Στο ημίφως που έλουζε πλαγίως τη μικρή, ατμοσφαιρική κουζίνα του σπιτιού του, ο κύριος Μονφρέντα ετοίμασε μια sur mesure πάστα αλ λιμόνε-αποκάλυψη, με ένα ζυμαρικό haute couture, κομμένο στο σχήμα του λογοτύπου του ιταλικού οίκου μόδας Fendi. Είναι κι αυτή μία από τις δωρικές συνταγές-σύμβολα της ιταλικής κουζίνας, που με μόλις τρία υλικά και συμπυκνωμένη γεύση αποδίδουν την έννοια του τόπου και του χρόνου με τρόπο διθυραμβικό.
Πρόκειται για μια πολύ εύκολη συνταγή για ζυμαρικά, με μυρωδάτα λεμόνια από το Σορέντο, που γίνεται γρήγορα και το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να διαλέξουμε ποιοτικές πρώτες ύλες. Ο Αντόνιο μας είπε ότι ετοιμάζει πολύ συχνά αυτή τη συνταγή του ιταλικού νότου, καθώς κι ο ίδιος έχει οικογενειακούς δεσμούς με τη Σικελία. Κάθε φορά που πηγαίνει εκεί, στο σπίτι της θείας του στην Παναρέα, στις Αιολίδες Νήσους, φτιάχνει για τους φίλους του την ξακουστή αλ λιμόνε του με χυμό και φλούδες από τα λεμόνια του κήπου τους. Είναι το πιο δροσερό πιάτο με ζυμαρικά που έχω δοκιμάσει, και θυμάμαι ότι η ηλεκτρίζουσα σπιρτάδα του μου είχε αναστατώσει τη γλώσσα.
Η συνταγή αποτελεί μέρος του αφιερώματος «5 μέρες στη Ρώμη», στο οποίο η Δωροθέα Μερκούρη μάς ξενάγησε στην αιώνια πόλη και μαγείρεψε μαζί με συγγενείς και φίλους της σε ρωμαϊκές κουζίνες σπιτιών και εστιατορίων.