ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Ο Αντόνιο Μονφρέντα μάς μαγειρεύει πάστα στο σπίτι του στη Ρώμη

Η Δωροθέα Μερκούρη μας πήγε στο σπίτι του φίλου της Αντόνιο Μονφρέντα, γκουρού της εσωτερικής διακόσμησης, ο οποίος μας υποδέχτηκε με ζεστασιά και μας μαγείρεψε την αγαπημένη του πάστα.

18.10.2022| Updated: 01.03.2024
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Ο Αντόνιο Μονφρέντα μάς μαγειρεύει πάστα στο σπίτι του στη Ρώμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣτρατορίες, εστιατόρια, ρώμη4 τρατορίες της Ρώμης που σερβίρουν αυθεντική ρωμαϊκή κουζίνα Καλλιτεχνικός διευθυντής και επιμελητής σε πρωτοποριακές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και επιδείξεις μόδας σημαντικών οίκων, όπως Valentino, Missoni και Fendi, και εξαιρετικός φωτογράφος εσωτερικών χώρων – και όχι μόνο. Ο Αντόνιο Μονφρέντα, Ρωμαίος από επιλογή, ξέρει από στιλ και μόδα, καθώς είναι επίσης editor at large και από τα ιδρυτικά στελέχη στο εμβληματικό περιοδικό Cabana, το οποίο προσεγγίζει το αντικείμενό του, το design των εσωτερικών χώρων, με έναν εντελώς δικό του, σκηνογραφημένο χαρακτήρα, αποτελώντας ένα γνήσιο καλλιτεχνικό δημιούργημα που αιχμαλωτίζει το μάτι. «Πριν από οκτώ χρόνια, η Martina Mondadori ξεκίνησε το περιοδικό Cabana μαζί με άλλα πέντε άτομα, ένα εκ των οποίων ήμουν εγώ. “Πάρε 30 σελίδες του περιοδικού και κάνε ό,τι σου αρέσει με αυτές, αρκεί να είναι σχετικές με το design των εσωτερικών χώρων”, μου είχε πει.

Το σχήμα των ζυμαρικών που χρησιμοποίησε ήταν το λογότυπο του οίκου μόδας Fendi

Η πάστα του Αντόνιο είναι εξαιρετικά απλή, εύκολη και light!

»Έκτοτε το περιοδικό εκτινάχθηκε, εξελίχθηκε και έγινε πολύ περισσότερα από ένα απλό περιοδικό, έγινε σημείο αναφοράς στον χώρο της μόδας και αναγνωρίσιμο trademark. Βγαίνει δύο φορές τον χρόνο και τα υφασμάτινα εξώφυλλά του είναι συλλεκτικά. Ένα προς ένα είναι tailored φτιαγμένα σε συνεργασία με μεγάλους οίκους μόδας, όπως οι Valentino, Gucci, Fendi και Burberry, ενώ μάλιστα το τελευταίο μας εξώφυλλο έχει γίνει σε συνεργασία με την εταιρεία Belmond, που διαχειρίζεται τα τρένα της Orient Express, και είναι το ίδιο σχέδιο με τη μοκέτα της θρυλικής αμαξοστοιχίας», όπως λέει ο ίδιος.

Ο Antonio Monfreda και η Fendi πάστα του Ο Antonio Monfreda και η Fendi πάστα του
Μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του Αντόνιο Μονφρέντα, στην απεσταλμένη δημοσιογράφο του «Γ» στη Ρώμη, Νικολέτα Μακρυωνίτου.

Ο Βενετσιάνος που αγάπησε το φως της Ρώμης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣε αυτά τα 26 ιταλικά εστιατόρια τρως όπως στην ΙταλίαΣε αυτά τα 26 ιταλικά εστιατόρια τρως όπως στην Ιταλία Γεννήθηκε στη Βενετία και μεγάλωσε στο Μπασάνο ντελ Γκράπα, σπούδασε στο Λονδίνο και ξεκίνησε μια σταδιοδρομία στα οικονομικά και στην επικοινωνία αρχικά στην αυτοκινητοβιομηχανία FIAT και στη συνέχεια εργάστηκε ως ιδιωτικός τραπεζίτης σε συνεργασία με την οικογένεια Rothschild. Με την επιστροφή του στην Ιταλία, επέλεξε να ζήσει στη Ρώμη, όπου αφοσιώθηκε στη σύγχρονη τέχνη. Είναι οπαδός του «piuttosto che niente è meglio piuttosto», που σημαίνει ότι «το κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα». Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αλλά πάντα επιστρέφει στη γειτονιά του, το Τραστέβερε, όπου βρίσκεται το σπίτι του τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το φως αυτής της πόλης και η αγάπη του για τη Ρώμη αντανακλώνται στις φωτογραφίες που ανεβάζει στο Instagram. «Αντλώ έμπνευση από τις καλλιτεχνικές συλλογές του Palazzo Borghese και του Palazzo Doria Pamphili, από εκείνες τις παλιές ρωμαϊκές γειτονιές όπως το Μόντι, το Πράτι και το Τραστέβερε, και από εκείνες τις μαγικές τοποθεσίες όπως η Via Giulia, η Villa Medici, η Galleria Nazionale και το MAXXI, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικής, στη γειτονιά Φλαμίνιο».

Στη μικρή, αλλά ατμοσφαιρική κουζίνα του, που είναι γεμάτη με συλλεκτικά, arty αντικείμενα, μας ετοίμασε πάστα αλ λιμόνε, την πιο ελαφριά συνταγή για πάστα ολόκληρης της οικουμένης!
Ο Antonio Monfreda και η Fendi πάστα του
Ο Αντόνιο Μονφρέντα με τη δημοσιογράφο του «γ» Νικολέτα Μακρυωνίτου

Η Ρωμαία Zia Fiore και τα καλοκαίρια τους στην Παναρέα

Τον συναντήσαμε στο σπίτι του στο Τραστέβερε, που μοιάζει να είναι βγαλμένο από τις σελίδες του Cabana, και μας είπε ότι αγαπά τη μαγειρική, αρκεί να μην τον κρατάει πάρα πολλή ώρα στην κουζίνα. Δεν του αρέσουν οι φλύαρες συνταγές με τα άπειρα υλικά και τα ατέλειωτα στάδια, είναι οπαδός της μεσογειακής κουζίνας και ως καθαρόαιμος Ιταλός λατρεύει τα ζυμαρικά. Τις γνώσεις του στη μαγειρική τις οφείλει στη Ρωμαία θεία του, τη Φιόρε, που ήταν φανταστική μαγείρισσα κι ετοίμαζε φαγητό από το τίποτα, τάιζε άπειρο κόσμο, ακόμα και απροετοίμαστη σε αιφνιδιαστικές επισκέψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣGran Caffe GambrinusGambrinus: Το θρυλικό καφέ της Νάπολης Τη Φιόρε τη συναντούσε στις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Παναρέα και μαζί της έμαθε ότι αυτό που κάνει το φαγητό να είναι νόστιμο είναι η μοιρασιά. «Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο στο μαγείρεμα είναι η μεταμόρφωση των υλικών. Όλα έχουν να κάνουν με το όραμα και την οπτική σου. Δώσε σε μερικούς ανθρώπους από ένα αυγό. Ο ένας θα το κάνει βραστό, ο άλλος μαρέγκα, ο άλλος καρμπονάρα. Αυτό που δεν αντέχω καθόλου, ούτε καν στο φαγητό, είναι η νοσταλγία. Ο κόσμος αλλάζει, το ίδιο και η γαστρονομία, κι αν μη τι άλλο ζούμε σε μεγάλες πόλεις, ο πολιτισμός μας εξελίσσεται και διαμορφώνεται, δέχεται επιρροές από άλλες κουλτούρες κι επίσης ο χρόνος έχει γίνει πολυτέλεια και, όσο κι αν αγαπάμε το slow food και το slow drinking –τα οποία απολαύσαμε την περίοδο της καραντίνας–, στην κανονική ζωή τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Να εξελίσσεσαι, να αλλάζεις και να προσαρμόζεσαι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Το άρθρο αποτελεί μέρος του αφιερώματος «5 μέρες στη Ρώμη», στο οποίο η Δωροθέα Μερκούρη μάς ξενάγησε στην αιώνια πόλη και μαγείρεψε μαζί με συγγενείς και φίλους της σε ρωμαϊκές κουζίνες σπιτιών και εστιατορίων.

Δείτε στο link τη συνταγή που μας ετοίμασε:

Πάστα αλ λιμόνε από τον Αντόνιο Μονφρέντα

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών