ΕΞΟΔΟΣ

Τα στέκια της μπίρας: 10+1 μέρη για craft ζυθοποσία στην Αθήνα

Πού πίνουμε τις πιο ιδιαίτερες, δροσιστικές, νόστιμες χειροποίητες μπίρες στην πόλη. Μια συνήθεια των Αθηναίων που ήρθε για να μείνει.

20.01.2023| Updated: 23.01.2023
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Τα στέκια της μπίρας: 10+1 μέρη για craft ζυθοποσία στην Αθήνα

Τα taprooms (μέρη που σερβίρουν craft μπίρα) στις γειτονιές της Αθήνας ξεφυτρώνουν πλέον σαν τα μανιτάρια και όλοι οι μπιρόφιλοι πανηγυρίζουν. Στο Κουκάκι, στην Ηλιούπολη, στο Σύνταγμα, στην Πετρούπολη, στη Γλυφάδα, στην Κυψέλη, στα Πετράλωνα, στο Παγκράτι και στο Χαλάνδρι βρίσκουμε μαγαζιά που σερβίρουν φρέσκια μπίρα από ελληνικές και ξένες μικροζυθοποιίες και μας μυούν στην craft κουλτούρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚάντε τόπο για τις μπίρες των μικροζυθοποιώνΚάντε τόπο για τις μπίρες των μικροζυθοποιών

Paragon: Ζυθοποιείο και taproom

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Έναν χρόνο έκλεισε τον περασμένο Δεκέμβρη η Paragon, το εντυπωσιακό μικροζυθοποιείο-taproom της Ηλιούπολης που αγάπησαν αμέσως οι Αθηναίοι λάτρεις της μπίρας. Εκεί, με φόντο τα καζάνια, δοκιμάζουμε τις δικές τους συνταγές αλλά και πολλές ακόμα μπίρες από μικρές ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού που εναλλάσσονται ανά τακτά διαστήματα. Ανάμεσα στις πιο φρέσκιες συνταγές: μια γερμανική dark lager με νότες καραμέλας και ψωμιού, την πρώτη τους imperial stout για τα κρύα που αναμένεται να ξεκινήσουν και την Matau, μια New Zealand Rye NEIPA με 20% σίκαλη, γεύσεις και αρώματα τροπικών φρούτων, πορτοκαλιού, περγαμόντου και επίγευση βανίλιας απο τους λυκίσκους Riwaka Motueka και Waiti-iti απο τη Νέα Ζηλάνδια. Μια φορά τοn μήνα η Paragon ανοίγει τις πόρτες της για ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές στον χώρο του ζυθοποιίου (εκεί μπορεί κανείς να δοκιμάσει και μπίρα κατευθείαν από τις δεξαμενές) ενώ μια φορά τον μήνα ετοιμάζουν και street food πάρτι με διαφορετικές κάθε φορά επιλογές. Γ.Π.

Λεμεσού 3, Ηλιούπολη, T/ 698-19.47.030

 

Tales of Ales: Η κλασική αξία στο κέντρο

Η Tales of Ales είναι μια εξειδικευμένη κάβα μπίρας, όπου παράλληλα μπορείτε να απολαύσετε εκείνη της επιλογής σας. Η αγάπη για την πραγματικά καλή μπίρα και η επιθυμία να προσφέρουν όσο το δυνατόν πιο πολλούς ποιοτικούς ζύθους, εγχώριους και εισαγόμενους, οδήγησαν στη δημιουργία ενός χώρου στην καρδιά της Αθήνας. Πίσω από το πρότζεκτ βρίσκονται o Σήφης Λυκάκης, ο Κώστας Φραντζέσκος και ο Άγις Κόντος. Στο κέντρο της πόλης μπορείτε να ζήσετε μία αυθεντική εμπειρία craft μπίρoποσίας! Έχουν σταθερά 10 μπίρες on tap, αυτόν τον καιρό ξεχωρίζει η Mikonu με φραγκόσυκο, η P.i.g.s από τη Λάρισα και η Pale Ale από τη Ftelos Brewery. Τελευταία έχουν ξεκινήσει συνεργασία με την πιτσαρία Mozzart όποιος θέλει μπορεί να παραγγείλει πίτσα και να την απολαύσει με την μπίρα του στο Tales of Ales. Μ.Π.

Μιλτιάδου 19, Σύνταγμα, Τ/210-32.52.540

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα εστιατόρια που βάζουν τις ελληνικές craft μπίρες στο παιχνίδιΤα εστιατόρια που βάζουν τις ελληνικές craft μπίρες στο παιχνίδι

Αλχημιστής: Craft μπίρα και μπέργκερ

Άνοιξε το 2015 από δύο αδέρφια, τον Νίκο και τον Αλέξανδρο Λούντο, οι οποίοι αποφάσισαν να φέρουν ετικέτες απ’ όλο τον κόσμο για να τις προσφέρουν με αγάπη στο κοινό της Πετρούπολης. Στον μαυροπίνακα πάνω από την μπάρα γράφουν τις μπίρες που σερβίρουν και αλλάζουν σε εβδομαδιαία βάση περίπου: 10-15 guest taps (μπουκάλια και κουτάκια) Imperial Stout, IPA, Pale Ale, κ.α. από κάθε γωνιά της γης -Αμερική, Εσθονία, Δανία, Αυστρία, Ουγγαρία-, ενώ άλλες 10 είναι σταθερές αξίες και αγαπημένες των θαμώνων – Lager, Weiss, Stout, Trappist, IPA–, που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό. Βρίσκουμε ακόμα εγχώριες ετικέτες από αγαπημένες μικροζυθοποιίες. Η καταρτισμένη ομάδα βοηθάει και εξηγεί τα πάντα στους πελάτες για τις ποικιλίες και τα χαρακτηριστικά τους. Διοργανώνονται επίσης βραδιές γευσιγνωσίας. Σήμερα από τις on tap μπίρες ξεχωρίζουμε την IPA από την Arpus Brewing Co και την Imperial Stout, παλαιωμένη σε βαρέλια από Ξινόμαυρο Θυμιόπουλου, από τη μικροζυθοποιεία Sknipa. Το μενού περιλαμβάνει μπιροποικιλίες και ένα γευστικό και χορταστικό μπέργκερ. Μ.Π.

25ης Μαρτίου 130, Πετρούπολη, Τ/216-70.04.245

Blame the Sun: Το στέκι στο Κουκάκι

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ένα από τα πρώτα taprooms που άνοιξαν στην Αθήνα, στη φιλοσοφία των αντίστοιχων λονδρέζικων: απλός χώρος χωρίς τραπέζια, μπίρα στο χέρι, craft μπίρες σε βαρέλια -με έμφαση στις καινούργιες που αλλάζουν κάθε εβδομάδα- και ένα community μπιρόφιλων οι οποίοι μαζεύονται για να δοκιμάσουν νέες, να απολαύσουν τις γνώριμες αγαπημένες τους και να συζητήσουν για τι άλλο; για μπίρα! Στις κάνουλές του βρίσκουμε τις ομώνυμες craft μπίρες του ιδιοκτήτη Δημήτρη Λαδόπουλου σε Lager, Ale και Saison, όπως επίσης craft μπίρες από μικροζυθοποιίες απ’ όλη την Ελλάδα και κοκτέιλ μπίρας! Μας αρέσει γιατί ό,τι καινούργιο κυκλοφορεί το βρίσκουμε εκεί. Διαθέτει επίσης ενδιαφέρουσα ποικιλία από πατατάκια και πραγματικά καυτερές σάλτσες, δικής τους παραγωγής. Μ.Π.

Βεΐκου 60, Κουκάκι, Τ/210-92.13.523

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυτές είναι οι καλύτερες ελληνικές stout μπίρεςΑυτές είναι οι καλύτερες ελληνικές stout μπίρες

Strange Brew Taproom & Bottleshop: Το πρώτο taproom της πόλης

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο τίτλος του πρώτου taproom στην Αθήνα τους ανήκει. Άνοιξαν το 2019, αλλά είχαν ήδη την ομώνυμη νομαδική μικροζυθοποιία με σημαντική παραγωγή και πολύ ιδιαίτερες μπίρες, όπως η IPA Jasmin, η Uncle Jams -που γίνεται με άλλη συνταγή σε κάθε βρασμό- και η Stout Mandy Black. H προσπάθειά τους βραβεύτηκε από τον Γαστρονόμο το 2020. Συνεργάζονται επίσης με διάφορες μικροζυθοποιίες -όπως η Kykao, η Blame the Sun, η Chaos, η Pinta της Πολωνίας-, ενώ μαζί με την Alea Brewing παράγουν μια γλυκόπιοτη Lager, την Chloe. Αυτες τις μέρες δοκιμάζουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα μπίρα, τη Cellar Jams, που παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια κρασιού και αποκτά μια γεύση ανάμεσα σε κρασί και μπίρα – ιδανική για food pairing και τη Smoky Stout από την Alea Brewing. Μ.Π.

Φαλήρου 86, Κουκάκι, Τ/210-92.32.146

 

Black Hole Kipseli: Η μαύρη τρύπα της Κυψέλης

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το μαγαζί μετράει μόλις τέσσερις μήνες. Η Βίκυ και ο Θανάσης άνοιξαν αυτό το ιδιαίτερο tap room με έμπνευση από το Βερολίνο. «Ζήσαμε εκεί και μας άρεσε αυτή η κουλτούρα. Τα μαγαζιά που συνδυάζουν αλλιώτικα πράγματα, όπως το βίντεο κλαμπ με το μπαρ, το τατουατζίδικο με το λαϊβάδικο, το ψιλικατζίδικο με το κατάστημα μουσικών οργάνων. Εμείς αποφασίσαμε να συνδυάσουμε το βινύλιο με craft μπίρες. Είμαστε ένα δίσκο-μπιράδικο», μας είπαν. Εκεί βρίσκουμε ελληνικές και ευρωπαϊκές craft μπίρες που συνεχώς ανανεώνονται. Η σέρβικη Dogma, η ελληνική Κυρία Τούλα, η γνωστή Noctua και τα εισαγόμενα αναψυκτικά Club Mate είναι κάποιες από τις επιλογές. Η μικρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή δίσκων τους είναι κυρίως από την punk-rock σκηνή, αλλά βρίσκεις και all time classic άλμπουμ των Iggy Pop, David Bowie, Jimmy Hendrix, Nirvana, Guns ‘n’ Roses, Joy Division, ενώ δεν λείπουν και οι παραγωγές από την εγχώρια underground σκηνή. Μ.Π.

Κυψέλης 25, Τ/698-03-22-064

Local Pub: Το αγαπημένο του Χαλανδρίου

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Η μικρή παμπ στα αγγλικά-ιρλανδέζικα πρότυπα, η οποία βρίσκεται μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο στη Χαϊμαντά, ήταν ένα από τα πρώτα μαγαζιά που έβαλε στις κάνουλές του ελληνικές craft μπίρες και στήριξε τις προσπάθειες των μικροζυθοποιείων και των νομάδων ζυθοποιών. Ο Φώτης Αναστασίου, μετά από αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό και εντυπωσιασμένος από τον μαγικό κόσμο του ζύθου αποφάσισε, εν μέσω κρίσης, να ανοίξει την «τοπική» παμπ. Η προσπάθειά του πέτυχε και πλέον έχει φτιάξει και τη δική του μικροζυθοποιια, η οποία βρίσκεται δίπλα ακριβώς. Στη Local pub πίνουμε craft μπίρες από βαρέλι που αλλάζουν τακτικά: Από τη δική τους ζυθοποιία Αναστασίου και άλλες ελληνικές craft. Μ.Π.

Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι, T/694-086.4443

Beans and Hops: Για craft μπίρα και καλό καφέ

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Beans & Hops (@beans_and_hops)

Μια πρωτότυπη ιδέα με speciality καφέ και μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με craft μπίρες από εγχώριες και ξένες μικροζυθοποιίες, που ανανεώνονται διαρκώς και ξαφνιάζουν ευχάριστα τους μπιρόφιλους. Αυτόν τον καιρό βρίσκουμε Uncle Jam Tale, μία γευστική Sour IPA σε κουτάκι, τη Nebuchadnezzar IPA της Omnipollo σε βαρέλι, τη Dream Imperial Stout από τη Fuerst Wiacek και αυτή στα tap και επίσης σε κουτάκι από Αγγλία Beavertown: Brutalist IPA και Gummy IPA. Μ.Π.

Λεωφόρος Ηρακλείου 43, Άνω Πατήσια, Τ/210-20.22.026

Tap 27: Το νέο taproom στο Παγκράτι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tap 27 (@tap27_athens)

Άνοιξε πριν από λίγες μέρες στην Ερατοσθένους σε μια γειτονιά όπου έλειπε ένα taproom. O Nomad brewer (Mustaki Brewery) Παναγιώτης Κρίκης και ο συνεργάτης του Κώστας Πασχίδης, έστησαν με πολύ μεράκι ένα σύγχρονο taproom με craft μπίρες κυρίως από Έλληνες μικροζυθοποιούς αλλά και κάποιες σπάνιες από τη διεθνή αγορά, όπως η Omnipolo. Στα taps βρίσκουμε δέκα μπίρες που αλλάζουν συχνά ανάλογα με το τι νέο βγαίνει στην αγορά. Οι μισές είναι από τη Mustaki Brewery και από συνεργασίες που κάνουν με τη Sourmena και την Alea και οι άλλες μισές προσεκτικές επιλογές που γίνονται από τους ιδιοκτήτες. Μ.Π.

Ερατοσθένους 27, Παγκράτι, Τ/210-75.16.849

 

Slowdown: Από την Ικαρία στα Πετράλωνα

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Ο Τζόναθαν Σπανός και η Νάσια Κυριάκου άνοιξαν πριν από λίγo καιρό στα Πετράλωνα το Slow Down, το πρώτο taproom της περιοχής, όπου σερβίρουν την ομώνυμη μπίρα τους, που παράγεται στο νανοζυθοποιείο τους στον Εύδηλο Ικαρίας. Το Slow Down είναι ένα στέκι για τους γνώστες της craft μπίρας αλλα για όλους όσοι θέλουν να μυηθούν στη χειροποίητη μπίρα. Στο Slow down βρίσκουμε μπίρες on tap από το ομώνυμο ζυθοποιείο τους στην Ικαρία και άλλες μπίρες από την ελληνική μικροζυθοποιία. Η Saizon τους, η οποία είναι η μόνη που έχουν εμφιαλώσει έχει ήπια ξηρή γεύση, με νότες φρούτων και πιπεριών, είναι πολύ γευστική και δροσιστική. Η Porter τους είναι μια πολύ γευστική, μαύρη μπίρα με 7% αλκοόλ, ελαφριά σε σώμα με νότες καφέ και σοκολάτας, πίνεται σιγά σιγά. Η Amber έχει τέλειο κεχριμπαρένιο χρώμα, μέτριο σώμα και φρουτώδη, γλυκιά επίγευση. Τέλος, η Slow Down Pale Ale είναι μια ανοιχτόχρωμη ξανθιά pale, με ελαφρύ σώμα και νότες από εσπεριδοειδή. Όλοι έχουν την ευκαιρία να πιουν τις μπίρες στο μαγαζί και όσοι θέλουν μπορούν να τις πάρουν για το σπίτι. Στο Slow Down έχουν σύστημα επαγγελματικής εμφιάλωσης. Στο Slow Down βρίσκουμε επίσης, κρασιά από μικρούς Έλληνες παραγωγούς όπως το Μπραέρι από την Ικαρία και κρασιά φυσικής οινοποίησης όπως το Agiorgitiko Natur – Τετράμυθος από το Διακοφτό. Μ.Π.

Κυδαντιδών 39, Πετράλωνα

Tyson: Για craft μπίρα στα Νότια

Στην pub της Γλυφάδας βρίσκει κανείς μπίρες απ’ όλο τον κόσμο μαζί με λατινοαμερικάνικης επιρροής συνοδευτικά. Στα μεγάλα ξύλινα της Tyson, που άνοιξε πριν λίγους μήνες στο σημείο όπου παλιά βρίσκαμε το Alpen-Stupe, χαλαρώνουμε δοκιμάζοντας βαρελίσιες μπίρες όπως την αμερικάνικη IPA Lagunitas και την ωραία lager με θυμαρίσιο μέλι και κόλιανδρο της ελληνικής μικροζυθοποιίας Αθηνέο. Σε μπουκάλι βρίσκουμε περίπου τριάντα μπίρες, από lager και ale, μέχρι μοναστηριακές, porter και φρουτένιες lambic (κατηγορία μπίρας αντίστοιχη των φυσικών κρασιών που γίνονται με αυθόρμητη ζύμωση, χωρίς την προσθήκη μαγιάς). Οι χώρες προέλευσης ποικίλουν. Ανάμεσά τους: γαλλικές μπίρες, όπως η αλκοολική, «μελένια» Bière du Demon, σκωτσέζικες, βέλγικες, τσέχικες και ιταλικές.Το φαγητό έχει επιμεληθεί ο Θάνος Στασινός ο οποίος προτείνει από hot dog και anticuchos μέχρι κοτόπουλο με γιούκα και churrasco μαύρου χοίρου. Γ.Π.

Κύπρου 18, Γλυφάδα, Τ/ 213-04.63.292

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών