ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρέμα καραμελέ (βίντεο)Κρέμα καραμελέ (βίντεο)
20' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη λεμονόκρεμα

Για την ψητή κρέμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη ψητή κρέμα, ξεκινάμε με τη λεμονόκρεμα.
  2. Ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί ως εξής: Βάζουμε μια κατσαρόλα με 2-3 δάχτυλα νερό στη φωτιά, να βράσει.
  3. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και στερεώνουμε στο χείλος της κατσαρόλας ένα ανοξείδωτο μπολ (δεν θέλουμε να ακουμπάει στο νερό).
  4. Ρίχνουμε στο μπολ όλα τα υλικά για τη λεμονόκρεμα και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα για 10-15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει και να αποκτήσει υφή βελούδινης κρέμας. Αδειάζουμε αμέσως τη λεμονόκρεμα σε αποστειρωμένα βαζάκια.
  5. Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε 100 γρ. Την υπόλοιπη τη φυλάσσουμε στο ψυγείο για άλλη χρήση (μπορούμε να τη σερβίρουμε με μπισκότα, να γεμίσουμε τάρτες, κ.λπ.).

Ψητή κρέμα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Βουτυρώνουμε ένα μικρό πυρίμαχο ρηχό σκεύος διαμέτρου 18 εκ. (όχι ταψάκι). Μπορεί να είναι και τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο, αρκεί η χωρητικότητά του να είναι ίδια, δηλαδή 1 λίτρο. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μικρότερα φορμάκια, σχετικά ρηχά, αλλά θα ψήσουμε λιγότερο.
  3. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα καρύδας, τη ζάχαρη, την τριμμένη ινδική καρύδα, το αλεύρι, τους κρόκους, τα 100 γρ. λεμονόκρεμα, το βούτυρο και το ξύσμα και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Αδειάζουμε σε άλλο μεγάλο μπολ και καθαρίζουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο και το σύρμα.
  5. Ρίχνουμε και χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνει μια μαλακή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας με μια ελαστική σπάτουλα με απαλές κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα πάνω.
  6. Αδειάζουμε στο πυρίμαχο σκεύος και μοιράζουμε εδώ κι εκεί τα σμέουρα ή τις φράουλες.
  7. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά (ή περίπου 15-20 λεπτά στα μικρά φορμάκια) – ίσα να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια.
  8. Σερβίρουμε το γλυκό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Το παρουσιάζουμε στο τραπέζι μέσα στο σκεύος του και σερβίρουμε με κουταλιές σε πιάτα. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με λίγη άγλυκη σαντιγί.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα Καρύδας

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών