30'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Για την πικάντικη σάλτσα φυστικιού
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το ρύζι με λαχανικά, γάλα καρύδας και πικάντικη σάλτσα φυστικιού Σε μια μέτρια κατσαρόλα ανακατεύουμε το ρύζι με το γάλα καρύδας, το αλάτι, το σκόρδο και 2 φλιτζ. τσαγιού νερό.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 10 λεπτά το ρύζι να ξεκουραστεί.
- Σε βαθύ μπολ σερβιρίσματος ανακατεύουμε τις πιπεριές με το λάχανο, το καρότο και τη μισή ποσότητα από το φρέσκο κρεμμυδάκι.
- Ανακατεύουμε το ρύζι με τον κόλιανδρο και αδειάζουμε στο μπολ με τα λαχανικά.
- Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν.
Σάλτσα
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το φυστικοβούτυρο, το μπούκοβο και το μέλι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ρευστοποιηθούν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό ή και περισσότερο μέχρι να γίνει μια σάλτσα όσο ρευστή μάς αρέσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το σησαμέλαιο και το ξίδι ρυζιού και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Περιχύνουμε το ρύζι με τα λαχανικά με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.
- Σκορπίζουμε τα υπόλοιπα φρέσκα κρεμμυδάκια και την καρυδόψιχα και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας: Ένα Traminer!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.