10'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε πατάτες στη χόβολη με κολοκυθοανθούς και στάκα, αρχικά ετοιμάζουμε παχιά, μέτρια προς δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει 8-10 δευτερόλεπτα σε ύψος περίπου 10 εκ. από τη στάχτη).
- Τυλίγουμε όλες μαζί τις πατάτες πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο, φτιάχνοντας ένα σφιχτό πακέτο.
- Το χώνουμε στη θράκα και το σκεπάζουμε με καυτή στάχτη.
- Ψήνουμε τις πατάτες για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις βγάζουμε προσεκτικά από το πακέτο, τις κόβουμε στη μέση (χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε) και χαράσσουμε ελαφρώς και χιαστί την κομμένη τους πλευρά.
- Τις πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και το πιπέρι και τις βάζουμε σε πιατέλα.
- Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το στακοβούτυρο μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε τους κολοκυθοανθούς μαζί με την πιπερίτσα και το ξύσμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τη στάκα, την αφήνουμε να μαλακώσει και να γίνει σαν πυκνή κρέμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Περιχύνουμε τις πατάτες με το μείγμα του τηγανιού, σκορπίζουμε πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.