30'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαυρομάτικα φασόλια φούρνου με κρίταμα και παστό λεμόνι βάζουμε σε νερό τα μαυρομάτικα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν, όσο πλένουμε και καθαρίζουμε τα χορταρικά.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το πράσο και το φινόκιο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Στραγγίζουμε τα μαυρομάτικα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον «καίμε» για 1 λεπτό.
- Καλύπτουμε τα υλικά με νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Προσθέτουμε τη γλιστρίδα, την αλμύρα, τα βλίτα και τα κρίταμα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Μεταφέρουμε το όλον σε γάστρα, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να μελώσει το φαγητό.
- Μόλις βγει από τον φούρνο και ενώ είναι ακόμη ζεστό, προσθέτουμε το παστό λεμόνι και τον ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο.
- Αλατοπιπερώνουμε με προσοχή, καθώς και τα κρίταμα και το λεμόνι είναι αλμυρά.
Για τα παστά λεμόνια
- Κόβουμε λεμόνια στα τέσσερα και τα τοποθετούμε σε βάζο, καλύπτοντας καλά με χοντρό αλάτι και λίγη ζάχαρη (αφήνουμε 1 μήνα τουλάχιστον στο ψυγείο).
- Διατηρούμε στο ψυγείο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.