30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μαυρομάτικα φασόλια φούρνου με κρίταμα και παστό λεμόνι βάζουμε σε νερό τα μαυρομάτικα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν, όσο πλένουμε και καθαρίζουμε τα χορταρικά.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το πράσο και το φινόκιο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  3. Στραγγίζουμε τα μαυρομάτικα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  4. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον «καίμε» για 1 λεπτό.
  6. Καλύπτουμε τα υλικά με νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Προσθέτουμε τη γλιστρίδα, την αλμύρα, τα βλίτα και τα κρίταμα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
  10. Μεταφέρουμε το όλον σε γάστρα, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να μελώσει το φαγητό.
  11. Μόλις βγει από τον φούρνο και ενώ είναι ακόμη ζεστό, προσθέτουμε το παστό λεμόνι και τον ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο.
  12. Αλατοπιπερώνουμε με προσοχή, καθώς και τα κρίταμα και το λεμόνι είναι αλμυρά.

Για τα παστά λεμόνια

  1. Κόβουμε λεμόνια στα τέσσερα και τα τοποθετούμε σε βάζο, καλύπτοντας καλά με χοντρό αλάτι και λίγη ζάχαρη (αφήνουμε 1 μήνα τουλάχιστον στο ψυγείο).
  2. Διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών