ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡυζόγαλο αρωματισμένο με λεβάνταΡυζόγαλο αρωματισμένο με λεβάντα Το όνομά του χοντρικά σημαίνει «γαλατένιο γεύμα». Το φτιάχνουν σε κάθε γωνιά της Τουρκίας και οι παραλλαγές του είναι κυριολεκτικά αμέτρητες: αλλού παραλείπουν τον κρόκο αυγού, αλλού τη βανίλια, αλλού το ψήνουν σε πολύ δυνατό φούρνο για λίγα λεπτά για να ροδίσει έντονα η επιφάνεια και αλλού το ρύζι αντικαθίσταται με πλιγούρι.

10' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το σούτλατς, το τούρκικο ρυζόγαλο, ξεκινάμε ξεπλένοντας καλά το ρύζι μέσα σε ψιλό σουρωτήρι, μέχρι το νερό να τρέχει διαυγές. Το στραγγίζουμε καλά.
  2. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι και 250 ml νερό και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  3. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, προσθέτουμε 1.300 ml από το γάλα και μαγειρεύουμε για 50 λεπτά. Προσέχουμε η φωτιά να είναι τόσο χαμηλή, ώστε το μείγμα ίσα που να ανακινείται. Επίσης βάζουμε ένα μεταλλικό κουτάλι μέσα στην κατσαρόλα και το στηρίζουμε όρθιο στα τοιχώματά της· έτσι το γάλα δεν μπορεί να φουσκώσει και να αφρίσει.
  4. Διαλύουμε το ρυζάλευρο στο υπόλοιπο γάλα, μέσα σε ένα μπολ. Το γάλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι ζεστό, διαφορετικά το ρυζάλευρο θα σβολιάσει.
  5. Μόλις ολοκληρωθούν τα 50 λεπτά μαγειρέματος του ρυζιού, ρίχνουμε το μείγμα ρυζάλευρου στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.
  6. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  7. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κρόκο και 60 γρ. από το καυτό γάλα της κατσαρόλας και χτυπάμε έντονα με το σύρμα.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ενσωματωθεί.
  9. Μοιράζουμε το σουτλάτς σε 4 μπολάκια και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα. Έπειτα τα βάζουμε στο ψυγείο, για 5 ώρες, μέχρι να κρυώσουν και να σταθούν καλά.
  10. Τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με το τριμμένο φυστίκι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών