ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ καρμπονάρα περφέτα του ΜόλτοΚαρμπονάρα: το πιάτο-σύμβολο της Ρώμης στην καλύτερη ίσως εκδοχή του Στο ημίφως που έλουζε πλαγίως τη μικρή, ατμοσφαιρική κουζίνα του σπιτιού του, ο κύριος Μονφρέντα ετοίμασε μια sur mesure πάστα αλ λιμόνε-αποκάλυψη, με ένα ζυμαρικό haute couture, κομμένο στο σχήμα του λογοτύπου του ιταλικού οίκου μόδας Fendi. Είναι κι αυτή μία από τις δωρικές συνταγές-σύμβολα της ιταλικής κουζίνας, που με μόλις τρία υλικά και συμπυκνωμένη γεύση αποδίδουν την έννοια του τόπου και του χρόνου με τρόπο διθυραμβικό.

Πρόκειται για μια πολύ εύκολη συνταγή για ζυμαρικά, με μυρωδάτα λεμόνια από το Σορέντο, που γίνεται γρήγορα και το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να διαλέξουμε ποιοτικές πρώτες ύλες. Ο Αντόνιο μας είπε ότι ετοιμάζει πολύ συχνά αυτή τη συνταγή του ιταλικού νότου, καθώς κι ο ίδιος έχει οικογενειακούς δεσμούς με τη Σικελία. Κάθε φορά που πηγαίνει εκεί, στο σπίτι της θείας του στην Παναρέα, στις Αιολίδες Νήσους, φτιάχνει για τους φίλους του την ξακουστή αλ λιμόνε του με χυμό και φλούδες από τα λεμόνια του κήπου τους. Είναι το πιο δροσερό πιάτο με ζυμαρικά που έχω δοκιμάσει, και θυμάμαι ότι η ηλεκτρίζουσα σπιρτάδα του μου είχε αναστατώσει τη γλώσσα.

Η συνταγή αποτελεί μέρος του αφιερώματος «5 μέρες στη Ρώμη», στο οποίο η Δωροθέα Μερκούρη μάς ξενάγησε στην αιώνια πόλη και μαγείρεψε μαζί με συγγενείς και φίλους της σε ρωμαϊκές κουζίνες σπιτιών και εστιατορίων.

Πάστα αλ λιμόνε
Ζεστός άνθρωπος, πάντα με το χαμόγελο, μάς υποδέχτηκε στο σπίτι του στο Τραστέβερε και μάς μαγείρεψε

Πάστα αλ λιμόνε
Την πάστα αλ λιμόνε του ο Αντόνιο τη φτιάχνει με ζυμαρικά κομμένα στο σχήμα του λογοτύπου του οίκου μόδας Fendi

Πάστα αλ λιμόνε

Πάστα αλ λιμόνε Πάστα αλ λιμόνε
Πάστα αλ λιμόνε Πάστα αλ λιμόνε

Πάστα αλ λιμόνε

5' προετοιμασία
12' μαγείρεμα
Σύνολο: 17'

Υλικά

Μερίδες: 2

Διαδικασία

  1. Για την Πάστα αλ λιμόνε, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, την πιπερίτσα πεπεροντσίνο ή τσίλι (αν χρησιμοποιήσουμε) και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι να ενωθούν.
  2. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.
  3. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει 1 λεπτό λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία, για να γίνουν αλ ντέντε.
  4. Τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά.
  5. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, δοκιμάζουμε και αλατίζουμε αν χρειάζεται.
  6. Σερβίρουμε την πάστα αλ λιμόνε ζεστή ή και χλιαρή και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγη επιπλέον παρμεζάνα.

Στην πάστα αλ λιμόνε ιδανικά ταιριάζει ένα λευκό φρέσκο κρασί με αρώματα εσπεριδοειδών όπως: Sauvignon blanc, Μαλαγουζιά, χαρμάνια με Μοσχάτο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών