20'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 30 x 40 εκ.Γέμιση
Σιρόπι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τον μπακλαβά με φυστίκι, αμύγδαλο και σιρόπι πορτοκαλιού, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα βαθύ μπολ όλα τα υλικά για τη γέμιση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει, και αλείφουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο το ταψί.
- Απλώνουμε τα πρώτα 4 φύλλα στο ταψί, το καθένα καλά βουτυρωμένο, και κόβουμε τις άκρες που προεξέχουν.
- Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη μισή γέμιση και καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο. Κόβουμε τις άκρες τους.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο και κομμένο στις διαστάσεις του ταψιού.
- Περιχύνουμε την επιφάνεια με όσο βούτυρο μας έχει μείνει, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά, για να κρυώσει το βούτυρο.
- Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε προσεκτικά τον μπακλαβά μέχρι κάτω, μπακλαβαδωτά.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνεια.
Σιρόπι
- Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και το νερό, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη, και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να δέσει.
- Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. (Αν ρίξουμε στο νύχι μας μία σταγόνα από το σιρόπι, θα πρέπει να σταθεί και να μην πέσει.)
- Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά και, όπως είναι ζεστός, τον περιχύνουμε ομοιόμορφα με το καυτό σιρόπι.
- Αφήνουμε περίπου 3 ώρες, για να το απορροφήσει.
Μυστικά
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση του μπακλαβά 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ και 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.