ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαντζαροσαλάτα με ρόκα, σταφίδες και κατσικίσιο τυρίΠαντζαροσαλάτα με ρόκα, σταφίδες και κατσικίσιο τυρί

Όχι ένα, αλλά τρία τζατζίκια μας προτείνουν οι σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, Ιορδάνης Τσενεκλίδης και Παναγιώτης Σιαφάκας. Tο κλασικό, ένα δροσερό και αρωματικό «τζατζίκι» με καρότο και γαλομυζήθρα, χωρίς σκόρδο, κι ένα με παντζάρι και καρύδι, εμπνευσμένο από την ποντιακή παντζαροσαλάτα «πεζουκλού τανέας». Φτιάξτε όποιο θέλετε ή και τα τρία μαζί για να δώσετε χρώμα και ποικιλία σε ένα γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

Κλασικό τζατζίκι

Τζατζίκι με καρότο και γαλομυζήθρα (χωρίς σκόρδο)

Τζατζίκι με παντζάρι και καρύδια

Διαδικασία

Κλασικό τζατζίκι

  1. Καθαρίζουμε το αγγούρι και το κόβουμε στη μέση, κατά πλάτος, και έπειτα κάθε μέρος ξανά στη μέση, κατά μήκος. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τα σπόρια και κόβουμε το αγγούρι σε μικρά κυβάκια (ή το τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο ωραίο). Παίρνουμε λίγο λίγο αγγούρι στη χούφτα μας και στύβουμε να φύγουν τα πολλά ζουμιά. Το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το σκόρδο, το γιαούρτι, το μυρωδικό, το ελαιόλαδο, το ξίδι  και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και φυλάσσουμε στο ψυγείο (διατηρείται μέχρι 2 μέρες). Αν όμως σκοπεύουμε να το αφήσουμε παραπάνω από 3 ώρες, κρατάμε το μυρωδικό και το σκόρδο για να τα προσθέσουμε λίγο πριν από το σερβίρισμα.

Τζατζίκι με καρότο και γαλομυζήθρα (χωρίς σκόρδο)

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη γαλομυζήθρα, τα μυρωδικά, το 1 καρότο, το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σκεπάζουμε και διατηρούμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε το τζατζίκι πασπαλισμένο με λίγο μαυροκούκι και καυτερό μπούκοβο.

Τζατζίκι με παντζάρι και καρύδια

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο παντζάρι με το σκόρδο, αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο και το ξίδι. Προσθέτουμε τον δυόσμο και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Διατηρούμε στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε τα καρύδια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών