ΕΞΟΔΟΣ

Γιώργος και Μάνος: Το μυστικό στέκι των σουβλακόφιλων του κέντρου

Το σουβλατζίδικο των Εξαρχείων που πρωτοέβαλε κοντοσούβλι στο τυλιχτό είναι το κοινό μυστικό των μερακλήδων του κέντρου της Αθήνας.

20.09.2023| Updated: 21.09.2023
Φωτογραφίες: Στέλιος Παπαρδέλας
Γιώργος και Μάνος: Το μυστικό στέκι των σουβλακόφιλων του κέντρου

Όταν τα δύο αδέρφια –ο Γιώργος και ο Μάνος– αποφάσισαν πριν από τριάντα χρόνια να ανοίξουν σουβλατζίδικο στα Εξάρχεια, δεν υπήρχαν πολλά στην περιοχή. Οι γονείς τους διατηρούσαν ήδη ένα μαγαζί εκεί και δοκίμασαν και τη δικιά τους τύχη στη γωνία Θεμιστοκλέους και Κωλέττη. Πλέον συνεχίζει το ένα από τα αδέλφια, ο Μάνος. Έχουν κάνει μία μικρή ανακαίνιση, αλλά και πάλι διατηρούν τον χώρο πολύ απλό, με τοίχους με επένδυση ξύλου και ένα πάσο περιμετρικά του μαγαζιού όπου στέκονται οι πελάτες για να φάνε το σουβλάκι τους.

Έχει λίγα τραπέζια στον πεζόδρομο της Κωλέττη, αλλά η εξυπηρέτηση είναι self service. Το μαγαζί έχει πάντα κόσμο, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου από τότε που άνοιξαν και οι κρίσεις δεν τους έχει επηρεάσει γιατί δεν έχουν αλλάξει την ποιότητα των πρώτων υλών και τη γεύση. Δεν υπάρχει μέρα που να μην τελειώνει το κρέας πριν κλείσουν το μαγαζί, κατά τις πέντε το απόγευμα. Αυτό που τους διαφοροποίησε από την αρχή από τα υπόλοιπα σουβλατζίδικα του κέντρου και έγινε ο «κράχτης» τους είναι το σουβλάκι με κοντοσούβλι, ένα εξαιρετικό σουβλάκι που, τότε που άνοιξαν, δεν έβρισκες πουθενά αλλού. «Πρέπει να ξέρεις να το φτιάχνεις», λέει ο Μάνος. «Δεν είναι καθόλου δύσκολο, αρκεί να βρεις τον σωστό τρόπο». Η συνταγή είναι πατέντα του πεθερού του Γιώργου, που κατάγεται από την Τρίπολη. Ο Γιώργος έφερε τα μυστικά του στην Αθήνα και κάπως έτσι το μαγαζί έγινε διάσημο για το κοντοσούβλι του, που σερβίρεται σκέτο, ή τυλιχτό σε στεγνή, ολόφρεσκη πίτα. Η προετοιμασία του κρέατος γίνεται καθημερινά. Έχουν και εκδοχή με κοτόπουλο, την οποία πρόσθεσαν στο μενού τους πρόσφατα για αυτούς που προτιμούν κάτι πιο ελαφρύ. Το σουβλάκι «με απ’ όλα» έχει σωστή δόση κρέατος, γλυκιά και ζουμερή ντομάτα, λεπτοκομμένο κρεμμύδι, φρεσκότατο τζατζίκι και πατάτες – προτηγανισμένες δυστυχώς, αλλά μπορείς να ζητήσεις να μην τις βάλουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε ωραίο σουβλάκι καλοκαιρινό, στο καθιστόΠού τρώμε ωραίο σουβλάκι καλοκαιρινό, στο καθιστό

Το μαγαζί ξεχωρίζει για την καλή ποιότητα του κρέατος, αλλά «όσο καλό κρέας και να έχεις, αν δεν ξέρεις να το ψήσεις σωστά, το έχασες το παιχνίδι», λέει ο Μάνος. «Εμείς συνδυάζουμε και την καλή ποιότητα και τους καλούς μαστόρους. Το τζατζίκι το φτιάχνουν οι γυναίκες που δουλεύουν στο μαγαζί κάθε πρωί. Την πίτα την παίρνουμε έτοιμη, αλλά δεν βάζουμε λάδια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα σουβλατζίδικα του Πειραιά: Τα 10 αγαπημένα μας στη γενέτειρα του σουβλακιούΤα σουβλατζίδικα του Πειραιά: Τα 10 αγαπημένα μας στη γενέτειρα του σουβλακιού

Αν θέλεις να φας σουβλάκι με κοντοσούβλι είναι η μόνη σου επιλογή στο κέντρο και είναι εξαιρετική. Δε συμφωνούμε με τις προκάτ πατάτες, για αυτό και τις παραλείπουμε.

Γιώργος και Μάνος

Θεμιστοκλέους 39 και Κωλέττη, Εξάρχεια
  • Τηλέφωνο: 210-38.15.442
  • Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-17.30, Σαββατοκύριακο κλειστά

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Σουβλάκια

Αθήνα

Εξάρχεια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών