Ας δούμε αρχικά τι σημαίνει να είναι κανείς vegan και ποια η διαφορά με τους vegetarians. Πρόκειται στην ουσία για τους αυστηρούς χορτοφάγους.
Όσον αφορά τους χορτοφάγους (vegetarians), αυτοί χωρίζονται στις εξής υποκατηγορίες διεθνώς: Μερικώς χορτοφάγοι (semi-vegetarians, αυτοί που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή αλλά περιστασιακά καταναλώνουν κάτι από τα «απαγορευμένα»), Γαλακτο-χορτοφάγοι (lacto-vegetarians, αυτοί που αποκλείουν τα παραπάνω αλλά τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα), Αυγο-χορτοφάγοι (ovo-vegetarians, αυτοί που τρώνε από τα παραπάνω μόνο αυγό) και Γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι (lacto-ovo-vegetarians, που τρώνε μόνο αυγό και γαλακτοκομικά από ζωικά).
Ωστόσο, έχουμε συνηθίσει, ειδικά στη χώρα μας να εννοούμε ως vegetarians γενικά όλους όσοι δεν τρώνε κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά.
Από την άλλη, οι Βίγκαν (Vegans) ακολουθούν την πιο αυστηρή χορτοφαγική διατροφή. Δεν καταναλώνουν τίποτα ζωικό –δηλαδή κρέας, κοτόπουλο, ψάρια ή θαλασσινά– αλλά και κανένα παράγωγο ζώων (τυριά, αλλαντικά, γιαούρτι, γάλα κλπ), ενώ αρκετοί δεν τρώνε ούτε μέλι, γύρη ή ιχθυέλαιο.
Εύλογα θα αναρωτηθείτε τι απομένει να φάει κανείς όταν έχει αποκλείσει τόσες ομάδες τροφών; Και όμως οι επιλογές δεν είναι περιορισμένες. Απομένουν τα χόρτα, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και οι συνδυασμοί τους. Η χορτοφαγία υπήρξε ανέκαθεν στοιχείο της ελληνικής διατροφής, απολύτως ενταγμένη στον κύκλο των εποχών. Δεν σήμαινε, όμως, απαραίτητα μια συνεχή διατροφική επιλογή. Κυρίως λειτουργούσε ως ανάπαυλα, είτε ως περίοδος «αποτοξίνωσης» είτε ως περίοδος θρησκευτικής νηστείας. Αν είστε βίγκαν, ή είναι οι φίλοι σας και θέλετε να τους περιποιηθείτε, υπάρχουν λύσεις. Μακαρονάδες, με σάλτσα ντομάτας και λαχανικών ή με μανιτάρια, τα ελληνικά λαδερά, τα χορτοφαγικά ινδικά ή ταϊλανδέζικα, οι οσπριοσαλάτες και τα μαγειρευτά, οι πράσινες σαλάτες, οι πατάτες και φυσικά τα γλυκά με φρούτα, βούτυρα ξηρών καρπών, με μαύρη σοκολάτα ή ταχίνι.