Ας δούμε αρχικά τι σημαίνει να είναι κανείς vegan και ποια η διαφορά με τους vegetarians. Πρόκειται στην ουσία για τους αυστηρούς χορτοφάγους.

Όσον αφορά τους χορτοφάγους (vegetarians), αυτοί χωρίζονται στις εξής υποκατηγορίες διεθνώς: Μερικώς χορτοφάγοι (semi-vegetarians, αυτοί που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή αλλά περιστασιακά καταναλώνουν κάτι από τα «απαγορευμένα»), Γαλακτο-χορτοφάγοι (lacto-vegetarians, αυτοί που αποκλείουν τα παραπάνω αλλά τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα), Αυγο-χορτοφάγοι (ovo-vegetarians, αυτοί που τρώνε από τα παραπάνω μόνο αυγό) και Γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι (lacto-ovo-vegetarians, που τρώνε μόνο αυγό και γαλακτοκομικά από ζωικά).

Ωστόσο, έχουμε συνηθίσει, ειδικά στη χώρα μας να εννοούμε ως vegetarians γενικά όλους όσοι δεν τρώνε κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά.  

Από την άλλη, οι Βίγκαν (Vegans) ακολουθούν την πιο αυστηρή χορτοφαγική διατροφή. Δεν καταναλώνουν τίποτα ζωικό –δηλαδή κρέας, κοτόπουλο, ψάρια ή θαλασσινά– αλλά και κανένα παράγωγο ζώων (τυριά, αλλαντικά, γιαούρτι, γάλα κλπ), ενώ αρκετοί δεν τρώνε ούτε μέλι, γύρη ή ιχθυέλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμα φαγητά Αγίου Όρους: 26 συνταγές από τον πατέρα ΕπιφάνιοΝηστίσιμα φαγητά Αγίου Όρους: 26 συνταγές από τον πατέρα Επιφάνιο

Εύλογα θα αναρωτηθείτε τι απομένει να φάει κανείς όταν έχει αποκλείσει τόσες ομάδες τροφών; Και όμως οι επιλογές δεν είναι περιορισμένες. Απομένουν τα χόρτα, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και οι συνδυασμοί τους. Η χορτοφαγία υπήρξε ανέκαθεν στοιχείο της ελληνικής διατροφής, απολύτως ενταγμένη στον κύκλο των εποχών. Δεν σήμαινε, όμως, απαραίτητα μια συνεχή διατροφική επιλογή. Κυρίως λειτουργούσε ως ανάπαυλα, είτε ως περίοδος «αποτοξίνωσης» είτε ως περίοδος θρησκευτικής νηστείας. Αν είστε βίγκαν, ή είναι οι φίλοι σας και θέλετε να τους περιποιηθείτε, υπάρχουν λύσεις. Μακαρονάδες, με σάλτσα ντομάτας και λαχανικών ή με μανιτάρια, τα ελληνικά λαδερά, τα χορτοφαγικά ινδικά ή ταϊλανδέζικα, οι οσπριοσαλάτες και τα μαγειρευτά, οι πράσινες σαλάτες, οι πατάτες και φυσικά τα γλυκά με φρούτα, βούτυρα ξηρών καρπών, με μαύρη σοκολάτα ή ταχίνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣHoly Llama στο Σύνταγμα: Η εξέλιξη ενός vegan φούρνου σε στέκι για έξοδοHoly Llama στο Σύνταγμα: Η εξέλιξη ενός vegan φούρνου σε στέκι για έξοδο

Δείτε εδώ 38 vegan συνταγές:

Άρθρα και Συνταγές με Αβοκάντο

Άρθρα και Συνταγές με Αγγούρι

Άρθρα και Συνταγές με Αγκινάρες

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Βρώμη

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα Αμυγδάλου

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα Καρύδας

Άρθρα και Συνταγές με Γλυκοπατάτα

Άρθρα και Συνταγές με Ελιά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κακάο

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Κάσιους

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Νουντλς

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά φρούτα

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Ταχίνι

Άρθρα και Συνταγές με Φάβα

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές με Φυτικά γάλατα

Άρθρα και Συνταγές με Χουρμάδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών