», την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο (οπωσδήποτε όμως μετά το πρώτο μισάωρο ψησίματος, γιατί δεν επιτρέπεται να ανοίξουμε τον φούρνο πιο πριν).
- Βγάζουμε το κέικ, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Γλάσο
- Ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με την άχνη μέχρι να γίνει ένα λευκό, παχύρρευστο και κάπως κολλώδες γλάσο.
- Αν είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε άλλη 1 κουταλιά χυμό ανακατεύοντας, ενώ αν είναι πολύ ρευστό, προσθέτουμε άχνη ζάχαρη.
- Αδειάζουμε το γλάσο πάνω από το κέικ με ένα κουτάλι.
- Πασπαλίζουμε το κέικ με αβοκάντο, λεμόνι και φυστίκι με σπασμένα φυστίκια και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Νηστίσιμα γλυκά»