ΕΞΟΔΟΣ PROMOTED

«1888»: Η γευστική κληρονομιά του ιστορικού καφενείου της Λέσβου συνεχίζεται στο Παγκράτι

Από τις αρχές του 1888 στα Βασιλικά της Λέσβου, η οικογένεια Χατζημανωλάκη ξέρει πώς να βάζει μεράκι στις ελληνικές γεύσεις και να ενώνει τις παρέες γύρω από το τραπέζι.

21.12.2023
«1888»: Η γευστική κληρονομιά του ιστορικού καφενείου της Λέσβου συνεχίζεται στο Παγκράτι

Την εποχή εκείνη, άλλωστε, το σημείο συνάντησης ήταν τα καφενεία. Οι παρέες έσμιγαν για να συζητήσουν την επικαιρότητα, να πιούν τον καφέ, το ούζο ή το τσίπουρό τους και φυσικά να το συνοδεύσουν με κάποιο γευστικό μεζέ. Οι μεζέδες του Μανώλη Χατζημανωλάκη, ωστόσο, έκαναν το καφενείο του κάτι παραπάνω από σημείο συνάντησης. Ήταν ένα σημείο αναφοράς και ένα στέκι γνωστό απλώς με το επώνυμο του ανθρώπου που γνώριζε καλά το βασικό συστατικό κάθε νόστιμου φαγητού, δηλαδή το μεράκι.

«Το φαγητό το ντάντευε σαν μωρό. Επαναλάμβανε, διόρθωνε, πειραματιζόταν. Προερχόταν, άλλωστε, από οικογένεια με πολλές σπουδαίες γυναίκες μαγείρισσες που τον είχαν μυήσει στις ωραίες γεύσεις και στην ανάγκη για καλές πρώτες ύλες. Την αγάπη του αυτή για το καλό φαγητό την κληρονόμησε γρήγορα ο γιος του Μιχάλης. Γνώριζε καλά ποιο χωράφι είχε καλό λάδι, πού θα έβρισκε καλά όσπρια, ενώ είχε και δικό του μποστάνι με κηπευτικά. Φρόντιζε κάθε λεπτομέρεια για να κάνει πιο νόστιμο το φαγητό που μοιραζόταν μία παρέα. Αυτό ήταν το μεγάλο του στοίχημα. Να ενώνει παρέες γύρω από μεγάλα τραπέζια που θα απολάμβαναν τους γευστικούς πειραματισμούς του, με όλα τα αγνά υλικά που γεννούσε η φύση», διηγείται η Μαρία Χατζημανωλάκη.


Με αυτές τις αναμνήσεις από τους προγενέστερους και με το ίδιο πάθος να μοιραστούν τις ιστορίες που κρύβει η κάθε αυθεντική γεύση, η Μαρία μαζί με τον αδερφό της Μιχάλη τον νεότερο, αποφάσισαν να αναβιώσουν το ιστορικό «1888», μεταφέροντάς το τόσο στη Σαντορίνη στο βραβευμένο ξενοδοχείο «Apeiron Blue» που έχουν δημιουργήσει με θέα την Καλντέρα του νησιού, όσο και στο Παγκράτι σε συνεργασία με τον κορυφαίο event planner της χώρας Μάρκο Μαχαιρόπουλο, ο οποίος έχει μεταφέρει την υψηλή αισθητική του στον χώρο, δίνοντας μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια.


«Τροφή για εμάς σημαίνει θύμηση, αναμνήσεις, στιγμές με την παρέα να μοιράζεται το φαγητό της “στη μέση”. Ο ελληνικός αυτός τρόπος απόλαυσης του φαγητού και η αυθεντική ελληνική κουζίνα βασισμένη στην εποχικότητα και σε υλικά που δεν ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα θεωρήσαμε ότι θα ταίριαζαν και στο Παγκράτι, που διαθέτει ήδη αρκετά ονομαστά εστιατόρια. Από το παρελθόν κρατάμε τις αξίες, τις γεύσεις, τις παραδοσιακές συνταγές και φυσικά την ποιότητα, φέρνοντάς τα με τον πιο αρμονικό τρόπο στο σήμερα», συμπληρώνει ο Μιχάλης.
Η οικογένεια διαθέτει τη δική της μικρή φάρμα με βιολογικά προϊόντα, τα οποία παράγει με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για να μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα των πρώτων υλών της. Η φράση «From farm to table» αποτελεί συνειδητή επιλογή και επεκτείνεται από τη φάρμα της οικογένειας και στους υπόλοιπους προμηθευτές πρώτων υλών. «Εμπιστευόμαστε τις ίδιες οικογένειες παραγωγών που εμπιστευόταν και ο παππούς μας στο Βόρειο Αιγαίο! Γνωρίσαμε γενιά με τη γενιά τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους και συνεχίζουμε ένα αυθεντικό ταξίδι γεύσεων που συμπληρώνει 135 χρόνια», σχολιάζουν. Έτσι οι παραδοσιακές συνταγές συναντούν τα σύγχρονα αγνά υλικά και οι ελληνικές γεύσεις παντρεύονται ξανά, δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες.
Το μενού του «1888» αλλάζει κάθε μήνα, η βάση του, όμως, είναι πάντα η ίδια. «Η αυθεντική, ελληνική, ποιοτική γεύση. Που μοιράζεται. Για τον Δεκέμβριο εστιάζουμε καθημερινά σε πιάτα ημέρας με χριστουγεννιάτικη διάθεση από όλη την Ελλάδα σε μορφή μεζέ που συνδυάζονται με μια ποικιλία από τσίπουρα, ελληνικά κρασιά αλλά και Χριστουγεννιάτικα cocktail», αναφέρουν και περιγράφουν τα εορταστικά πρότζεκτ που έχει ετοιμάσει η ομάδα του «1888».


«Πλέον κάθε Πέμπτη διοργανώνουμε ειδικές βραδιές με DJs που ξεκινάνε γύρω στις 20:00, όπου ο κόσμος μπορεί να απολαύσει το φαγητό του μαζί με τις επιλογές διάσημων μουσικών παραγωγών. Ήδη από τις πρώτες Πέμπτες πετύχαμε τον μεγάλο μας στόχο. Όλο το μαγαζί έγινε μία μεγάλη παρέα. Παράλληλα, στις 23/12 θα σερβίρουμε ένα παραμυθένιο πρωινό από τις 10 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι, με το μενού να περιλαμβάνει ένα παραδοσιακό ελληνικό πρωινό με αρκετές διαφορετικές πίτες, αυγά από την φάρμα μας και παραδοσιακά γλυκά με συνταγές Χριστουγέννων. Την ημέρα εκείνη υπάρχει “dress code” και προσκαλούμε τον κόσμο να έρθει φορώντας κάτι κόκκινο για γούρι και να απολαύσει μουσικές, κάλαντα αλλά και παραμύθια για ενήλικες από τις παραμυθοκόρες. Η πιο παραμυθένια εμπειρία.
Την επόμενη ημέρα, στις 24/12, θα έχουμε, επίσης, μια ειδική εκδήλωση, σε γιορτινή ατμόσφαιρα, για όσους κάνουν τα τελευταία ψώνια και θέλουν να απολαύσουν ένα μεσημεριανό κρασάκι και υπέροχο φαγητό, ενώ παραμονή πρωτοχρονιάς το “1888” θα είναι ανοιχτό από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ με γιορτινή διάθεση, μουσική, ειδικό μενού και μικρές εκπλήξεις», τονίζουν υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότερη «πρώτη ύλη».
«Όλα είναι φτιαγμένα από αγάπη σε αυτό το ταξίδι. Η αγάπη, άλλωστε, για αυτό που κάνεις μεταφέρεται σαν μία γευστική κληρονομιά», καταλήγουν.

1888 Athens

Αρχελάου 7, Παγκράτι

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών