ΕΞΟΔΟΣ

Ham on Rye: Στο νέο μπαρ των Εξαρχείων φτιάχνουν τα κλασικά κοκτέιλ που ψάχναμε

Ωραία πρώτη ύλη, κλασικά κοκτέιλ για αργό χειροκρότημα, ζεστοί άνθρωποι. Το Ham on Rye έχει τα φόντα να γίνει στέκι.

25.01.2024
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη
Ham on Rye: Στο νέο μπαρ των Εξαρχείων φτιάχνουν τα κλασικά κοκτέιλ που ψάχναμε

Τριανταδύο χρονών είναι ο Μάρκος Πρίφτης αλλά έχει κάτι από τη στόφα παλιού bartender. Την ανακούφιση που έχει το να μπαίνεις σε ένα καλό μπαρ στο τέλος της μέρας και σιγά σιγά να λες από μέσα σου «εντάξει, τη γλιτώσαμε και σήμερα», φαίνεται να την καταλαβαίνει. Φτιάχνει επίσης ένα από τα πιο ορθά-κοφτά, κρυστάλλινα Martini που σερβίρονται αυτή τη στιγμή εκεί έξω. Κάποιοι θα τον είχαν πετύχει πίσω από τη μπάρα του CV Distiller, το προηγούμενό του πόστο που κρατούσε εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που το μπαρ βρισκόταν στον Κεραμεικό, και πιθανότατα να τον θυμούνται. To Ham on Rye είναι το πρώτο δικό του μπαρ, άνοιξε πριν λίγες ημέρες στον πεζόδρομο της Κλεισόβης στα Εξάρχεια, και έχει τα φόντα να γίνει στέκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα μπαρ με τα βινύλια: σ’ αυτά τα αθηναϊκά στέκια οι δίσκοι γυρίζουν και πάλιΤα μπαρ με τα βινύλια: σ’ αυτά τα αθηναϊκά στέκια οι δίσκοι γυρίζουν και πάλι Στην πλάτη του έχει μια πολύ φροντισμένη κάβα με αξιόλογες ετικέτες, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν ένα ουίσκι, ένα σκέτο τζιν, μια ιδιαίτερη τεκίλα. Κατάλογος ουσιαστικά δεν υπάρχει, είναι όλα τα κλασικά κοκτέιλ που μπορείς να φανταστείς, συν μια μικρή λίστα με μερικές παραλλαγές. Στα ωραία ποτήρια (τέτοιες λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά) δεν θα δείτε καμία γαρνιτούρα, για αισθητικούς λόγους αλλά και λόγω της zero waste φιλοσοφίας του μπαρ. Ένα ψέκασμα από έλαια εσπεριδοειδών για παράδειγμα, αντικαθιστά εδώ τις φέτες και τις φλούδες των φρούτων.

Το φοβερό Martini το φτιάχνουν με ένα τζιν από την Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο αφότου δοκίμασα θέλω να το πάρω για το σπίτι μου, και στο φέρνουν με τις ελιές στο πλάι (ξανά, οι λεπτομέρειες), μαζί με αγκιναράκι τουρσί. Στιβαρό και νόστιμο κάνουν και το Martinez, ένα κοκτέιλ με τζιν, γλυκό βερμούτ και λικέρ μαρασκίνο, που θεωρείται πρόγονος του Martini. Και έμενα στο άκουσμα μου φάνηκε γλυκερό αλλά έκανα λάθος. Ψωμί που προμηθεύονται από έναν καλό φούρνο και μερικά καλοδιαλεγμένα αλλαντικά που κόβονται επί τόπου είναι τα λιτά και απέριττα σνακ που ταιριάζουν γάντι με όλο το υπόλοιπο σετ.

Αν περάσετε νωρίς το πρωί από το Ham on Rye θα το βρείτε ανοιχτό να προσφέρει καφέ από την Create του Στέφανου Δωματιώτη και μερικές επιλογές για πρωινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣGalaxy, μπαρ από το 1972: Κλασικά κοκτέιλ από την πιο σοφιστικέ μπάρα της ΑθήναςGalaxy Bar: 5 κλασικά κοκτέιλ από την πιο σοφιστικέ μπάρα της Αθήνας

Ham on Rye

Κλεισόβης 12, Εξάρχεια
  • Τηλέφωνο: 210-38.06.681
  • Ωράριο: Καθημερινά: 8:30-3:30

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Μπαρ

Αθήνα

Εξάρχεια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών