Ό,τι πρέπει για ένα περιποιημένο κυριακάτικο πρωινό.

20' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Φράουλες

Χυλός

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το dutch baby με φράουλες διαλέγουμε το πιο βαρύ τηγάνι που διαθέτουμε, κατά προτίμηση μαντεμένιο ή ό,τι τηγάνι έχουμε, αλλά με μεταλλικό χερούλι ώστε να μπαίνει και στον φούρνο.
  2. Το βάζουμε στη μεσαία θέση του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 220°C.

Φράουλες

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, μέχρι να αναμειχθούν και να αρωματιστεί η ζάχαρη.
  2. Βάζουμε τις φράουλες σε άλλο, μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
  3. Ρίχνουμε το βούτυρο στο προθερμασμένο τηγάνι (που βρίσκεται μέσα στον φούρνο) και το αφήνουμε να λιώσει για 1-2 λεπτά, αλλά χωρίς να καεί.
  4. Βγάζουμε προσεκτικά το τηγάνι από τον φούρνο και σκορπίζουμε εκεί ομοιόμορφα το μεγαλύτερο μέρος από την αρωματισμένη ζάχαρη.
  5. Πάνω στη ζάχαρη τακτοποιούμε τις φράουλες και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  6. Ψήνουμε τις φράουλες για 10 λεπτά.

Χυλός (τον ετοιμάζουμε όσο ψήνονται οι φράουλες):

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
  2. Στο μπολ που είχαμε τις φράουλες, χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ χειρός ή με σύρμα μέχρι να αφρίσουν λίγο.
  3. Προσθέτουμε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για λίγο, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  4. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε το μείγμα αλευριού μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό αφράτο και λείο.
  5. Μόλις περάσει το δεκάλεπτο ψήσιμο της φράουλας, βγάζουμε προσεκτικά (για να μην καούμε) το τηγάνι από τον φούρνο και περιχύνουμε τις φράουλες με τον χυλό.
  6. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και φουρνίζουμε ξανά.
  7. Ψήνουμε το dutch baby για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι ο χυλός να στερεοποιηθεί, να ροδίσει, να φουσκώσει και να ανασηκωθεί στα τοιχώματα του τηγανιού.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά, πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε.
  9. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με λίγη σαντιγί και πασπαλίζουμε με λίγο κοπανισμένο φιστίκι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Φράουλα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών