ΕΞΟΔΟΣ

Αυστηρά για λάτρεις του ουίσκι: 5 ποτάδικα με σπάνια διαμαντάκια

Τα αγαπημένα μας ουισκάδικα στην Αθήνα έχουν την κάβα, την ατμόσφαιρα και το κοινό που αγαπά το εκλεκτό αυτό οινοπνευματώδες και το ψάχνει λίγο παραπάνω.

24.11.2022| Updated: 28.11.2022
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Αυστηρά για λάτρεις του ουίσκι: 5 ποτάδικα με σπάνια διαμαντάκια

«Μπορεί ο κόσμος να μην έχει λεφτά αυτόν τον καιρό, έχω παρατηρήσει, όμως, πως όταν κάποιος βγαίνει ψάχνει να πιει κάτι ιδιαίτερο», λέει ο Σπύρος Κατσιβέλης, o ιδιοκτήτης του Coal Mine (Αγίου Κηρύκου 2, Περιστέρι, Τ/210-57.80.460). Το μπαρ που άνοιξε πριν από έναν μόλις χρόνο δίνει έμφαση στο ουισκι και από την πρώτη στιγμή έγινε προορισμός για τους λάτρεις του κριθαρένιου αποστάγματος. «Στόχος μου είναι να προσφέρω στους πελάτες μου value for money επιλογές που δύσκολα θα βρουν κάπου αλλού. Μου αρέσει να φέρνω διαμαντάκια, καλά και σπάνια ουίσκι χωρίς να είναι πολύ ακριβά. Είναι ένα ποτό που αγαπάω και το μελετάω. Μου αρέσουν τα δυσεύρετα ουίσκι και τα αναζητώ σε κάθε ταξίδι μου. Πρόσφατα αγόρασα το Benriach, ένα ουίσκι που είναι one off και δεν θα βγουν άλλα από αυτήν την παρτίδα». Στο Coal Mine βρίσκουμε περισσότερες από 200 ετικέτες από τη Σκωτία, την Ιρλανδία και την Αμερική αλλά και από άλλες χώρες λιγότερο αναμενόμενες, όπως η Γερμανία, η Ινδία, η Ταϊβάν και το Μεξικό. Όποιος θέλει μπορεί να πάρει σε μια μεζούρα δύο ποτά για να δοκιμάσει διαφορετικά ουίσκι χωρίς να ξοδευτεί πολύ.

Ο Σπύρος είναι η ψυχή του Coal Mine, μιλάει για το ουίσκι με θέρμη και μεταδίδει τον ενθουσιαμό του στους πελάτες του. «Το ουίσκι είναι μνήμη και νιώθω ότι συνδέεται με το υποσυνείδητο μας. Μπορεί σε κάποιον να του βγάλει αρώματα δέρματος γιατί μικρός πήγαινε σε κάποιο εργαστήριο με τον πατέρα του και του έμεινε η μυρωδιά. Δεν με ενδιαφέρει ο πελάτης μου να έρθει να πιει ένα ποτό και να φύγει. Θέλω να μιλήσουμε, να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρίες, να ακούσουμε μουσική και να δοκιμάσουμε ιδιαίτερα αποστάγματα». Η διακόσμηση του Coal Mine κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία και ένα ιστορικό γεγονός που έδωσε το όνομα στο μαγαζί. Τη δεκαετία του 1930 λειτουργούσαν στην περιοχή τα Λιγνιτωρυχεία Αττικής. Δεν είναι τυχαίο που οι ντόπιοι ονομάζουν τη συγκεκριμένη συνοικία «Μαύρο Περιστέρι» ή «Κάρβουνο». Υπάρχουν ακόμη οι υπόγειες στοές από τότε. Το 1953 έγινε μια μεγάλη εξέγερση γιατί κατέρρευσε μία στοά, με αποτέλεσμα ένας λιγνιτωρύχος να χάσει τη ζωή του και άλλοι τρεις να τραυματιστούν. Το 1958 τα λιγνιτωρυχεία έκλεισαν οριστικά γιατί δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν με τον οικισμό που αναπτυσσόταν. «Μου αρέσει η σύνδεση με το παρελθόν και θέλω να νιώθω ότι υπάρχει ιστορική συνέχεια στην περιοχή. Οι στοές υπάρχουν ακόμη κάτω από τα πόδια μας και λίγοι το ξέρουν αυτό».

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Μπορεί το Coal Mine να μας ξεσηκώνει να πάμε στα Δυτικά για να απολαύσουμε ουίσκι, τα περισσότερα ουσκάδικα ωστόσο τα βρίσκουμε στο κέντρο της Αθήνας και έχουν αφήσει ιστορία. Το Jazz in Jazz (Δεινοκράτους 4, Κολωνάκι Τ/ 210-72.25.2460) άνοιξε το 1978, αρχικά στην Κρήτη. Ο Κώστας Σπανός ήταν ναυτικός και έκανε πολλά ταξίδια στην Αμερική. Εκεί, στη Νέα Ορλεάνη, προωτοάκουσε τζαζ μουσική, την ερωτεύτηκε κι έτσι αποφάσισε να ανοίξει το Jazz in Jazz. To 1994 μετέφερε το μπαρ στο Κολωνάκι όπου εσκεμμένα επέλεξε ένα κρυφό στενάκι για να χρειάζεται να ψάξει κάποιος για να το βρει. Ο Βαγγέλης Σπανός, ο ανιψιός του, σχεδόν μεγάλωσε εδώ μέσα. Από πιτσιρικάς βοηθούσε τον θείο του στο μαγαζί κι όταν εκείνος κάποια στιγμή του πρότεινε να το αναλάβει, δέχτηκε με χαρά. Τα τελευταία 12 χρόνια το τρέχει αυτός με μεγάλη επιτυχία, συνεχίζοντας την παράδοση. Στο Jazz in Jazz παίζει σχεδόν αποκλειστικά τζαζ μουσική, σπανιότερα θα ακούσεις και μπλουζ ή κλασική, ενώ κάποιες ιδιαίτερες βραδιές βάζουν και γραμμόφωνο. Η ποικιλία τους σε ουίσκι είναι εντυπωσιακή. Στην κάβα τους βρίσκουμε γύρω στις 150 ετικέτες από όλον τον κόσμο. Εκτός από τη Σκωτία και την Ιρλανδία φέρνουν ουίσκι από την Ελβετία, τη Σουηδία, ακόμη και από την Ταϊβάν και την Ινδία. Το μπαρ ανοίγει μετά τις 7 το απόγευμα και σχεδόν κάθε μέρα γεμίζει με κόσμο κάθε ηλικίας – θα δεις θαμώνες από 18 έως 85 χρονών, αλλά και τουρίστες που έχουν διαβάσει γι’ αυτό σε κάποιον ψαγμένο οδηγό. Είναι ένα από τα αγαπημένα μας μπαρ στο Κολωνάκι και μάλλον σε όλη την Αθήνα.

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Το Μπαρ 56 (Πλουτάρχου 56, Κολωνάκι, Τ/210-72.31.424) βρίσκεται σε ένα ημιυπόγειο στην Πλουτάρχου, παίζει jazz φοράει όλο τον χρόνο χριστουγεννιάτικα και είναι διαχρονικό όσο κανένα. Με δερμάτινο μαξιλαράκι στο μπαρ για ν’ ακουμπήσεις, είναι το μπαρ-καταφύγιο, το μπαρ για ραντεβού ή το μέρος όπου θα περάσεις καλά με φίλους. Σερβίρει κλασικά ποτά, οι περισσότεροι, όμως, το γνωρίζουν για τα ουίσκι του. Διαθέτει δυσεύρετα malt (αρκετά από μικρά αποστακτήρια), συμπεριλαμβανομένων των ιρλανδικών και ιαπωνικών, καθώς και bourbons. Άφησε τον κύριο Παναγιώτη να σε βοηθήσει με την επιλογή του ουίσκι. Με καπνό ή άκαπνο; Αρωματικό, γλυκό ή βαρύ; Mεζούρες πάντως δεν χρησιμοποιεί, σερβίρει με το μάτι και είναι γενναιόδωρος. Ευχαριστιέται να μοιράζεται τις προσωπικές του ιστορίες με τους πελάτες και συνήθως κερνάει ένα ακόμα ποτό.

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο κατάλογος του CV Distiller (Χατζηγιάννη Μέξη 7, T/210-72.31.767) ξεκινάει με ουίσκι από αποστακτήρια που δεν λειτουργούν πια και αυτό τους δίνει το στοιχείο του συλλεκτικού, σπάνιου και δυσεύρετου. Μπορεί η τιμή του ενός ποτηριού ουίσκι Port Ellen, του θρυλικού σκωτσεζικου distillery, που λειτούργησε από το 1825-1983 να φτάνει τα 400 ευρώ, η εμπειρία, όμως, ειδικά για τους φανατικούς του ουίσκι είναι μοναδική. Ευτυχώς στο μενού βρίσκουμε άλλες 900 ετικέτες από τις βασικές χώρες παραγωγούς, με τη Σκωτία να έχει τις περισσότερες επιλογές, ακολουθεί η Ιρλανδία η Αμερική και η Ιαπωνία. Οι έμπειροι barman του CV Distiller έχουν χωρίσει τα ουίσκι ανάλογα με το γευστικό προφίλ τους και η πρώτη ερώτηση που κάνουν σε κάποιον που δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει να πιει είναι: «Θέλετε το ουίσκι με καπνό ή χωρίς;». Τα ουίσκι διακρίνονται σε φρουτώδη και spicy, καπνιστά και τυρφώδη, αρωματικά και λουλουδάτα και τα multi rye με την ψωμένια και κριθαρένια επίγευση. Τέλος, τα rich and round που είναι πιο γεμάτα, στρογγυλά και είναι παλαιωμένα σε βαρέλια από sherry. Τα νησιά της Σκωτίας φημίζονται για τα καπνιστά ουίσκι λόγω της τύρφης, του γαιάνθρακα και του ιώδιου. Το CV Distiller λειτουργεί από το 2012 σε αυτόν τον εντυπωσιακό χώρο με το ημικυκλικό μπαρ και το υπόγειο, ατομοσφαιρικό «κρυφό» κελάρι. Αυτές τι μέρες κάνουν τις τελευταίες δοκιμές για το καινούργιο cocktail μενού που έχουν ως βάση το ουίσκι και εμπνέονται από εμβληματικές ταινίες του Hollywood. Δοκιμάσαμε μια παραλλαγή του Rob Roy με ένα ζελεδάκι από Campari να συνοδεύει το κοκτέιλ. Έχουν και μερικά πιάτα με comfort μπουκίτσες, από burger και πίτσα μέχρι γαρίδες tempura και arancini με μοτσαρέλα.

Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής
Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής
Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής

Το Low Profile Whisky bar (Βουλής 7 – Στοά Μπολάνη, Σύνταγμα, Τ/213-03.52.114) που για χρόνια λειτουργούσε στο Κολωνάκι μετράει οκτώ χρόνια στη στοά Μπολάνη και διαθέτει μια ενδιαφέρουσα επιλογή από ουίσκι. Blended και malt από τη Σκωτία, την Ιρλανδία και μια μικρή ποικιλία από ασιατικά ουίσκι κυρίως από την Ιαπωνία. Λειτουργεί από τις 11.00 το πρωί και όπως μας ενημερώνει ο μπάρμαν: «συνήθως δεν μας ζητάνε ουίσκι τόσο νωρίς αλλά όποιος θέλει μπορεί να παραγγείλει». Στο μαγαζί βλέπεις ανθρώπους να συζητούν πάνω από ένα ποτήρι ουίσκι χωρίς να κρατούν κινητό (δεν πιάνει καθόλου σήμα στο εσωτερικό του μαγαζιού), μια εικόνα σχεδόν από άλλη εποχή που πολύ απολαμβάνουμε. Στον κατάλογό τους βρίσκουμε και whisky cocktails, όπως το Old Fashioned και μερικά πιάτα όπως πίτσα Καλαμβρίας με λιαστή ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης και αντζούγιες και μπρουσκέτες με προβολόνε και παστράμι για να τσιμπήσουμε με το ποτό μας.

Μπαρ

Αθήνα

Αθήνα | Δυτικά + Βορειοδυτικά Προάστια

Ιλίσια

Κολωνάκι

Περιστέρι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών