ΕΞΟΔΟΣ

Vegan Fairies: Ένας νέος, vegan προορισμός στην πλατεία Καρύτση

Δοκιμάζουμε πλούσια τσιζκέικ και άλλα vegan/ωμοφαγικά γλυκά και αλμυρά σνακ στο καινούργιο καφέ-μπιστρό της πλατείας Καρύτση.

12.02.2024
Vegan Fairies: Ένας νέος, vegan προορισμός στην πλατεία Καρύτση

Πριν από περίπου μια δεκαετία, όταν η Πέννυ Καρέα ξεκινούσε να πειραματίζεται φτιάχνοντας vegan γλυκά και φαγητά για τον εαυτό της και την οικογένειά της, η σχετική πληροφορία, οι συμβουλές και τα «μυστικά» δεν ήταν όσο προσβάσιμα είναι σήμερα. Όσο για τα αθηναϊκά μαγαζιά αφιερωμένα σε αυτού του είδους τη διατροφή, ήταν μάλλον ανύπαρκτα. Για να μοιραστεί όσες από τις δοκιμές της είχαν επιτυχία, παρέα μια φίλη της, ξεκίνησε ένα μπλογκ με ωμοφαγικές και vegan συνταγές. Λίγο αργότερα άρχισε να προμηθεύει με γλυκά κάποια καφέ της Αθήνας που ήθελαν να έχουν έστω και μια τέτοια επιλογή για το κοινό τους και έπειτα τo Vegan Fairies έγινε κανονικό μαγαζί, πρώτα στη Νέα Ερυθραία και, εδώ και λίγες ημέρες, και στην πλατεία Καρύτση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣVegan lemon pie - νηστίσιμη λεμονόπιταΕίσαι vegan; 38 αλμυρές και γλυκές συνταγές χωρίς ίχνος ζωικών Όσοι αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα ή απλά τους αρέσει να δοκιμάζουν γλυκά που δεν ακολουθούν απαραίτητα τους κανόνες της συμβατικής ζαχαροπλαστικής μπορεί να έχουν δοκιμάσει τα ωμοφαγικά τσιζκέικ της, που είναι και από τα ευπώλητα των Vegan Fairies. Δεν θυμάμαι που τα είχα πετύχει πρώτη φορά αλλά μου είχαν κάνει εντύπωση, πρώτα με την εμφάνισή τους και έπειτα με την πλούσια, ισορροπημένη γεύση τους. Ειδικά εκείνο το ελαφρώς ξινούτσικο με το λεμόνι και τα μούρα. Η βάση του ήταν ένα μείγμα από χουρμάδες, ξηρούς καρπούς και σπόρους ενώ η κρέμα του, με ξύσμα και χυμό λεμονιού, είχε βάση τα κάσιους – μουλιασμένα και χτυπημένα μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή υφή.

Ωμοφαγικές, vegan γλυκές μπουκίτσες σε σχήμα ντόνατ.

Στο καφέ-μπιστρό Vegan Fairies.

Με το άνοιγμα του καινούργιου μαγαζιού στο κέντρο βρήκα ευκαιρία να δοκιμάσω περισσότερα. Μια πρώτη διαπίστωση: το Vegan Fairies δεν ανήκει στην κατηγορία του «vegan junk food». Μπορεί στην Αθήνα να έχουμε πια μπόλικα εστιατόρια που μαγειρεύουν χωρίς να χρησιμοποιούν ζωικά προϊόντα αλλά μια αρκετά μεγάλη μερίδα τους δεν ταυτίζει το vegan με το θρεπτικό και, για διάφορους λόγους (κόστος, ευκολία κ.λπ.) μαγειρεύει κατά κόρον με κατώτερης ποιότητας λάδια, με μαργαρίνες κ.ο.κ. Εδώ αυτό δεν ισχύει. Υλικά όπως η ζάχαρη, τα φυτικά βούτυρα και οι χρωστικές έχουν αποκλειστεί από το μενού, το οποίο περιλαμβάνει τα γλυκά που λέγαμε παραπάνω, porridge (χυλό βρώμης) και πουτίγκες από σπόρους τσία για πρωινό, όπως και μερικά ελαφριά γεύματα.

Ανοιχτό σάντουιτς με «τυρί» από κάσιους με καπνιστές κορδέλες καρότου.

Στα καλά: πολλά από τα γλυκάκια είναι νόστιμα και ισορροπημένα, κάποια με ποικιλία υφών που σου κρατάει το ενδιαφέρον. Ξεχώρισα το ζουμερό σοκολατένιο κέικ και το «twix» που θυμίζει λίγο το ομώνυμο σνακ περιπτέρου αλλά φτιάχνεται από κάσιους, καρύδα, φαγόπυρο, λάδι καρύδας, σιρόπι σφενδάμου, αμυγδαλοβούτυρο, βασιλικούς χουρμάδες, ρόφημα ρυζιού και ωμό κακάο. Προτείνω να τα δοκιμάσετε με έναν καφέ (τον προμηθεύονται από την εταιρεία Taf) ή με ένα ζεστό ρόφημα από βότανα της Rhoeco. Ωραίες και οι βελουτέ σούπες που συνοδεύονται με μπόλικες φύτρες λαχανικών, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Τα ανοιχτά σάντουιτς, όπως εκείνο με το «τυρί» κάσιους με τις καπνιστές κορδέλες καρότου, τα σερβίρουν με ψωμί αργής ωρίμανσης.

Από την άλλη, θα μου άρεσε να ακούσω για περισσότερους ελληνικής προέλευσης ξηρούς καρπούς, μιας και τους χρησιμοποιούν αρκετά ή για περισσότερα προϊόντα μικρών παραγωγών. Και δεν θα στεναχωριόμουν καθόλου αν το buddha bowl με κινόα και ρεβύθια έφευγε από το μενού για να δώσει τη θέση του σε μια καλοφτιαγμένη ρεβυθάδα στη γάστρα, για παράδειγμα, ή μια ρεβυθοσαλάτα με πολλά μυρωδικά, με ένα καλό ελαιόλαδο και ένα ψαγμένο ελληνικό ταχίνι. Είναι νομίζω μερικά κλισέ που αν έλειπαν από τα vegan μαγαζιά θα ξεκλείδωναν και άλλο τη δημιουργικότητα και θα τα βοηθούσαν να απευθυνθούν πραγματικά σε όλους.

Όσα ετοιμάζει το Vegan Fairies της Καρύτση μπορεί κανείς να τα πάρει σε πακέτο για το σπίτι ή επιτόπου. Έχουν λίγα καθίσματα στο εσωτερικό του μικρού, ζεστού μαγαζιού ενώ τις καλές μέρες απλώνουν και τραπέζια στην πλατεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠίσω στην Καρύτση! Νέες στάσεις για φαγητό και ποτό στην αγαπημένη πλατείαΠίσω στην Καρύτση! Νέες στάσεις για φαγητό και ποτό στην αγαπημένη πλατεία

The Vegan Fairies Athens

Πλατεία Καρύτση 5
  • Τηλέφωνο: 210-33.15.394
  • Ωράριο: Καθημερινά: 11:00-18:00

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών