40'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 12Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον μπακλαβά με 5 ξηρούς καρπούς, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C, στον αέρα.
- Κοπανάμε τους ξηρούς καρπούς (εκτός από τα κουκουνάρια) σε χοντρά κομμάτια και τους απλώνουμε σε αντικολλητικό ταψί. Προσθέτουμε και τα κουκουνάρια.
- Τους ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, προσέχοντας να μην μαυρίσουν. Ενδιαμέσως ανακατεύουμε μία φορά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και μεταφέρουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπολ. Τους αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά.
- Επειτα τους ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι, προσέχοντας να μην κάψει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και απλώνουμε μέσα στο ταψί το 1/3 των φύλλων, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
- Από πάνω απλώνουμε τη μισή γέμιση και σκεπάζουμε με τα μισά από τα φύλλα που έχουν απομείνει, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
- Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τα φύλλα που απέμειναν, πάντα βουτυρωμένα.
- Χαράζουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια και τον ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170° C, για περίπου 40 λεπτά.
Σιρόπι
- Βάζουμε τα τρία υλικά σε μικρή κατσαρόλα και βράζουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
- Αφαιρούμε το λεμόνι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει κάπως και να γίνει χλιαρό.
- Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο. Και τον περιχύνουμε σιγά-σιγά, όπως είναι καυτός, με το χλιαρό σιρόπι, χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα.
- Αφήνουμε τον μπακλαβά με τους 5 ξηρούς καρπούς να σιροπιαστεί για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 14.