Σε έναν εντυπωσιακό, πρώην βιομηχανικό χώρο στην Ηλιούπολη βρήκε στέγη η Paragon Brewery, το καινούργιο μικροζυθοποιείο που σερβίρει νόστιμη craft μπίρα σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείο που παράγεται. Εκεί όπου άλλοτε λειτουργούσε ένα σιδεράδικο, βρίσκονται πλέον το taproom και ο χώρος παραγωγής. Η μεγάλη τζαμαρία πίσω από το μπαρ είναι το μόνο που χωρίζει τους επισκέπτες από τα καζάνια, στα οποία τρεις νέοι ζυθοποιοί «μαγειρεύουν» τις δοκιμασμένες συνταγές τους και πειραματίζονται διαρκώς πάνω σε νέες, ενδιαφέρουσες γεύσεις. Η κομψά φρουτένια Falifornia, μια American pale ale που φτιάχνουν εμπλουτίζοντάς τη με λυκίσκους Sabro και El Dorado, έγινε sold out μέσα σε λίγες μέρες, ενώ η American IPA Άρρηκτος, μια συνεργατική μπίρα που έβρασαν μαζί με την ζυθοποιεία Αναστασίου, έχει αποκτήσει και αυτή θαυμαστές.
«Ο στόχος είναι στο taproom να έχουμε κατά 70% δικές μας συνταγές και κατά 30% guest μπίρες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Μια ποικιλία από πιο ξινές, πιο γλυκές και άλλες, που θα εναλλάσσονται συνεχώς. Μιλάμε αποκλειστικά για craft μικροζυθοποιία και για όσο το δυνατόν πιο φρέσκες μπίρες. Tο line up θα μπορεί να το διαβάσει κανείς στο site μας, ενώ όταν έρχεται κάποιο καινούργιο βαρέλι, θα το ανακοινώνουμε στα social media, ώστε όσοι ενδιαφέρονται να το μαθαίνουν και να έρθουν να δοκιμάσουν», εξηγεί ο Γιάννης Ψιμούλης, το τρίτο μέλος της Paragon Brewery.
Τη δική του πρώτη επαφή με τον χώρο την είχε το 2015, όταν ξεκίνησε την προσπάθεια να φτιάξει τη δική του μπίρα στο σπίτι, ως home brewer, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως τραπεζικός. Σύντομα αποφάσισε να αφήσει το πόστο του, για να κάνει δουλειά το αγαπημένο του χόμπι. Το 2017 ξεκίνησε σαν ζυθοποιός στη ζυθοποιία Αναστασίου στο Χαλάνδρι, παρακολουθώντας παράλληλα εξειδικευμένα σεμινάρια στο εξωτερικό. Σε ένα φεστιβάλ μπίρας στη Αθήνα γνώρισε τη σύζυγό του, Ελευθερία Παπαδάκη, ο αδερφός της οποίας, Τάσος Παπαδάκης, κόλλησε κι αυτός αργότερα την αγάπη για την craft μπίρα. Οι τρεις τους είναι πλέον η ομάδα πίσω από την Paragon Brewery, δημιουργικοί και πρόθυμοι να ενημερώσουν το κοινό, έτοιμοι να ανοίξουν διάλογο, να απαντήσουν σε απορίες και να προτείνουν.
«Οι μπίρες μαζικής παραγωγής είναι φουλ παστεριωμένες, φιλτραρισμένες, χωρίς αρώματα, απρόσωπες. Η craft είναι το ακριβώς αντίθετο», λέει ο Γιάννης, αναφερόμενος στην craft σκηνή. Οι μπίρες μικρής παραγωγής που φτιάχνονται με ιδιαίτερες συνταγές, πολλές φορές με καινοτομίες, πειραματισμούς και μεγάλη προσοχή, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο σωστό τεχνικά και νόστιμο, είναι εκείνες που τον οδήγησαν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. «Ο καταναλωτής εδώ γνωρίζει τον παραγωγό, είναι μέσα στο ζυθοποιείο. Σύντομα θα ξεκινήσουμε και ξεναγήσεις», συμπληρώνει. «Επειδή είναι κάτι που αγαπάω, είμαι αυστηρός. Κάποιοι, όταν η μπίρα είναι χειροποίητη, είναι διατεθειμένοι να δεχθούν και τα ελαττώματά της. Εμείς όμως έχουμε στόχο να προσφέρουμε μπίρες φρέσκιες και σωστές. Χωρίς τεχνικά λάθη», τονίζει.
Την ημέρα που βρεθήκαμε στο taproom, μια ισορροπημένη καπνιστή stout από τη Ζυθοποιία Αναστασίου στο Χαλάνδρι, μια λεμονάτη Belgian saison και επτά ακόμα draft όπως και άλλες δέκα craft μπίρες σε μπουκάλια ή κουτάκια βρίσκονταν στο line up. Σε λίγο καιρό η Paragon στοχεύει να προσφέρει 4-5 βασικές μπίρες ροής δικής της παραγωγής, οι οποίες θα συμπληρώνονται από τις φιλοξενούμενες. Για τις πρώτες θα δίνεται και η δυνατότητα επιτόπου εμφιάλωσης, ώστε να μπορεί κάποιος να τις απολαύσει στο σπίτι του. Όσο για τους πειραματισμούς που ακολουθούν, η ομάδα έχει μπόλικα σχέδια: «Θα φτιάξουμε σίγουρα κάποιες imperial stout με καφέ και με σοκολάτες.
Για το καλοκαίρι σχεδιάζουμε να έχουμε και μπίρες σεζόν με φρούτα, όπως passion fruit ή ανανά. Επειδή και οι τρεις καταγόμαστε από την Αρκαδία, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα φρούτα της περιοχής. Σε μια imperial stout, για παράδειγμα, σκεφτόμαστε να βάλουμε κεράσι, για να σπάει ωραία τη γεύση. Μας ενδιαφέρουν και οι μπίρες ανοιχτής ζύμωσης. Πίσω από το Paragon υπάρχουν έλατα, αν βράσουμε την μπίρα και την αφήσουμε δίπλα τους, θα πάρει στοιχεία από αυτά. Και με τα υδρόμελα θέλουμε να ασχοληθούμε, καθώς έχουμε εξαιρετικά μέλια στην Ελλάδα», καταλήγει.