ΕΞΟΔΟΣ

Στα Εξάρχεια για καφέ… στο βιβλιοπωλείο ή στο παντοπωλείο;

Ένα όμορφο βιβλιοπωλείο-καφέ, ένα ταχυφαγείο με αναφορές στην παράδοση, ένα μαγαζί με vegan τούρκικο street food και δύο ακόμα νέες, ωραίες στάσεις στη γειτονιά του κέντρου.

04.10.2022| Updated: 23.11.2022
Φωτογραφία: Γεωργία Παπαστάμου
Στα Εξάρχεια για καφέ… στο βιβλιοπωλείο ή στο παντοπωλείο;

Απ΄όλα έχει ο μπαξές σε μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας. Διαλέγεις πού θα πιεις τον καφέ σου –στο βιβλιοπωλείο ή στο παντοπωλείο– και πού θα φας το σνακ σου –στο vegan τούρκικο φαγάδικο με τους γκιουζλεμέδες ή στο πρετζελάδικο της Θεμιστοκλέους. Για τις μεγάλες πείνες υπάρχει και το ταχυφαγείο «της γιαγιάς», που θα σε χορτάσει χωρίς να περιμένεις. Αυτά είναι πέντε καινούργια μαγαζιά που άνοιξαν στα Εξάρχεια.

Behold the Man: To καφέ-παντοπωλείο της πλατείας

Φωτογραφίες: Γεωργία Παπαστάμου

Σε έναν εντυπωσιακό, ψηλοτάβανο χώρο δίπλα στην πλατεία Εξαρχείων βρήκε στέγη το Behold the Man. Η ομάδα πίσω από το καφέ-παντοπωλείο σχεδίασε και έφτιαξε τα πάντα από την αρχή (με εξαίρεση κάποια καθίσματα, όλα είναι χειροποίητα). Το αποτέλεσμα είναι ένας φωτεινός, φιλόξενος χώρος με πολλές αναφορές στο κίνημα του Bauhaus. Εκτός από τον δικό τους καφέ, τον οποίο καβουρδίζει για αυτούς η Omsom Coffee Roasters, ετοιμάζουν χυμούς ψυχρής έκθλιψης και τσάι, ενώ αν σας αρέσει η ζεστή σοκολάτα θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε έξι προελεύσεις με διαφορετική περιεκτικότητα σε κακάο. Κάποια γλυκά και σνακ στις προθήκες έρχονται από το γειτονικό Πορτατίφ, ενώ οι μπίρες προέρχονται αποκλειστικά από μικροζυθοποιίες. Σύντομα ο χώρος θα ολοκληρωθεί με την προσθήκη ενός εργαστηρίου στον πρώτο όροφο, όπου θα παράγονται χυμοί, μπάρες ενέργειας και αλείμματα.

Στουρνάρη 6, Τ/210-38.05.644

 

Κομπραί: Το βιβλιοπωλείο-καφέ της Διδότου

Δύο νέες γυναίκες, η Δήμητρα Τσιούρβα και η Βικτόρια Μποντουριάν, έστησαν στη Διδότου ένα καινούργιο βιβλιοπωλείο που λειτουργεί παράλληλα ως καφέ. Στο Κομπραί μπορεί κανείς να ψαχουλέψει βιβλία λογοτεχνίας και ποίησης, δοκίμια, όπως και αρκετούς τίτλους με φεμινιστική και queer θεματική ή βιβλία από το προσεγμένο, παιδικό τμήμα. Στους δύο μικρούς πάγκους και στο κυκλικό πατάρι υπάρχουν θέσεις για όσους θέλουν να διαβάσουν αλλά και να πιουν το καφέ τους (3 Sips) ή μια λεμονάδα. Στα άμεσα σχέδια των ιδιοκτητριών είναι να φιλοξενήσουν live, προβολές και παρουσιάσεις.

Διδότου 34, Τ/211-75.08.340, (Εγκαίνια: Σάββατο, 8/10, 21:00)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣHayat: από τον Τίγρη και τον Ευφράτη στα ΕξάρχειαHayat: από τον Τίγρη και τον Ευφράτη στα Εξάρχεια

Magic Kitchen: Για vegan γκιουζλεμέδες στη Θεμιστοκλέους

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @magickitchenofexarcheia

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @magickitchenofexarcheia

Γκιουζλεμέδες, kofte, tantuni και όχι μόνο. To Magic Kitchen είναι ένα συνεργατικό φαγάδικο που απασχολεί πρόσφυγες, μετανάστες και άτομα της LGBTQI+ κοινότητας προτείνοντας τούρκικο street food σε vegan εκδοχές. Στο σάτσι θα σας ψήσουν γκιουζλεμέδες, γεμιστούς με καρυκευμένο πουρέ πατάτας, μανιτάρια, πρασινάδες εποχής, vegan τυρί ή έναν συνδυασμό των παραπάνω. Είναι χειροποίητοι, το ίδιο και όλα τα ψωμιά που προσφέρουν. Οι μερίδες είναι μεγάλες και οι τιμές οικονομικές. Ανάλογα με τη γέμιση που προτιμάτε θα δώσετε από 3,5 έως 5,5 ευρώ και θα φάτε έναν τραγανό απ’ έξω, ζεστό γκιουζλεμέ. Το tantuni είναι επίσης μια ωραία επιλογή: χειροποίητο ψωμί γεμιστό με κεμπάπ σόγιας, πικάντικη σάλτσα και χοντροκομμένο κρεμμύδι. Άλλα πιάτα, όπως το ταμπουλέ ή τα «dumplings» από πλιγούρι μπορούν να βελτιωθούν.

Θεμιστοκλέους 45, Τ/210-38.05.290 (Δευτέρες κλειστά)

 

Η Λόντζα της Γειτονιάς: Ένα φρέσκο ταχυφαγείο

Φωτογραφίες: Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Όσους εργάζονται στο κέντρο της πόλης και δεν έχουν παρά ένα μισάωρο στη διάθεσή τους για φαγητό είχε στο μυαλό της η ομάδα του ταχυφαγείου που άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες στη Χαριλάου Τρικούπη. Αντί για σουβλάκι ή μπέργκερ προτείνουν γρήγορο φαγητό «της γιαγιάς» – από χυλοπίτες με φρέσκο βούτυρο και φέτα από τη Μεσσηνία μέχρι κεφτεδάκια με πατάτες και κακαβιά. Συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς, πίτες ημέρας με χειροποίητο φύλλο και μεγάλοι ξύλινοι πάγκοι που προάγουν την κοινωνικοποίηση στα συν του μαγαζιού. Η Λόντζα λειτουργεί με self-service και παίζει αποκλειστικά Τρίτο Πρόγραμμα απ’ το τρανζιστοράκι.

Χαριλάου Τρικούπη 76, Τ/210-361.2334

 

Αλμυρά και γλυκά πρέτζελ στο Oba

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη OBA (@oba_athens)

Σε ένα μικρό εργαστήριο στη Θεμιστοκλέους ένας Έλληνας και ένας Γερμανός φτιάχνουν αυθεντικά πρέτζελ σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές. Το μικρό καφέ-παρασκευαστήριο φουρνίζει και γεμίζει την προθήκη του με κλασικά πρέτζελ πασπαλισμένα με χοντρό αλάτι αλλά και πρέτζελ με τσένταρ, με γραβιέρα, με φέτα και ελιά, με ηλιόσπορο ή με κανέλα και ζάχαρη.

Θεμιστοκλέους 45, Τ/ 211-75.04.443

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝέες αφίξεις: 31 εστιατόρια και μπαρ που θα συζητάμε τον χειμώνα στην ΑθήναΝέες αφίξεις: 31 εστιατόρια και μπαρ που θα συζητάμε τον χειμώνα στην Αθήνα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣComal: Το νέο εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου εμπνέεται από το ΜεξικόComal: Το νέο εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου εμπνέεται από το Μεξικό

Low budget

Street food

Καφέ

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Εξάρχεια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών