ΕΞΟΔΟΣ

Τα εστιατόρια που βάζουν τις ελληνικές craft μπίρες στο παιχνίδι

Ωραίες ντόπιες μπίρες μικρής παραγωγής βρίσκουμε πλέον σε αρκετά εστιατόρια, καφέ και μεζεδοπωλεία, που μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.

17.06.2022| Updated: 19.06.2022
Τα εστιατόρια που βάζουν τις ελληνικές craft μπίρες στο παιχνίδι

Με παλιότερες και νέες μικρές μονάδες απλωμένες σε όλη τη χώρα, με νομάδες ζυθοποιούς με μεράκι και όρεξη για πειραματισμό, με νέους τύπους μπίρας, πρωτότυπες συνταγές, καλόγουστες ετικέτες και ευφάνταστα ονόματα να φορτίζουν το τοπίο της μπίρας με νέα ενέργεια, έχει πολλά να ανακαλύψει κανείς. Κι όχι μόνο σε κάβες, μπιραρίες και tap rooms. Αυτό το «κύμα» αγγίζει και τα μεζεδοπωλεία, τα καφέ, τα εστιατόρια και τα στέκια του street food. Οι μπίρες «παντρεύονται» άνετα με πολλά και διάφορα, από σουβλάκι και μπέργκερ μέχρι πιάτα υψηλής γαστρονομίας. Αν θέλετε να πιείτε κάτι το διαφορετικό αυτό το καλοκαίρι, θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα επιλογών.

 

Tέρας: Για ψαγμένες μπίρες κάτω από τις συκιές

φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Πίνουμε νοστιμες και ιδιαίτερες μπίρες στην αυλή με τις συκιές και τις ελιές και οι καλοκαιρινές μας μέρες γίνονται καλύτερες. Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, ένα νεοκλασικό του ‘30 μετατράπηκε σε χαλαρό all day μαγαζί με χαρακτήρα. Παλιά μωσαϊκά, ρομαντικά γύψινα και ενδιαφέροντα custom made έπιπλα −που μάλιστα διατίθενται προς πώληση− συνθέτουν το σκηνικό μέσα, ενώ η πίσω αυλή έχει όλη τη δροσιά που χρειάζονται οι ζεστές βραδιές στην Αθήνα. Σερβίρουν από καφέ και brunch μέχρι ανάλαφρα πιάτα με λατινοαμερικάνικες επιρροές, για μεσημεριανό και βραδινό. Στο Τέρας έχουν δύο μενού για μπίρες, τις μόνιμες και τις «φιλοξενούμενες». Έχουν σταθερή συνεργασία με την μικροζυθοποιία Blame the Sun και φέρνουν την lager και τις δύο IPA τους. Αυτόν τον καιρό εδώ βρίσκουμε τη νέα μπίρα της Strange Brew σε συνεργασία με την Alea, μια καλοκαιρινή δροσιστική lager γεμάτη αρώματα. Επίσης, βρίσκουμε τις πιο σπάνιες σουηδικές Οmnipollo.  Μ.Π.

Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος, T/211-41.80.653. Καθημερινά: 9.00-1.00

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού πίνουμε craft μπίρα στην Αθήνα: 9 taprooms που αγαπάμεΠού πίνουμε craft μπίρα στην Αθήνα: 9 taprooms που αγαπάμε

 

Po’ Boys: Αμερικάνικο ΒΒQ που… ξεδιψάει ελληνικά

Ήδη από την πρώτη μέρα που άνοιξε τις πόρτες του, το BBQ στο στιλ του αμερικάνικου Νότου και οι μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες έκαναν πολύ καλή παρέα. Το ειδικής κατασκευής καπνιστήριο (που ψήνει και σιγοκαπνίζει τα κρέατα) και ο ξυλόφουρνος δουλεύουν στο φουλ, σε tap έχουν τη δική τους lager που έφτιαξαν σε συνεργασία με τη Νήσος, μαζί με την Pilsner της και την πολύ δημοφιλή Θολή, ενώ στο ψυγείο απέναντι στην είσοδο φιγουράρουν καμιά τριανταριά διαφορετικές ετικέτες. Υπάρχουν κάποιες βασικές και οι υπόλοιπες αλλάζουν, με τη συλλογή να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μπίρες των Septem, Voreia, Νήσος, Strange Brew, Dark Crops, Noctua και Chios Βrewery. Καθίστε μέσα, με φόντο παλιές αφίσες από συναυλίες του Λιτλ Ρίτσαρντ και του Μάντι Γουότερς ή πιάστε ένα από τα τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο και χαζεύοντας το πήγαινε-έλα του Ψυρρή πάρτε μια IPA με το brisket ή το εξίσου δημοφιλές ξεψαχνισμένο χοιρινό, βάλτε δίπλα στο μπέργκερ με τηγανητό κοτόπουλο μια lager και συνδυάστε μια μαύρη μπίρα με τα καπνιστά που προτείνει ο σεφ και ιδιοκτήτης Βασίλης Σπόρος. Το Τipsy Τexan που έχει και λουκάνικο andouille, το Pit Master… Α.Σ.

Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, Τ/210-32.34.672. Καθημερινά: 13.00-1.00

 

 

Oursa – Γιαγιαδίστικα σάντουιτς και δροσιστικές IPA

φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Στο Oursa έχουν μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες από διάφορες περιοχές, με κυριότερο συνεργάτη τη Noctua Brewery Athens. Η λίστα αλλάζει ανάλογα με την εποχή σε συνεργασία με το Sorry Mum Liquor Store που βρίσκεται δίπλα. Αυτόν τον καιρό θα βρείτε τις Noctua Insomnia IPA, Mustaki Τσιγγάνα session, Voreia Pilsner, Chloe Unity Lager αλλά και τη σκωτσέζικη Brewdog IPA. Οι μπίρες πάνε τέλεια με τα σάντουιτς που εμπνέονται από συνταγές της γιαγιάς. Ο κατάλογος περιλαμβάνει οκτώ, το κάθε ένα τελείως διαφορετικό.. Έχουν όλα τη νοστιμιά τους, αλλά αυτά που ξεχωρίζουν είναι το ιδανικό για vegetarians σάντουιτς «φασολάδα», με κροκέτα φασολιού, πίκλα σέλερι, γλασέ καρότο, ψητή ντομάτα, το «γαρίδες σαγανάκι», γαρίδες πανέ, bisque ντομάτας, πίκλα φινόκιο, πάστα καυτερής πιπεριάς Φλωρίνης και φέτα και το σάντουιτς «πρασοσέλινο», με χοιρινό λαιμό, πίκλα σέλερι, σάλτσα καμένου πράσου, γραβιέρα. Το ψωμί τους είναι χωριάτικο, με αφράτη ψίχα και παράγεται από έναν συνεργάτη τους ειδικά για αυτούς. Μ.Π.

Αιγαίου Πελάγους 2Β και Μεσογείων, Αγία Παρασκευή, T/210-60.07.462. Τρίτη – Κυριακή: 17:00 – 01:00 Δευτέρα: Κλειστά

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα αγαπημένα μας παγωτά του φετινού καλοκαιριούΤα αγαπημένα μας παγωτά του φετινού καλοκαιριού

 

Δίπλα στα sliders και τα tapas του Λobby

«Burger Lounge» γράφει δίπλα στην είσοδο στην οδό Βουλής. Σου δίνει μια ιδέα για το τι είναι αυτός ο νέος χώρος που είδαμε πριν από ενάμιση περίπου μήνα στο πίσω μέρος του ισογείου του ξενοδοχείου Electra Metropolis. Το Λοbby, που ανοίγει από το μεσημέρι, συνδυάζει μπέργκερ, sliders (μικρά μπέργκερ) και τάπας με κοκτέιλ, αλλά διαθέτει και μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα συλλογή από μπίρες, όλες ελληνικές. Υπάρχουν και ατομικά μπέργκερ, τα sliders όμως, όπως π.χ. τα μπεργκεράκια με μπιφτέκια από Black Angus, κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα ντομάτας ή αυτά με τηγανητό καβουράκι ή μπακαλιάρο, μπορείς να τα παραγγείλεις ανά δύο ή τρία, είναι ευέλικτα και μπορούν να μοιραστούν. Έτσι δοκιμάζεις πιο πολλά. Πέρα από πατάτες που έρχονται σε ποτηράκι, μπορείς να τα συνοδεύσεις και με πολύ νόστιμες γλυκοπατάτες. Όσο για τους vegans της παρέας, μπορούν να πάρουν το χοτ ντογκ με λουκάνικο από τόφου σε ψωμάκι ατμού. Δίπλα τους μπορείς να βάλεις τρεις μπίρες της ζυθοποιίας Αναστασίου στο Χαλάνδρι −την Αστερόεσσα (Pale Ale), την Pilsner ή τη Weiss−, ενώ υπάρχουν καμιά 15αριά ακόμη επιλογές σε μπουκάλι: Septem, Kirki και Pikri, Κατσίκα της Μικροζυθοποιίας Φολεγάνδρου, Sedusa της Sigri Brewery, η αρωματική Beach Bum της Blame The Sun, η Hay Joe της Strange Brew, η Νew England IPA της Clepsydra, η Freezing Moon της Dark Crops… Και μέσα, όπου έχουν διαμορφώσει πολύ όμορφα το χώρο, αλλά και στα τραπέζια που στήνονται στη γωνία που σχηματίζει η Βουλής με την Απόλλωνος, τρως έχοντας κάτω από τα πόδια σου την αρχαία Αθήνα. Σ’ ένα κομμάτι του πεζοδρομίου και σε μια λωρίδα μέσα, βλέπεις τα ευρήματα από το τζάμι. Α.Σ.

Βουλής 30 και Απόλλωνος. Καθημερινά 13:00-01:00

 

 

Όταν οι μπίρες συνάντησαν τα Μεζεκλίκια της Λαχαναγοράς

Νήσος από την Τήνο, Λόλα από τη Λάρισα, Πλάστιγγα από τον Βόλο, που κάνει ήσυχα-ήσυχα ενδιαφέρουσα δουλειά, Noctua από την Αθήνα, Τοul’s από την Πάτρα και πάει λέγοντας. Το μπακάλικο-αλλαντοπωλείο-μεζεδοπωλείο μέσα στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, στην πλατφόρμα της λιανικής, αγαπάει το κρασί και το τσίπουρο, δεν ξεχνάει όμως και τις μπίρες. Μπορείς να πας για να ψωνίσεις και επ’ ευκαιρία να τσιμπήσεις και κάτι, μπορείς να καθίσεις για να φας και να φύγεις με μια γεμάτη σακούλα με προϊόντα μικρών παραγωγών − μια ωραία κρύα μπίρα χωράει και στα δύο σενάρια. Διαλέγεις ό,τι σου κάνει κέφι από τη μικρή συλλογή των είκοσι περίπου ετικετών που έχει στη συλλογή της και το συνδυάζεις με μορταδέλα με λίγη χειροποίητη ρώσικη, μοσχαρίσιο παστράμι με μουστάρδα και ρόκα πάνω σε ψωμί, καπνιστό χοιρομέρι, πολλών λογιών λουκάνικα από διάφορες περιοχές της χώρας, καθένα με το δικό του στιλ και τα δικά του καρυκεύματα ή μια χοιρινή τηγανιά. Από Παρασκευή με Κυριακή έχουν και γουρουνοπούλα από Σπάρτη σιγοψημένη στον φούρνο – μια ιδέα λέω. Α.Σ.

Κεντρική Λαχαναγορά Ρέντη, Τ/210-48.20.020. Καθημερινά: 13.00-22.00, Παρασκευή και Σάββατο, 13.00-23.00. Κυριακή 12.00-17.00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤόνικΤόνικ: Το mixer του καλοκαιριού

 

Kick: Κυψελιώτικο vibe και βαλκανικές craft

Ένα από τα αγαπημένα μας μαγαζιά στην Κυψέλη είναι το Kick. Ένα all day στέκι που σερβίρει καλοκαιρινές craft μπίρες, ποιοτικό καφέ και λαχταριστά σνακ. Στο Κick βρίσκουμε επίσης αξεσουάρ και ρούχα από μικρά, ελληνικά brands. Στo φωτεινό καφέ της Κυψέλης με την απλή διακόσμηση πηγαίνουμε όταν θέλουμε να δουλέψουμε με την ησυχία μας και ταυτόχρονα να απολαύσουμε ένα νόστιμο, ελαφρύ και ποιοτικό γεύμα, όπως ένα λαχταριστό bagel με αβοκάντο, βολάκι Άνδρου, αγγούρι, λευκά μανιτάρια, μαρμελάδα ντομάτας και χούμους, που εννοείται πως συνοδεύουμε με μπίρες είτε on tap είτε σε μπουκάλι και σε κουτάκι τις οποίες προμηθευόμαστε και για το σπίτι. Μεταξύ άλλων βρίσκουμε ετικέτες από τις μικροζυθοποιίες Sourmena, Alea, Brewtiful, Dogma, Metalhead και Chios Brewery. Μ.Π.

Σποράδων 26, Κυψέλη, Τ/211-11-90-369. Δευτέρα-Παρασκευή: 8.00-21.00, Σάββατο: 9.00-21.00, Κυριακή: 10.00 – 21.00

 

 

Τα μπέργκερ του Smash ‘n Bun έχουν καλή παρέα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Smash’n Bun (@smashnbun)


Στο μπεργκεράδικο του Κολωνακίου τον πρώτο λόγο έχουν τα smash burger, από κρέας ξηρής ωρίμανσης 40 ημερών, το οποίο προέρχεται από βοδινά εκτρεφόμενα με χόρτα (grass-fed). Πιέζονται την ώρα που ψήνονται με μια ειδική πρέσα και μπαίνουν σε πολύ αφράτο, χειροποίητο πατατοψωμάκι. Αλλά αγαπάμε πολύ και το καυτερούτσικο Ηot Κorean Chick, που κλείνει στο ίδιο ψωμάκι τραγανό κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής και κίμτσι, πίκλες και μαγιονέζα Dijon. Το hot dog με λουκάνικο από wagyu που έχουν προσθέσει στο μενού δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη, αλλά ακούγεται κι αυτό ό,τι πρέπει για να βάλεις στο πλάι του κάποια από τις ελληνικές craft που θα δεις στο ψυγείο. Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στην αρωματική Jasmine και τη φρουτώδη Dr Haze της Strange Brew, που αγαπά ιδιαίτερα τις ΙPA, την Chloe Unity, μια lager-συνεργασία της Strange Brew και της Αlea, την Pale Ale της τελευταίας και τη Λόλα Pilsner από τη Ζυθοποιία Πηνειού. Α.Σ.

Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι, Τ/210-72.49.802. Kαθημερινά: 13:00-00.00

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡετσίνα: 11 ετικέτες που αποκαθιστούν την τιμή του εθνικού μας κρασιούΡετσίνα: 11 ετικέτες που αποκαθιστούν την τιμή του εθνικού μας κρασιού

 

Avit: Craft μπίρες και vegan brunch

φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Πρόκειται για ένα 100% vegan καφέ-εστιατόριο που καταφέρνει να μαζεύει κόσμο ανεξαρτήτως διατροφικών προτιμήσεων. Χαλαρό και ανεπιτήδευτο, με έμφαση στο χειροποίητο, το Avit είναι από τα αγαπημένα μας στέκια για brunch στην περιοχή. Θα συνοδεύσετε το avocado toast με vegan μπέικον ή ένα από τα χορταστικά μπέργκερ με ψαγμένες craft μπίρες. Η λίστα με τις μπίρες αλλάζει ανά εποχή. Αυτόν τον καιρό βρίσκουμε τη NIPA της Clepsydra, την IPA της Solo, την Drama Queen Red IPA της Midnight Circus και την One Eyed Jack με γεμάτο σώμα, μεστή, ξεδιψαστική και δροσιστική γεύση, και αρκετά έντονο χαρακτήρα για lager. Δοκιμάστε το Jack n’ shroom cheesesteak με μαριναρισμένο και γενναία καρυκευμένο jackfruit, μανιτάρια, ανανά, πίκλες και vegan σάλτσα τυριού ταιριάζει ιδανικά με IPA. Μ.Π

Μαραγκού 19,  Γλυφάδα, Τ/210-8949381. Τρίτη- Κυριακή: 9.00-19.30 Δευτέρα κλειστά 

 

All day

Low budget

Εστιατόρια

Καφέ

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αγία Παρασκευή

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Γλυφάδα

Κολωνάκι

Κυψέλη

Νέος Κόσμος

Σύνταγμα

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών