ΕΞΟΔΟΣ

Piadina Lumbro: Αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα στην καρδιά της Αθήνας

O Michele σερβίρει piadina, ναπολιτάνικη πίτσα και amari στο Piadina Lumbro, μια μικρή ιταλική γωνιά στο κέντρο της πόλης.

28.06.2023
Piadina Lumbro: Αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα στην καρδιά της Αθήνας

Δεν του φαίνεται του Piadina Lumbro αλλά η πίτσα του είναι από τις πιο νόστιμες και καλοφτιαγμένες που ξεφουρνίζονται στο κέντρο της Αθήνας. Καλά καλά δεν πολυφαίνεται ούτε το ίδιο το μαγαζί. Η σύγχρονη, ελάχιστων τετραγωνικών τρατορία του Michele Dominici βγάζει μόνο 2-3 τραπέζια στο πεζοδρόμιο της Ομήρου, λίγα βήματα από το Ινστιτούτο Γκαίτε. Στημένη πολύ απλά όπως είναι, δεν τραβάει την προσοχή και μπορείς εύκολα να την προσπεράσεις περνώντας τη για κάποιο καφέ. Μέσα όμως παίζει ιταλικό ραδιόφωνο, η μικρή κάβα είναι γεμάτη με amari και οι Ιταλοί της κουζίνας ανοίγουν ζυμάρι για αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, λεπτή, ελάχιστα τραγανή, με υλικά φερμένα από τη γειτονική χώρα.

Ο Michele που έχει μεγαλώσει στην Περούτζια αποφάσισε πριν χρόνια να έρθει με την Ελληνίδα γυναίκα του στην Αθήνα. Στην αρχή η ιδέα ήταν να στήσει έναν μικρό χώρο που να λειτουργεί αποκλειστικά ως piadineria. «Η piadina -κάτι σαν την αραβική πίτα- ήταν το “ψωμί του φτωχού για την περιοχή της Emilia-Romagna απ’ όπου προέρχεται. Εκεί υπάρχουν μικρά μαγαζάκια που κάνουν αποκλειστικά αυτό το προϊόν, γεμιστό με διάφορα πράγματα, αλλά κυρίως με προσούτο Πάρμας που είναι στην ίδια περιφέρεια» εξηγεί ο ίδιος. Γρήγορα όμως, εκτός από νόστιμη piadina (δοκιμάστε εκείνη με το κρεμώδες τυρί stracchino, το προσούτο di parma και τη ρόκα), άρχισε να δοκιμάζει συνταγες για πίτσα όπως στη Νάπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι Φλογερές - ΑματριτσάναΑματριτσιάνα, η φλογερή μακαρονάδα της Ρώμης Με τρία διαφορετικά είδη από βιολογικό, ναπολιτάνικο αλεύρι φτιάχνει τώρα πίτσες με λεπτό ζυμάρι και ελαφρώς φουσκωτό στεφάνι. Είναι ένα τσικ πιο τραγανές από τα ναπολιτάνικα πρότυπα και τα υλικά τους έρχονται κατευθείαν από Ιταλούς προμηθευτές: τρία διαφορετικά είδη μοτσαρέλας, λουκάνικο από την Τοσκάνη με κρασί, πιο βαρύ χοιρινό λουκάνικο από την Ούμπρια, μπρεζάολα, γλυκιά και μαλακή γκοργκοντζόλα κ.ο.κ.

Στα οπωσδήποτε είναι η κλασική Μαρινάρα με την “ξύπνια”, σκορδάτη σάλτσα ντομάτας και η πικάντικη Diavoletta με μοτσαρέλα και σαλάμι καλαμπρέζε. Μια από τις πιο ιδιαίτερες επιλογές του μενού είναι η Salsiccia e friarielli, μια χαρακτηριστική πίτσα της Νάπολης, που φτιάχνεται με μοτσαρέλα, πρόβολα, λουκάνικο σαλσίτσα, και φριαριέλι- ένα πικρούτσικο χορταρικό που μοιάζει με μπρόκολο.

“Ο στόχος είναι να φας και να νιώθεις σοβαρά ότι βρίσκεσαι στην Ιταλία” λέει ο Michele που προτείνει εκτός από τα κλασικά spritz που σερβίρουν στο Piadina Lumbro και ένα amaro για χωνευτικό. Έχει 5-6 διαφορετικά είδη (από Fenet και Montenegro μέχρι το διάσημο Cynar με την αγκινάρα) που μπορείς να πιεις με σόδα και πάγο ως απεριτίφ, πριν σου σερβίρουν το φαγητό ή “σαν Ιταλός παππούς” σε σφηνάκι πλάι στο εσπρεσάκι σου ως χωνευτικό.

Tip: Τα πρωινά στο Piadina Lumbro θα βρεις και κορνέτο, το τραγανό, ιταλικό αρτοσκεύασμα που θυμίζει κρουασάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ Αντόνιο Μονφρέντα μάς μαγειρεύει πάστα στο σπίτι του στη ΡώμηΟ Αντόνιο Μονφρέντα μάς μαγειρεύει πάστα στο σπίτι του στη Ρώμη ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDal Bolognese στη Ρώμη: Φάγαμε στο στέκι του Σαρτρ, του Ντελόν και του Μπραντ ΠιτDal Bolognese στη Ρώμη: Φάγαμε στο στέκι του Σαρτρ, του Ντελόν και του Μπραντ Πιτ

Piadina Lumbro

Ομήρου 15, Κολωνάκι
  • Τηλέφωνο: 210-36.46.805
  • Ωράριο: Από τις 8 το πρωί
  • Delivery: Από 13.00 το μεσημέρι

Low budget

Pizza

Αθήνα

Κολωνάκι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών