ΕΞΟΔΟΣ

Γρανάζι: Ένα από τα πιο παλιά ποτάδικα της πόλης βρίσκεται στο Περιστέρι

Το περιστεριώτικο μπαρ, που λειτουργεί εδώ και 42 χρόνια, χωρίς να αλλάξει στο παραμικρό, έχει αφήσει το στίγμα του στη νυχτερινή ζωή της πόλης.

07.11.2023
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Γρανάζι: Ένα από τα πιο παλιά ποτάδικα της πόλης βρίσκεται στο Περιστέρι

Η Κηπούπολη του Περιστερίου το 1981 ήταν μια περιοχή απομονωμένη και underground όταν άνοιξε εκεί το μπαρ Γρανάζι. Ο Θανάσης Αποστολάκος, βέρος Περιστεριώτης, ήταν τότε 26 χρονών. Το πατρικό του είναι 100 μέτρα από από το μαγαζί. Είχε εκπομπή σε πειρατικό ραδιόφωνο και πάντα του άρεσε η ψαγμένη μουσική, ειδικά η μαύρη αμερικάνικη. Ήθελε να επικοινωνήσει τη μουσική του, γι’ αυτό το μπαρ στην αρχή απευθυνόταν σε φίλους, σιγά-σιγά όμως η φήμη του εξαπλώθηκε και απέκτησε πιστούς πελάτες από όλη την Αθήνα. Το Γρανάζι είναι ένας υπόγειος χώρος στον οποίο δύσκολα πέφτει το μάτι σου αν δεν τον ξέρεις, είναι όμως ένα ένα γνήσιο και φιλόξενο μπαρ, που δεν έχει αλλάξει καθόλου μέσα στον χρόνο. Ο ιδρυτής του έχει συνταξιοδοτηθεί και το συνεχίζει η κόρη του Μαργαρίτα.

Η είσοδος στο Γρανάζι. Δεν περιμένεις να βρεις ένα τέτοιο μπαρ εκεί.

«Δούλευε πάντα με κόσμο από όλη την Αθήνα. Είναι περίεργο γιατί μπορεί κάποιος να μένει στο παραπάνω στενό και να μην το ξέρει. Ποτέ δεν κάναμε διαφήμιση και όσοι το ξέρουν το έχουν μάθει από άλλους», λέει η Μαργαρίτα. Βγάζει μια ζεστασιά το μαγαζί. Και μόνος να έρθεις δεν θα νιώσεις περίεργα. Παίζει πάντα μαύρη μουσική, μπλουζ, φανκ, σόουλ, από την προσωπική συλλογή του Θανάση Αποστολάκου. Το κλίμα είναι ανθρώπινο και φιλόξενο, αλλά τις εντυπώσεις κερδίζει ο χώρος.

Το Γρανάζι βρίσκεται εκεί από τότε που το μαγαζί λειτουργούσε ως σιδηρουργείο
Ένα από τα πιο παλιά ποτάδικα του Περιστερίου και όλης της Αθήνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒγαίνουμε στα πιο ατμοσφαιρικά μπαρ της ΑθήναςΒγαίνουμε στα πιο ατμοσφαιρικά μπαρ της ΑθήναςΕίναι ένα υπόγειο μπαρ, κάτι ανάμεσα σε βαυαρέζικη μπιραρία και αμερικάνικο μπαρ του Νότου. Το ξύλο και το μάρμαρο επικρατούν. Δεν έχει αλλάξει τίποτα εδώ και 42 χρόνια. Το γρανάζι που έδωσε το όνομα στο μαγαζί υπάρχει από τότε που ο χώρος λειτουργούσε ως σιδηρουργείο. «Αυτό το γρανάζι δεν μπορούσε να μετακινηθεί και το αφήσαμε να μας θυμίζει το παρελθόν της γειτονιάς. Υπάρχουν ακόμη κάτοικοι που δούλευαν παλιά στο σιδηρουργείο και έρχονται ως πελάτες. Πλέον έρχονται και τα παιδιά τους. Έχουμε όλες τις ηλικίες: εικοσάρηδες, τριαντάρηδες, σαραντάρηδες, πενηντάρηδες. Όσους ψάχνουν να βγουν κάπου ιδιαίτερα. Στο Περιστέρι η αίσθηση της γειτονιάς διατηρείται και οι ντόπιοι προτιμούν να βγαίνουν στην περιοχή τους», λέει η Μαργαρίτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυστηρά για λάτρεις του ουίσκι: 5 ποτάδικα με σπάνια διαμαντάκιαΑυστηρά για λάτρεις του ουίσκι: 5 ποτάδικα με σπάνια διαμαντάκια
Η καλή μουσική ήταν πάντα το ζητούμενο στο Γρανάζι

Η Μαργαρίτα Αποστολάκου σερβίρει ποτά

Η μπίρα Fonias από το μικροζυθοποιείο τους στη Σαμοθράκη

Είναι κλασικό ποτάδικο το Γρανάζι. Στον κατάλογο έχουν κλασικά κοκτέιλ και ποτά. Ζητήστε τη μπίρα Φονιάς που παράγει ο Θανάσης Αποστολάκος, ο αδελφός της Μαργαρίτας, στο μικροζυθοποιείο της οικογένειας στη Σαμοθράκη.

Γρανάζι

Αινίου 1, Περιστέρι
  • Ωράριο: Τετάρτη-Σάββατο 21.00-03.00

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών