ΕΞΟΔΟΣ

4 τρατορίες της Ρώμης που σερβίρουν αυθεντική ρωμαϊκή κουζίνα

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στη Ρώμη, σημειώστε αυτές τις διευθύνσεις. Σε αυτές τις τρατορίες θα βρείτε κλασικές ρωμαϊκές σπεσιαλιτέ και θεϊκές μακαρονάδες.

29.07.2022| Updated: 01.03.2024
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
τρατορίες, εστιατόρια, ρώμη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ γύρος της Ιταλίας σε 10 καλοκαιρινές μακαρονάδεςΟ γύρος της Ιταλίας σε 10 καλοκαιρινές μακαρονάδες

Σε όλη την Ιταλία η πάστα δεν είναι κυρίως, αλλά πρώτο πιάτο, που σερβίρεται με κάποια σάλτσα και σχεδόν ποτέ με κρέας, με εξαίρεση τη σάλτσα ραγού. Ειδικά στη Ρώμη τη σερβίρουν με ρομάνο, που είναι το τριμμένο πεκορίνο της περιοχής. Συνήθως τα ζυμαρικά τα βράζουν σε νερό αλμυρό σαν τη Μεσόγειο και τα τραβάνε με τσιμπίδα, εντελώς αλ ντέντε, για να τα ρίξουν μέσα στη σάλτσα μαζί με λίγο από το αμυλούχο ζουμί τους, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους σε μια συνύπαρξη σε ένα μεγάλο τηγάνι κι εκεί να ενωθούν οι γεύσεις και να δέσουν τα υλικά. Τα βράδια στις τρατορίες έτυχε να φάμε και μέτρια σουπλί και αποτυχημένες σαλτιμπόκες, αλλά τις πάστες τις πετύχαιναν παντού! Φάγαμε γύρω στις 14 μακαρονάδες και είναι σίγουρα λόγος για να επιστρέψουμε στη Ρώμη με την πρώτη ευκαιρία.

tratoria pecorino, εστιατόριο
Στο Pecorino, στο Τεστάτσιο, φάγαμε εξαιρετικά

Ristorante Pecorino

Το Pecorino ήταν το αγαπημένο μου μαγαζί από όσα καθίσαμε να φάμε στη Ρώμη. Ένα οικογενειακό ριστοράντε, όπου στο ισόγειο βρίσκεται η κουζίνα και η είσοδος του μαγαζιού. Αυτός ο όροφος λειτουργεί κάπως σαν προθάλαμος με βιτρίνες με ζαρζαβατικά και κάποια προετοιμασμένα πιάτα, μια τηλεόραση για να μη χάνει αγώνα της Ρόμα ο μάγειρας και ιδιοκτήτης, Αλφρέντο Λουκαρίνι, και δύο τραπεζάκια – το ένα σίγουρα καπαρωμένο δικό του, για να κάθεται προσηλωμένος με γυρισμένη την πλάτη στον έξω κόσμο όταν παίζει η Ρόμα και το οπτικό πεδίο του να περιορίζεται σε μερικά εκατοστά γύρω από την οθόνη.

tratoria pecorino, εστιατόριο
Εξήντα χρόνια μάγειρας είναι ο Αλφρέντο Λουκαρίνι, που έχει το μαγαζί μαζί με τη σύζυγό του Σούζι Πορτσέλι και τις κόρες τους Φραντζέσκα και Σύλβια.

tratoria pecorino, εστιατόριο
Μπενβενούτι α τούτι!

Φήμες λένε ότι εδώ διπλοτηγανίζουν τις καλύτερες αγκινάρες alla giudia της Ρώμης. Τις δοκιμάσαμε, ήταν πράγματι εξαιρετικές, όπως επίσης δοκιμάσαμε και δροσερές πουνταρέλε, ριγκατόνι αματριτσιάνα, σπαγκέτι καρμπονάρα και σπαγκέτι alle vongole veraci.

tratoria pecorino, εστιατόριο
Οι διπλοτηγανισμένες αγκινάρες τους alla giudia κάνουν θραύση

tratoria pecorino, εστιατόριο
Ξεκινήσαμε με μια σειρά από αντιπάστι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣGran Caffe GambrinusGambrinus: Το θρυλικό καφέ της Νάπολης Ήταν όλα νοστιμότατα. Χρυσοτηγανισμένα και τραγανά ήταν και τα σουπλί. Λιγότερο από όλα μας άρεσαν το οσομπούκο και οι αρνίσιες κοτολέτες τους. Για το τέλος πήραμε φραγκολίνες τόσες δα, σερβιρισμένες με ζάχαρη και λεμόνι – έχω ακόμη τη σπιρτάδα τους στην άκρη της γλώσσας.

tratoria pecorino, εστιατόριο
Καταπληκτικά σπαγκέτι alle vongole veraci

tratoria pecorino, εστιατόριο
Αξέχαστα σπαγκέτι καρμπονάρα

Διαθέτουν μια εξαιρετική λίστα με κρασιά, ενώ από τα δύο πατώματα με τα τραπεζάκια, το καλύτερό μου είναι στον δεύτερο όροφο, πολύ κλασάτο, παλιάς κοπής ρεστοράν. Φεύγοντας, επειδή ζαχάρωνα τις ριγέ ντομάτες costoluto Genovese που τις είχαν στολισμένες στις φρουτιέρες τους, με κέρασαν μία χούφτα. Να κάνετε κράτηση δύο-τρεις μέρες πριν!

Via Galvani 64, T/+39-06.57.25.05.39

tratoria pecorino, εστιατόριο tratoria pecorino, εστιατόριο

Hostaria Da Cesare

Μπήκαμε σχεδόν τρέχοντας, με το έτσι θέλω, γιατί μόλις είχε ξεσπάσει μια όψιμη ανοιξιάτικη μπόρα. Κλασικό στέκι για την κυριακάτικη έξοδο πολλών Ρωμαίων, δεν ήταν εύκολη υπόθεση να βρεθεί τραπέζι για μας τους τέσσερις Έλληνες φωνακλάδες εισβολείς.

Hostaria de cesare, trattoria
Προτεινόμενη και από τον οδηγό Michelin είναι αυτή η old school Hostaria da Cesare, αγαπημένο κυριακάτικο σκηνικό των Ρωμαίων

Hostaria de cesare, trattoria
Παλαιού τύπου, comme il faut σέρβις, έκτακτο φαγητό και μια μεγάλη λίστα με κρασιά

Hostaria de cesare, trattoria
Τα κυριακάτικα μεσημέρια των Ρωμαίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣε αυτά τα 26 ιταλικά εστιατόρια τρως όπως στην ΙταλίαΣε αυτά τα 26 ιταλικά εστιατόρια τρως όπως στην ΙταλίαΤο Cesare είναι στα προτεινόμενα εστιατόρια του οδηγού Michelin, γιατί το φαγητό είναι εξαιρετικό, το σέρβις καθωσπρέπει και άκρως αποτελεσματικό και η σάλα έχει κλασική αστική αισθητική της δεκαετίας του ’50. Τρίτη αματριτσιάνα σερί για τον Άγγελο –και ψηφίστηκε ως η καλύτερη–, μυθικά φρέσκα σπαγκέτι με βόνγκολε για τη Δωροθέα, καταπληκτικά φετουτσίνι με πορτσίνι για μένα και φετουτσίνι με ραγού από μοσχάρι Chianina για τον Αλέξανδρο.

Hostaria de cesare, trattoria Hostaria de cesare, trattoria

Από τα αντιπάστι τους, τέλεια είναι τα τηγανητά κολοκυθολούλουδα και τα σουπλί, κι από τα κυρίως πολύ καλή η saltimbocca alla romana. Παραγγείλαμε τέσσερα εσπρεσάκια, δύο γκράπες και δύο λιμοντσέλο στο τέλος, για να μη φάμε ξεροσφύρι τη διάσημη zuppa inglese τους, και ο λογαριασμός, μαζί με κρασί, δεν ξεπέρασε τα 100 ευρώ.

Via Crescenzio Τ/+39-06.68.61.227

Hostaria de cesare, trattoria
Μυθικά φρέσκα σπαγκέτι με βόνγκολε
Hostaria de cesare, trattoria
Καταπληκτικά φετουτσίνι με πορτσίνι
Hostaria de cesare, trattoria
Σπαγκέτι αματριτσιάνα

Hostaria de cesare, trattoria

Osteria Da Zi Umberto

Σε καμία περίπτωση δεν είναι το πιο ψαγμένο μαγαζί της πόλης, καθώς προτείνεται σε αρκετούς οδηγούς, όμως σερβίρει νόστιμο φαγητό σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα καρτιέρε του κέντρου, στην περιοχή του Τραστέβερε. Τις ώρες αιχμής ίσως χρειαστεί να κάνετε λίγη υπομονή, ακόμα κι αν έχετε κάνει κράτηση.

osteria da zi umberto, εστιατόριο
Στο Τραστέβερε τα βράδια επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς είναι μια hip γειτονιά με πολύ κόσμο, ντόπιους και τουρίστες. Η τρατορία Da zi Umberto έχει καλή φήμη και γι’ αυτό είναι πολυσύχναστη

osteria da zi umberto, εστιατόριο
Πουνταρέλε με σάλτσα αντσούγιας, η σαλάτα των Ρωμαίων

osteria da zi umberto, εστιατόριο
Δοκιμάσαμε εξαιρετικές μακαρονάδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠου θα φάμε τα καλύτερα γλυκά στην ΙσπανίαΤα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της ΙσπανίαςΑπό το πινακάκι που μας έφεραν στο τραπέζι, διαλέξαμε την «αγία» ρωμαϊκή τριλογία: καρμπονάρα, cacio e pepe, αματριτσιάνα κι επίσης χειροποίητα mezze alla gricia, πουνταρέλε με σάλτσα αντσούγιας, πολύ ωραία saltimbocca alla romana και τέλειες πολπέτες με σάλτσα ντομάτας.

Piaza di S. Giovanni della Malva 14, T/+39-06.58.16.646

osteria da zi umberto, εστιατόριο osteria da zi umberto, εστιατόριο

osteria da zi umberto, εστιατόριο
Η «αγία» ρωμαϊκή τριλογία: καρμπονάρα, cacio e pepe, αματριτσιάνα

osteria da zi umberto, εστιατόριο
Τόρτα ντι ρικότα για επιδόρπιο
osteria da zi umberto, εστιατόριο
Θαυμάσια saltimbocca alla romana

Sora Margherita

τρατορία, εστιατόριο
Στη Sora Margherita, που λειτουργεί σερί από το 1927, φτιάχνουν τα δικά τους ζυμαρικά και, μεταξύ άλλων, φανταστική torta di ricotta e visciole

Εδώ ήρθαμε μιλημένοι, μαζί με τον insider. Ο σχεδιαστής καπέλων Roberto Scarantino μάς έφερε σε αυτό το παμπάλαιο μαγειρείο του ’27, που σερβίρει απλή ρωμαϊκή κουζίνα δίχως αμπαλάζ και φιοριτούρες. Καθαρόαιμη και ρουστίκ τρατορία για όσους αρέσκονται σε αυθεντικές και ειλικρινείς γεύσεις, σπιτικού επιπέδου.

Απλή ρωμαϊκή κουζίνα σαν στο σπίτι τους

τρατορία, εστιατόριο
Αγαπημένο μαγαζί των ντόπιων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣQuique Dacosta: ο σεφ της φύσης και της τέχνηςQuique Dacosta: ο σεφ της φύσης και της τέχνηςΒρίσκεται σε μια underground γειτονιά, στην αριστερή όχθη του Τίβερη, στο Rione XI Sant’Angelo κοντά στην Τιβερίνα. Καθίσαμε σε ένα στριμωχτό τραπεζάκι για τέσσερις, ακριβώς μπροστά στην πόρτα της κουζίνας. Παραγγείλαμε δυο λογιών αγκινάρες, alla giudia και alla romana, κι επίσης concia di zucchini, που είναι τηγανητά κολοκυθάκια με ρωμαϊκή μέντα, μια μαγεριά με εντόσθια και αγκινάρες, και λάχανο με πατάτες.

τρατορία, εστιατόριο
Μαγειρευτό λάχανο με πατάτες για αρχή

τρατορία, εστιατόριο
Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε εδώ τα φετουτσίνι cacio e pepe
τρατορία, εστιατόριο τρατορία, εστιατόριο

Φαγάκια απλά και με ουσία, που διηγούνται ένα κομμάτι της ιστορίας αυτής της πόλης. Πήραμε βεβαίως και τρεις μακαρονάδες για τη μέση. Τα ριγκατόνι pajata, ένα πολύ ενδιαφέρον, παλιό, παραδοσιακό πιάτο της εβραιορωμαϊκής παράδοσης, που φτιάχνεται με έντερα από μοσχαράκι γάλακτος, φετουτσίνι cacio e pepe και γεμιστά ανιολότι με κιμά και σάλτσα πομοντόρο και βασιλικό. Στο τέλος ζητήσαμε μια torta di ricotta με βύσσινο και ένα ωραίο τιραμισού. Οι λάτρεις του είδους θα βρείτε εδώ και φρέσκια ρικότα, σερβιρισμένη με νουτέλα και Grand Marnier.

Piazza delle Cinque Scole 30, T/+39-06.68.74.216

τρατορία, εστιατόριο
Ανεπιτήδευτα φαγητά, εντελώς αυθεντικά και τυπικά

τρατορία, εστιατόριο
Τα ριγκατόνι pajata είναι ένα πολύ ενδιαφέρον, παλιό, παραδοσιακό πιάτο της εβραιορωμαϊκής παράδοσης

τρατορία, εστιατόριο
Μη χάσετε την torta di ricotta με βύσσινο

τρατορία, εστιατόριο
Εδώ απολαύσαμε ένα από τα ωραιότερα τιραμισού

τρατορία, εστιατόριο

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών